Türkgücü Frankfurt’a ‘kriket’ şoku!

Güncelleme Tarihi:

Türkgücü Frankfurt’a ‘kriket’ şoku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2023 19:38

Mart ayında yapılacak seçimlerde Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan SPD’li Mike Josef, ziyaret ettiği Türkgücü Frankfurt Kulübü’ne yaptığı teklifle herkesi şoke etti. Josef, ‘Türkgücü Frankfurt’ ve ‘SG Westend’ kulüplerinin bünyesindeki futbol takımlarının kullanılması için tahsis edilen biri çim diğer ikisi toprak üç futbol sahası ile küçük sahaların bulunduğu alanın ortasına devasa bir kriket sahasının yapılmasını teklif etti.

Haberin Devamı

JOSEF’in, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Spor Dairesi yöneticilerinden Dr. Karin Ferez’le birlikte gerçekleştirdiği ziyarette Türkgücü ve SG Westend yöneticileri, sporcular ve birçoğu çocukluk yıllarından beri kulüp bünyesindeki faaliyetlere katılan üyeler yer aldı. Hessen Türk Toplumu (TG-Hessen) Başkanı Atilla Karabörklü’nün yönettiği toplantıyı Frankfurt Büyükşehir Belediyesi İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Sıtkı (SPD), KUBİ (Kültür ve Eğitim Derneği) Genel Müdürü Arif Arslaner ile IKS (Kültürlerarası Okul – Interkulturelle Schule Rhein-Main) sahibi ve müdürü Dr. İsmail Özkan ile gazeteciler de izledi. Kulüp yöneticileri ve üyeleri, uzun süredir hem kendi olanakları hem de başta Frankfurt Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu kurumlarının desteğiyle modernleştirmeye ve daha fazla insana hizmet verecek hale getirmeye çalıştıkları tesislere ilişkin bu tuhaf projenin önlerine getirilmesini şaşkınlıkla karşıladı. Frankfurt Gallus, Nied, Griesheim, Gutleut ve Höchst gibi bölgelerde ‘kriket’ sporuna ilişkin bir talep ve beklentinin söz konusu olmadığına işaret eden Türkgücü yöneticileri ile üyelerinin yaşadığı şaşkınlığı arttıran bir diğer husus ise bu tuhaf öneriye ilişkin planların iki yıl öncesinde Frankfurt Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ilgili kurumlarda görüşülmüş, karara bağlanmış ve ön plan hazırlıklarının yapılmış olması. Kendilerine şimdiye kadar bu konuyla ilgili herhangi bir öneri getirilmediğini, fikirlerinin alınmadığını belirten Türkgücü yöneticileri, zaten yeterli olmayan sahalarını daha da küçülten bu planı kesin olarak reddedeceklerini söylediler.

Türkgücü Frankfurt’a ‘kriket’ şoku
‘ZİYARETTEN MEMNUNUZ AMA...’
Ziyaretten memnun kaldıklarını belirten Türkgücü Frankfurt Başkanı Hüseyin Adalı, ancak bu önerinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi: “Halbuki bu buluşmada biz kendisine tesislerin modernize edilmesi, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere bölgemizdeki daha fazla insana hizmet vermeyi hedefleyen önerilerimizi iletmek istiyorduk. Önerilerimizi dinledi, kulübümüzün ikinci başkanı Mimar Osman Akman’ın hiçbir maddi karşılık almadan hazırladığı plan ve projelere de bir göz attı. Ancak ardından kendi hazırladıkları planı tanıtıp, aynen kabul etmemizi rica etti. Üstelik plan üzerinde bazı değişiklikler yapılması halinde yeniden iki-üç yıllık bir bürokratik sürecin söz konusu olduğunu belirtti. Bu kriket sahası önerisinin nereden çıktığı, kimler tarafından gündeme getirildiği, kabul edilmesi halinde kimler tarafından icra edileceği konusunda bir açıklık yok. Elbette Frankfurt’un böyle bir tesise de ihtiyacı olabilir. Ancak bunu gerçekleştirmek için bula bula bizim sahalarımızı mı buldular? Bizim elimizdeki saha ve tesisler zaten yeterli değil. Biz burada sadece spor faaliyetleri yürütmüyoruz, aynı zamanda eğitim ve sosyal çalışmalarımız var. Bunları daha da artırmayı hedefliyoruz. Yani Almanların deyimiyle ‘entegrasyon çalışması’ yapıyoruz. Örneğin burada spor ağırlıklı bir çocuk yuvası kurmayı hedefliyoruz. Bu toplantıda hiç olmazsa zaten hakkımız olan ve sözü de verilmiş olan sentetik çim sahanın bir an önce gerçekleştirileceği konusunda bir açıklama bekliyorduk. Mike Josef’in getirdiği bu teklifi kabul etmeyeceğiz. Bu konudaki kendi talep ve beklentilerimizi yeni bir dosya hazırlayıp önümüzdeki gün belediyeye teslim edecek ve kamuoyuna ileteceğiz.”
Türkgücü Frankfurt’a ‘kriket’ şoku
‘İLK KUŞAK BU ÜLKEYE ÇOK ŞEY VERDİ’
“Türkiye’den Almanya’ya göçün 61’nci yılındayız. İlk kuşak bu ülkeye çok şey verdi ama devletin onlara büyük bir hizmeti olmadı. Onların kurduğu, buradan doğan çocukları ve torunları tarafından devam ettirilen bu kulübe bunca yıl sonra devletin destek vermesini bekliyoruz. Burada herkes hiçbir karşılık beklemeden, gönüllülük esasına göre çalışıyor. Buradaki temel hedefimiz, çocuklarımızı ve gençlerimizi sokaktan, suç işlemeye eğilimli kesimlerden uzak tutmak, onlara boş zamanlarını iyi geçirebilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sunmak. Bize tahsis edilmiş sahanın kenarında soyunma odaları, kulüp lokali, eğitim ve kültür faaliyetleri için salonları içeren hizmet binası için hem kamunun hem de Frankfurt ve çevresindeki Türk toplumunun desteğini bekliyoruz. Ben Mannheim’daki deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Kısa bir süre sonra burada daha geniş spor alanlarına ihtiyacımız olacak. O nedenle belediyenin bizim fikrimiz alınmadan hazırlanan bu projesinin bu bölgede yaşayan insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilmesini bekliyoruz.”

