Turizmde yeni strateji lazım

Güncelleme Tarihi:

Turizmde yeni strateji lazım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 22:03

Türk turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, düşük fiyatlardan dolayı yeni stratejilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Berlin Turizm Fuarı (ITB) kapsamında Türk turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, 2008 yılında Almanya´dan gelecek turist sayısının 5 milyon sınırını aşmasının muhtemel olduğunu, ancak turizm piyasasında aşağı çekilen fiyatlarla, Türkiye´ye gelen turist profilinin ciddi bir değişim içine girdiğini söyledi. Son beş yılda Türkiye´yi ziyaret eden turist sayısında yaşanan artışın turizm gelirine yansıtılamadığını kaydeden Şen, 2003'te 943 Euro seviyesinde olan turist başına ortalama gelirin, geçen yıl 793 Euro seviyesine gerilediğini hatırlattı. Tarih, doğa ve iklim gibi avantajlara donatılmış Türkiye'nin turizmde bir üst kategoride mücadele edebilecekken, alt gelir gruplarına yönelimin rasyonel olmadığının altını çizen Şen, 'Kalitenin ön plana çıkarıldığı yeni bir yaklaşımla üst gelir gruplarının hedeflenmesi, turizm sektörüne adanan enerji ve atfedilen değere uygun bir değer yaratımını sağlayacak tek yöntem olarak görülmelidir' dedi.

TAM'ın Şubat ayında yayınlanan 2008 Turizm Raporu kapsamında Almanya´da faaliyet göstenen tur operatörleri ve seyahat acenteleriyle ile gerçekleştirilen anketler, Almanya´dan Türkiye'ye gelecek turist sayısında yüzde 20,5 oranında artış beklendiğini gösteriyor. 2007 yılında Türkiye´yı 4 milyon 150 bin Alman ziyaret etmişti. Ankete katılan 50 acenteden yüzde 30´u Türkiye´de tatil fiyatlarını orta fiyat kategorisinde, yüzde22´si ise düşük fiyat kategorisinde görüyor.

miş bulunuyor. Batı Avrupa pazarında yaşanan durgunluk nedeniyle pazarlama stratejisinin Doğu Avrupa ülkeleri üzerinde yoğunlaştırılması ile bağlantılandırılabilecek bu durum, sektöre nefes aldırmak üzere geçici bir çözüm olarak düşünülen düşük fiyat politikasının kemikleşmesine yol açabilir. Sektördeki belirtiler de bu durumu yansıtıyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!