‘Türk şirketlerin yatırımlarıyla Kosova’ya ihracat kapıları açılıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Türk şirketlerin yatırımlarıyla Kosova’ya ihracat kapıları açılıyor’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2023 10:11

Kosova-Türkiye Ticaret Odası (KTTO), kuruluşunun 15’inci yılını düzenlediği kokteyle kutladı. Başkent Priştine’de çok sayıda üst düzey davetlinin katılımıyla düzenlenen gecede konuşan KTTO Başkanı Abdurrahman Balkız, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“TÜRKİYE, büyük ve üretken bir ekonomiye sahip. Zaman içerisinde Kosova’nın ithalatında aldığı payla, en büyük ticari partner unvanına sahip. Ama bununla birlikte Türkiye aynı zamanda Kosova’nın üretimine de katkı sağlamaktadır. Çünkü Kosova’nın ithalat kalemleri arasında bir yandan makine teçhizatı ve yarı mamuller yer alırken, diğer taraftan doğrudan Türk firmalarının yatırımları ile Kosova’ya ihracat kapıları açılmaktadır. Sanayi alanında Newco Balkan gibi, gıda imalatında Kamila Çikolata gibi, tekstil sektöründe Simtex gibi üretim ve sanayi yatırımları bu amaca hizmet etmektedir. Türkiye’den gelen yatırımlar, Kosova’da ekseriyetle dolaylı ve doğrudan yeni istihdam yaratan sektörlere gitmektedir. Bu da Kosova ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlamaktadır. Bugün Türkiye’den gelen doğrudan yatırımlar sayesinde 10 binden fazla Kosovalı istihdam edilmektedir. Bunun dolaylı istihdama olan katkısı katbekat fazladır.

‘Türk şirketlerin yatırımlarıyla Kosova’ya ihracat kapıları açılıyor’
‘BİLGİ VE TEKNOLOJİ TRANSFERİ OLUYOR’
Türkiye’den gelen firmaların Kosova’ya yaptığı önemli katkılardan biri de bilgi ve teknoloji transferidir. Bu sayede hem Kosova’yı daha rekabetçi bir hale getirmekte hem de işbirliği içinde olunan Kosovalı firmaların gelişmesine katkı sağlamaktadırlar. Bilgi ve teknoloji transferiyle birlikte kalifiye eleman da gelmektedir. Bankacılık sektörü bu anlamda bir örnek teşkil etmektedir. Havacılık sektöründe Limak, lojistik ve dağıtım sektöründe Atlantik Group gibi firmalarımız inovatif uygulamalara öncülük etmektedir. Enerji sektöründe Çalık ve Limak’ın yanı sıra Güriş’in yatırımları, Yıldırımlar’ın ferronikel üzerine olan yatırımları kayda değer önemdedir.”
‘Türk şirketlerin yatırımlarıyla Kosova’ya ihracat kapıları açılıyor’
‘KALBİMİZ HEP TÜRKİYE İLE BİRLİKTE’
Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi de Türkiye’nin Kosova’ya her alanda sunduğu destekten dolayı teşekkür etti. Redžepi, “Türk askerinin barışı sağlamada sunduğu katkıyı asla unutmayacağız. TİKA’nın Kosova’da yapmış olduğu yatırımları asla unutmayacağız. Şu anda ülkenin kuzeyinde konuşlanan ve bizlere destek için gelen Türk askerlerini unutmayacağız. Belki küçük bir ülkeyiz ve depremde Türkiye’ye küçük bir destek sunabildik ama kalbimiz hep Türkiye ile birlikteydi” dedi.
T.C. Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı da Türkiye’nin Kosova’ya yönelik her zaman desteklerinin devam edeceğini vurguladı. Gece, verilen kokteyle sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!