‘FRANKFURT’A YAKIŞMIYOR’
Mike Josef’le yapılan toplantıyı yöneten TG-Hessen Başkanı Atilla Karabörklü ve Belediye Meclisi Üyesi Hüseyin Sıtkı da kulüp yöneticileri ve üyeleri gibi şaşkındı. Frankfurt’ta bünyesinde futbol takımları olan spor kulüplerinin çoğunun Büyükşehir Belediyesi tarafından sentetik sahaya kavuşturulduğunu, Türkgücü’ne bu konuda destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Sıtkı, “Bu konuda gerekli kararlar zaten alınmış ve kulübe de söz verilmişti. Ben de Meclis’te bu konuyu yakından takip ediyorum. Buradaki sahaların durumu Frankfurt gibi modern ve zengin bir kente yakışmıyor. Bu kulüpler burada çok değerli bir entegrasyon hizmeti veriyor. Devletin, yerel yönetimin işini kolaylaştırıyor, entegrasyon konusunda topluma paha biçilmez katkıda bulunuyorlar. Futbol sahalarının bir an önce kentteki diğer sahalar gibi çimlendirilmesi ve kulübün ileriye yönelik projelerinin finansmanına Büyükşehir Belediyesi tarafından destek verilmesi için çalışmalarımı sürdüreceğim” dedi.
Türkgücü Frankfurt’a ‘kriket’ şoku
Mike Josef’in kriket sahası içeren planı gerçekleşirse, Türkgücü ve SG Westend’in bünyesindeki sekiz futbol takımına sadece bir futbol sahası kalacak.

Haberin Devamı

TESİSLER BELEDİYE’YE AİT
Türkgücü ve SG Westend’in bünyesindeki spor alanları ve tesisler, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Ancak kullanım hakkı halen geçerli olan ve daha uzun yıllar boyunca da geçerli olacak anlaşmalar gereğince kamu yararına dernek olarak kayıtlı bu spor kulüplerine tarafından kullanılıyor. Spor Dairesi’nden gelen ‘kriket sahası’ önerisinin gerçekleştirilmesi için bu kulüplerin onayı gerekiyor. Her iki kulübün sorumluluğunda ikisi toprak, biri çim futbol sahası ile birlikte küçük antrenman alanları bulunuyor. Toprak sahalar hiç kullanılamıyor, çim sahadan da yağışlı havalarda yeterince yararlanılamıyor. Türkgücü’nün bünyesinde beş, SG Westend’in bünyesinde üç futbol takımı bu tesislerden yararlanıyor. Türkgücü’nün sunduğu spor, eğitim ve kültür hizmetlerine büyük talep var. Yüzlerce çocuk ve genç bu kulüplerde spor yapıyor, sosyalleşiyor. Talebi karşılamakta zorlandıklarını belirten kulüp yöneticilerinin önünde üç yaşından itibaren çocuklar için bir ‘spor çocuk yuvası’ ve ‘kadın futbolu’ planları da yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRKGÜCÜ FRANKFURT
Frankfurt’un en eski Türk spor kulübü Türkgücü’nün tarihi 40 yıl geriye gidiyor. 1983 yılında ‘FC Frankfurt City’ adıyla kurulan kulüp, 2004 yılında ‘TSV Umutspor’la birleşerek ‘TSKV Umut Cityspor’ adını aldı, 2007 yılında da yeniden isim değişikliğine gidildi ve ‘TSKV Türkgücü Frankfurt’ oldu. Bünyesinde beş futbol takımı (A ve B takımları, 35 yaş üstü için SOMA takımı, yaşlılar için AH takımı ve 6-18 yaş grubu için A, B, C, D, E, F gençleri) barındıran Türkgücü, Frankfurt’un en eski spor kulüplerinden ‘SG-Westend’ (kuruluşu 1896) ile ortak olarak belediyenin tahsis ettiği spor sahaları ve tesislerden yararlanıyor. ‘Kültür bölümü’nde folklor ve müzik çalışmaları da sürdürülen Türkgücü’nün bünyesinde öğrencilere yönelik ‘ev ödevleri yardım kursu’ da veriliyor. 350 üyesi bulunan kulübün takımları, Frankfurt ve Hessen eyalet liglerinin başarılı ekiplerinden. 2003 yılında B, C ve D genç takımları, 2006 yılında A genç takımı Frankfurt şampiyonluğu olan Türkgücü, Atatürk Kupası turnuvalarında defalarca (1986, 1998, 2002, 2003, 2007) şampiyonluğu kazandı. 2010 yılında A Genç Frankfurt ligleri şampiyonu olarak Hessen Eyalet Ligi’ne yükseldi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!