Türkiye’den borçlanarak emekliliği kabusa dönüştü.

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den borçlanarak emekliliği kabusa dönüştü.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2013 12:04

Almanya’da yaşayan ve borçlanarak Türkiye’den emekli olan Ferhan Uzun, durumu Alman Emekli Kasası’na bildirince sağlık sigortası peşine düştü. Sigorta şimdi Uzun’dan 20 bin Euro istiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Neuss kentinde yaşayan 53 yaşındaki Ferhan Uzun’un Türkiye’den borçlanarak emekliliği kabusa dönüştü.

Türkiye’den emekli aylığı aldığı için Almanya’da bağlı olduğu hastalık kasasına prim ödemek zorunda olduğunu bilmeyen Uzun’un durumunda pek çok Türk bulunuyor.

Almanya’da yaşayan Türkler arasında Türkiye’den borçlanarak emekli olanların sayısı hızla artıyor.

Ancak Türkiye’den maaş alanların bunu Almanya’da bildirmesi gerekiyor.

Bu durumda Almanya’da çalışmayan, ancak Türkiye’de emekli maaşı alanların, eşleri üzerinden Almanya’daki sağlık sigortası üyeliği düşüyor.

Alman sağlık sigortaları, durumu SGK’ya havale ediyor ve sağlık hizmeti almış bu durumdaki kişilerden tüm masrafları geri istiyor. Bu durumda borçlanarak emekli olanlar yüklü ödemelerle karşı karşıya kalıyor.

ZATEN ZOR GEÇİNİYORUZ

Ferhan Uzun’un durumu da bu örneğe uyuyor.

Uzun, “2007’de Türkiye’den borçlanarak emekli oldum ve Almanya’da bildirdim. Eşimin üzerinden AOK’da sigortalıyım. AOK, Türkiye’den emekli aylığı aldığım için ilişkisini kesmek istiyor. Türkiye’den 423 Euro emekli maaşı alıyorum. Almanya SGK’lı olduğum gerekçesiyle burada ayda 129 Euro’ya özel sağlık sigortası yaptırmam gerektiğini söylüyor. Eşim malulen emekli. Zor geçiniyoruz. Ayrı bir sigorta yaptırdığım zaman geçinemeyiz. AOK iki ay hastanede kaldığım için şimdi benden 20 bin Euro tutarındaki tedavi masrafını da istiyor” diye konuştu.

2 yıldır ek prim talep ediliyor

ALMANYA, Avrupa Birliği’nin emeklilik konusunda düzenlemelerine dayanarak yurtdışından emekli olanlardan ek prim tahsil edilmesine karar verdi. Uygulama 1 Temmuz 2011’de yürürlüğe girdi.

Bu tarihten beri Türkiye’den emekli maaşı aldığı tespit edilenlerden sağlık sigortası için ek prim talep ediliyor.

Bazı durumlarda geçmişe dönük, yani Temmuz 2011’den itibaren ödenmemiş görünen primler toplu halde talep ediliyor. Tuncay YILDIRIM / KÖLN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!