Türk sanatçının ‘Atölye Evi’ne icra kararı

Güncelleme Tarihi:

Türk sanatçının ‘Atölye Evi’ne icra kararı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2024 15:10

Wuppertal’da yaşayan ünlü ressam İsmail Çoban’ın ‘Atölye Evi’, borçlarını ödeyemediği için mahkemenin icra kararıyla 22 Nisan günü açık artırma usulüyle satışa çıkarılıyor. Çoban, sanatseverleri ve demokratik kuruluşları dayanışmaya çağırdı.

Haberin Devamı

UZUN yıllar süren rahatsızlığı, koronavirüs salgını döneminde birçok sergiden uzak kalması, eserlerini satın alanların borçlarını ödememeleri ve güvendiği iki iş insanının kendisine tuzak kurması yüzünden ekonomik sıkıntıya girdiğini söyleyen Prof. İsmail Çoban zor günler yaşıyor. İsmail Çoban Genç Sanatçıları Destekleme Vakfı bünyesindeki ‘Atölye Evi’nin müzik, edebiyat, tiyatro, sanatçı ve politik buluşmaların yapıldığı bir yer olduğunu ifade eden Prof. Çoban, burada çok sayıda öğrencinin yetişmesine ve eğitimine katkıda bulunduğunu belirtti. Atölyede 56 yıl içinde ürettiği 45 bin eserin, donanımlı makinelerin ve 10 binden fazla kitabın bulunduğunu, bunların müzayedede satılması halinde çöpe gideceğini belirten Prof. Çoban’ın, 18 Nisan 2024’e kadar 252 bin Euro’yu noter kanalıyla mahkemeye yatırması gerekiyor.

Türk sanatçının ‘Atölye Evi’ne icra kararı
MÜZE OLARAK KALMALI
“Bu felaketi durduramazsam bütün yapıtlarım, koleksiyonumun çoğu ve Almanya’da hiçbir akademide bulunmayan yüz binlerce Euro değerindeki atölye malzemesine ve makinelere çok yazık olacak” diyen Prof. Çoban, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “Atölyemizin yok pahasına satılacak olması beni çok üzüyor. Buranın bir müze olarak kalmasını çok istiyorum. Başta sanatseverlere ve demokratik kuruluşlara, iş insanlarına sesleniyorum. Ben kimseden borç para istemiyorum. Bütçenize uygun resimler satın alarak bana destek olabilirsiniz. Borcu olanlar borcunu ödemeli. Almanya’da az sayıda bulunan kültür merkezlerimizin yaşatılması hepimizin görevi olmalı.”
Türk sanatçının ‘Atölye Evi’ne icra kararı

İSMAİL ÇOBAN KİMDİR?
Aralarında Türkiye, İspanya, Fransa, ABD, Arjantin ve Brezilya’nın da bulunduğu 33 ülkede 178 kişisel ve 500’den fazla karma sergiye katılan Çoban, 1971 yılından itibaren Almanya’nın Wuppertal kentinde yaşıyor. Resim, heykel ve grafik dallarında serbest çalışma hayatını sürdüren Çoban, 2006 yılında Bakü Güzel Sanatlar Akademisi Fahri Doktora unvanını aldı. Aynı yıl ise genç sanatçılara destek olmak için ‘İsmail Çoban Genç Sanatçıları Destekleme Vakfı’nı kurdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!