"Türk Milletvekili hiç yok"

Güncelleme Tarihi:

Türk Milletvekili hiç yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 11:52

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Türklerin 16’ncı yüzyıldan bu yana İngiltere’ye geldiğini söyleyerek, "Londra’da ilk Türk kahvehanesi 1652’de, ilk Türk hamamı ise 1679’da açılmış" dedi.

Haberin Devamı

Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD) İngiltere Parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarasında resepsiyon verdi.

Ev sahipliğini Lordlar Kamarasına geçen yıl seçilen ve burada bulunan ilk Kıbrıslı Türk olan Barones Meral Ece’nin yaptığı resepsiyona, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Elçi Müsteşar Kerem Kıratlı, Başkonsolos Ahmet Demirok, KKTC’nin Londra Temsilcisi Kemal Köprülü, BTKD Başkanı Servet Hassan, Türkiye’nin İşçi Partili Dostları grubunun Başkanı ve Haringey Belediye meclisi üyesi Nilgün Canver, İşçi Partili milletvekilleri Meg Hillier ve Hazel Blears ile çok sayıda davetli katıldı.

İngiltere’nin Muhafazakar Partili İçişleri, aynı zamanda Kadından ve Eşitlikten Sorumlu Bakanı Theresa May, resepsiyonda yaptığı konuşmasına, "Türkler İngiltere’ye, 16’ncı yüzyıldan beri geliyor. Londra’da ilk Türk kahvehanesi 1652’de, ilk Türk hamamı ise 1679’da açılmış" bilgisini vererek başladı. İngiliz-Türk toplumunun günümüzde sayısının 125 bin ile yarım milyon arasında değişen sayılara kadar yükseldiğini kaydeden May, entegrasyonun ve Türk toplumunun ülke ekonomisine katkısının önemine vurgu yaptı.

İngiltere’de kadın erkek arasındaki ücret eşitsizliğinin tamamen giderilmediğine de konuşmasında değinen May, herkese eşit haklar tanınmasının önemli olduğunu ve hükümetin bu yönde çalıştığını ifade etti. May, "İngiltere’de 1975 yılına kadar aynı işi yapan kadına, erkekten daha az ücret ödemek yasaldı. Bu tarihten 4 yıl sonra ise kadın bir başbakanımız oldu" dedi.

May, BTKD’yi İngiltere’de Türk topluma ve kadınlara yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik etti. Barones Meral Ece de Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mart ayında Lordlar Kamarasında bir toplantı yapıldığını kaydetti. Kadınların özellikle fakir ülkelerde ailenin "omurgası" olduğunu belirten Ece, "Örneğin büyükannem 14 yaşında Kıbrıs’ta küçük bir köyde evlenmiş, 7 çocuk doğurmuş ve büyütmüş. Herhalde bir gün torununun burada olacağını tahmin edemezdi. Ben de hala bazen buna inanmakta zorlanıyorum" diye konuştu.

Türk toplumunun İngiltere’deki önemine de dikkati çeken Ece, toplumun ekonomiye ve kültüre büyük etkisi olduğunu kaydetti. İngiliz Parlamentosunun sadece yüzde 22’sinin kadınlar oluştuğunu belirten Barones Ece, parlamentoda hiç Türk milletvekilinin ise bulunmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!