Türkiye gözde

Güncelleme Tarihi:

Türkiye gözde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

Turizm sezonu açıldı. Ben turizm yerine gezi, turist yerine de gezgin sözcüğünü daha çok tercih ediyorum. Turizm kavramı köken olarak Fransızca “le tour” sözcüğünden geliyor.

Haberin Devamı

Adı üzerinde tur demek. Turist de tur atan kişi. Tur ve turist sözcüğü bana yüzeysel bir anlam veriyor. Turist deyince, gittiği ülkenin kültürünü tanımaktan daha çok, tatilini deniz kenarında dinlenerek geçiren kişi akla geliyor. Oysa gezi ve gezgin daha bir derin anlama sahip. Gezgin bir ülkeyi, insanlarını ve kültürünü tanımak için yola çıkan kişi anlamına geliyor.

Münih’te turizm fuarını geziyorum. Tüm dünya burada temsil ediliyor. Her ülke pavyona astığı masmavi deniz, birbirinden güzel sahiller, doğa ve kent manzaralı posterlerle sahip olduğu güzellikleri sergiliyor. İnsan bu güzellikler karşısında nereye gideceğini şaşırıyor, “aslında tüm dünya güzel, bütün dünyayı dolaşmak lazım” duygusuna kapılıyor. O nedenle fuar insana kısa bir dünya gezisi sunuyor.

Fuarda Türk pavyonu bu sene daha bir gözde. Kiminle konuşsam, “Süper, nazar değmesin” diyor. Kültür Ataşesi Raci Karaca anlatıyor: TUİ, Thomas Cook, Studiosus gibi büyük tur operatörleri bu sezon Türkiye rezervasyonlarında tam bir patlama yaşadıklarını söylüyor. Rezervasyonlarda yüzde 40’a varan bir artış var. En çok sevindirici diğer bir gelişme ise özellikle kıyı turizmi dışında, Anadolu’ya kültürel gezi rezervasyonlarındaki yüzde 30 artış.

Turizm çok büyük bir sektör ve tüm dünyada 100 milyonu aşkın insan turizm sektöründe çalışıyor. Ülkeler arası yarış da çok büyük. Her ülke daha fazla turist çekmek için birbiriyle rekabet ediyor. Türkiye geçen yıl 28 milyon turist ağırladı. Bunun 4.5 milyonu Alman, 3.2 milyonu Rus, 2.6 milyonu İngiliz. Bu yıl ki hedef 32 milyonun üzerinde turist. Bu yıl Türkiye’ye tatile gideceklerin elini çabuk tutması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!