Türkiye için referandum

Güncelleme Tarihi:

Türkiye için referandum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2008 20:57

Sarkozy Fransa'da, Türkiye'nin AB üyeliği için referandum düzenlemek istiyor.

Haberin Devamı

Fransa’da, iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) Genel Sekreteri Patrik Deveciyan (resimde), Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, 'Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği için Fransa’da referandum düzenlenmesinden yana olduğunu' söyledi.

Patrik Deveciyan, internetteki blogunda yer alan yazısında, UMP’nin, Fransa’da AB’ye üye olacak ülkelerle ilgili doğrudan referanduma gidilmesi koşulunu kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili bir değişiklik önergesi sunacağını hatırlattı.

Değişiklik öngergesiyle, 'coğrafi olarak tamamıyla Avrupa sınırlarında olmayan bir ülkenin AB üyeliği için referandum koşulunun değiştirilmemesini' istediklerini belirten Deveciyan, Sarkozy’nin bu önergeyi prensipte kabul ettiğini bildirdi.

UMP Sözcüsü Frederic Lefebvre, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, UMP’nin değişiklik önergesi sunacağını belirterek, 'Değişiklik önergesine göre, aday ülkenin başkenti Avrupa’da değilse ve topraklarının büyük bölümü Avrupa sınırı içinde değilse, bu ülkenin üyeliği için Fransa’da doğrudan referanduma gidilecek' demişti.

Sözcü, değişiklik önergesinin Türkiye’nin üyeliği için hazırlandığını açıkça belirtmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, geçen ay katıldığı bir televizyon programında, 'Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğiyle ilgili karar aşamasında Fransa’da referandum düzenlenmesini isteyeceğini' söylemişti.

Anayasa değişikliğinin, yeni üyenin kabulü için referandum seçeneğini tamamıyla dışlamadığını kaydeden Sarkozy, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı olduğunu yineleyerek, 'Türkiye’nin üyeliği gündeme geldiğinde referanduma gidilmesini isterim' demişti.

BAŞBAKAN FILLON DA, TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYELİÐİNE KARŞI OLDUKLARINI YİNELEDİ

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, doğrudan görüşmelere başlamadan önce hazırlık müzakerelerinde ilerleme görmek istediklerini söyledi.

Dimitris Hristofyas, temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs Rum kesimine gelen Fransa Başbakanı Francois Fillon ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 'İlerleme kaydedilmeden görüşmelere başlanacağına dair bir taahhütte bulunmadığımızı belirtmek isterim' diye konuştu.

'Kıbrıs’ta ilerlemenin Türkiye’nin tutumuna bağlı olduğunu' belirten Hristofyas, 'Ankara’dan yakın zamanda aldıkları haberleri cesaret verici bulmadıklarını' bildirdi.

Hristofyas, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmadıklarını, ancak Ankara’nın öncelikle kendileriyle yeniden diplomatik ilişki kurması gerektiğini savundu.

Fransa Başbakanı Francois Fillon da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı olduklarını yineledi.

'Paris’in, Türkiye’nin AB ile ’imtiyazlı ortaklık’ kurmasını tercih ettiğini' bir kez daha dile getiren Fillon, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmalarının 'AB üyesi Kıbrıs’ta Türk askerlerinin bulunmasından' kaynaklandığını öne sürdü.

Fillon ayrıca, Lübnan’daki durumun daha büyük bir şiddete ve iç savaşa yol açabileceğini tahmin ettiklerini belirterek, bu duruma çözüm bulunması için Arap Birliği de dahil tüm yetkililerle temas içinde olduklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!