Türk hastalara anadilde hizmet

Güncelleme Tarihi:

Türk hastalara anadilde hizmet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2009 12:47

Gelsenkirchen St. Josef Hospital Başhekimi Ufuk Günduğ, haftada bir gün Türk hastalara Türkçe danışmanlık yapıyor, dertlerini dinliyor, hastalıklarını açıklıyor. Doktor-hasta ilişkisinde dilin ve kültürün önemini vurgulayan Dr.Günduğ, dil yetersizliği nedeniyle yanlış tanı ve tedavinin hiç de az olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Gelsenkirchen kentinedeki St.Josef Hospital Hastanesi'nde çalışan Dr.Ufuk Günduğ (34), yoğun çalışma temposu arasında hastanedeki Türk hastalara da zaman ayırıyor. Türk hastaları Türkçe selamlayan Dr.Günduğ, haftada bir gün Türk hastalara Türkçe danışmanlık yapıyor, dertlerini dinliyor, hastalıklarını açıklıyor. Doktor-hasta ilişkisinde dilin ve kültürün önemini vurgulayan Dr.Günduğ, dil yetersizliği nedeniyle yanlış tanı ve tedavinin hiç de az olmadığını söyledi.

Genç yaşında başhekim olan Dr. Günduğ, dil yetersizliği nedeniyle hastalıkların tanısının uzadığını ve birçok gereksiz muayene yapıldığını anlattı. Bunun önüne geçmek için Türkçe danışmanlık hizmetini başlattıklarını bildiren Dr. Günduğ, yaklaşık bir yıl önce başlattıkları hizmet hakkında şunları anlattı: “Burada çalışmaya başladıktan sonra, Türk hastalar beni gördüklerinde hemen hastalıklarıyla ilgili sorular soruyorlardı. Koridorda, asansörde sürekli sorularla karşılaşıyordum. Meslektaşlarım isteği üzerine başka bölümlere gidip, Türk hastaların dosyalarına bakıyordum.

Bunu bir düzene bağlamak için hastane yönetimiyle konuşup, bir danışma saati belirledik. Perşembe günleri 14.00-16.00 saatlerini arasını Türk hastalara ayırdım. Aynı dili konuştuğumuz için bana daha çok güven duyuyorlar, rahatsızlıklarını daha iyi anlatıyorlar. Ben de onlara ve yakınlarına hastalıklarını açıklıyorum. Geçenlerde bir kadın geldi. 30 yıla yakın bir süredir sindirim sorunu varmış. Gitmediği doktor kalmamış. Kadını bir süre dinledikten sonra süt ürünlerine karşı alerjisi olabileceğini düşündüm. Testler sonunda bu ortaya çıktı ve kadının hastalığına çare bulduk. Bu örnek hasta doktor anlaşmasının ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!