Türkiye’de ‘sihirli’ şeyler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ‘sihirli’ şeyler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 23:00

Kuveytli Burgan Bank’ın CEO’su Eudoardo Eguren, “Türkiye’de ‘sihirli’ birşeyler oluyor. Büyümek isteyen gözardı edemez” dedi.

Haberin Devamı

EUROBANK Tekfen’i satın alarak Türkiye pazarına giren Kuveytli Burgan Bank’ın CEO’su Eduardo Eguren, “Türkiye’de bankacılık lisansı alıp sıfırdan banka kurmak dahil her opsiyonu düşündük. Birden çok bankayı inceledik. Burgan Bank gibi ticari bankacılıkta yoğunlaşmış Eurobank Tekfen’de karar kıldık. Hükümet bize Tekfen Holding ile ortak olmamızı çok yüksek düzeyde tavsiye etti ancak, Yunanlı Eurobank EFG ile Eurobank Tekfen’in tamamını almak üzere anlaşmıştık. Tekfen’le ortaklık aklımızda kaldı” dedi. Tekfen Holding yönetimiyle tanıştıklarını ve grubun profesyonel yönetiminden çok etkilendiklerini beliten Eguren, “Burgan Bank’ın bağlı olduğu KIPCO Grubu çok farklı alanlarda yatırımları olan büyük bir grup. Türkiye’de farklı sektörlerde yatırım yapmayı istiyoruz. Böyle bir karar çıkması durumunda ilk Tekfen Holding’in kapısını çalacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Küçük hisseler için teklif

Bugün başlayan Dünya Ekonomik Forumu’nun Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Bölgeleri zirvesi için İstanbul’a gelen Eguren, zirve öncesinde Burgan Bank’ın Eurobank Tekfen için hazırladığı planlarını Hürriyet’e anlattı. Ramazan bayramından sonra her iki ülke otoritelerinin de onay süreçlerini tamamlamalarını beklediğini belirten Eguren şöyle konuştu: “Onay sürecinden sonra Eurobank Tekfen’in yüzde 99.26’sını almış olacağız. Bankanın yüzde 70 hissesine sahip olan Eurobank EFG, Tekfen Holding’den yüzde 29.26 hisseyi alarak tamamını bize sattı. Bunun yanı sıra 600 milyon liraya yakın değerde Eurobank EFG’nin Türk özel sektörüne verdiği kredi porföyünü de aldık. Bankanın yüzde 99.26’sının dışında kalan küçük hisseleri almak üzere teklifte bulunacağız. Satarlarsa memnun oluruz, satmak istemezlerse onlarla ortaklıktan da menun oluruz.”

Sihirli birşeyler oluyor

23 yıl boyunca küresel bankacılık devi Citibank’ta çalıştığını ve kurumda Türkiye dahil 75 ülkenin bağlı olduğu gelişen pazarlar bölgesinin CFO’su olarak görev aldığını kaydeden Eguren şöyle devam etti: “Son 15 yılda Türkiye ile yakından çalıştım. Türkiye’nin özellikle küresel krizdeki performansı çok etkileyici. Siz Türkler için yaşananlar çok doğal bir süreçmiş gibi görünebilir. Ama dışardan bakan bir bankacı için, bugünkü Türkiye ile 15 yıl önceki Türkiye arasında ciddi fark var. Türkiye ticarette son derece sıkıntılı bir süreç yaşayan Avrupa Birliği’ne (AB) çok bağımlı ama işler hâlâ iyi gidiyor. Türkiye bu krizde petrolü olmadığı, değerli yer altı madenleri olmadığı halde çok başarılı. Bu nasıl mümkün derseniz; bence Türkiye’de ‘sihirli’ birşeyler oluyor.”
Burgan Bank’ın Tunus, Cezayir, Ürdün, Irak, Lübnan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde bankacılık faaliyetleri yürüttüğünü söyleyen Eguren, “Eğer bu bölgede rekabetçi büyük bir banka, bölgesel bir güç olmak istiyorsanız, Türkiye’yi göz ardı edemezsiniz. Büyüyeceğimiz 4 ülke belirledik; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye” dedi.

Haberin Devamı

Bankaya yeni isim arıyoruz

TEKFEN Holding’in de hisselerini aldıkları için Eurobank Tekfen adını tamamen değiştireceklerini söyleyen Eduardo Eguren, şunları kaydetti: “Bankamız Türkiye’de bir Türk bankası olacak, bu çerçevede yeni bir isim düşünüyoruz. Bazı fikirlerimiz var. Burgan, Kuveyt’te petrolün ilk bulunduğu yerin adı. Belki bu isim üzerinde durabiliriz. Ama bazen yerel isim kullanmak avantajlı olabiliyor.”

Özel bankacılıkta büyüyebiliriz

EDUARDO Eguren, şunları anlattı: “Kurumsal ve KOBİ bankacılığında büyüyeceğiz. Eurobank Tekfen’in hazine tarafındaki operasyonları çok kuvvetli. Özel bankacılıkta yolun başında. Büyük atılım yapabiliriz. Körfez ülkelerinden özel bankacılık hizmetleri için Türkiye’ye gelmek isteyenler fazla, bu alanda büyüyebiliriz.”

Haberin Devamı

Şubeleşmeyi durdurduk yeni strateji belirliyoruz

TÜRKİYE piyasasına girerek uzun yıllar büyüme görmek için sabırsızlandığını kaydeden Eduardo Eguren şunları söyledi: “Agresif büyüme içine girmeyeceğiz. Eurobank Tekfen’in daha önce planladığı şube açma operasyonlarını durdurduk. Çünkü bize göre Tekfen şu anki altyapısıyla iş hacminin üç katını gerçekleştirebilir. Biz yeni şubelerin büyüme stratejimize göre şekillenmesini istiyoruz. Irak ile Türkiye arasındaki ticaretten daha fazla pay alacak şekilde yapılanmamızı güçlendireceğiz. Irakta’ki bankamız ve buradaki bankayla işlemleri gerçekleştirecek yapı oluşturucağız. Bölgeye yakın illerde daha fazla şubeleşceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!