Tüm dünyada Paskalya

Güncelleme Tarihi:

Tüm dünyada Paskalya
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2011 00:00

Bugün (Cumartesi) Hıristiyanlarin oruç zamanının son günü. Cumartesini pazara bağlayan gece, çan seslerini duyduğunuz vakit, Hıristiyanlar Isa ’nın dirilişini kutluyor. Paskalya bayramının mevsim ile uyuşması sadece tesadüf değil. Her yerde hissedilen ilkbahar, buz, kar ve soğuk ’dan sonra, doğa ya canlılık getiriyor. Bu aynı zamanda ölümden sonra gelen hayatın bir göstergesi. Paskalya yumurtaların da olduğu gibi.

Haberin Devamı

Yinede Hıristiyan bayramları bazen küçük kavgalara yol açmış. Cuma günkü ‚Karfreitag‘ Protestan Hı ristiyanlarının en önemli bayramı. Bayvera'nın Katolik bölgelerinde eskiden insanlar bu günde bahçelerinde çalışır ve bahçe çitlerini boyarlarmış. Tek nedeni: Protestan Hristiyanlarını kızdırmak. Yani dinsel tartışmalar Müslümanlar daha gelmeden de vardı. Bugün bunu aştık. Ama bütün dinler arası tolerans ve saygıyı daha öğrenmemiz lazım.

* * *

İlginç olan dünyada Paskalyanın ne kadar çeşitli kutlandığı. Bizde kahvaltıda ‚ "K imin renkli yumurtası tokuşturulduğunda kırılmıyor" yarışması yapılırken, Ortodoks Bulgarlar yumurtaları kilise duvarına veya aile mensuplarının üzerine atıyorlar. Yumurtası kırılmayanın yeni senesi mutlu geçermiş.

* * *

Yunan ve Rus Ortodoks Hıristıyanlarında Paskalya gece kutlaması dört saat sürüyor. Paskalyanın pazar gününde Yunanlar kuzu şiş yiyor. ABD ’de büyük kutlamalar oluyor ve çocuklar Beyaz Saray’da yumurta arıyor. İtalya ’da Pask alya en büyük bayramlardan birisi. ‘Bonna Pasqua’ Pask alya demek. Türkçe ‘Hayırlı Pascalya ’ da bura dan geliyor. Necip Tokoğlu'nun ‘Westerwald’den Türkçe Vatan Hikayeleri" adlı blogunda, ‘Paskalya’ kelimesinin Türkçe’de kulağa ne kadar komik geldiğini yazıyor. Paskalya tavşanlarını Türkiye'den hatırlamıyor, ama renkli yumurtaları hatırlıyor.

‚Kochdichtürkisch‘ adlı twitter hesabı geçenlerde Paskalya'nın Türkiyede ’de pazarlandığını yazdı. Ünlü Lindt çikolata firması, Paskalya Tavşanı yerine,şimdi çikolatadan Paskalya kuzuları üretiyor. Çok benziyorlar birbirlerine.

* * *

" Çocuk günleri" çok güzel ve özel bayramlardır. Her ülkenin ve Birleşmiş Milletler'in de bir Çocuk Günü var. Ama hiçbir ülkenin Türkiye'de olduğu gibi böyle uzun ve güzel bir geleneği yok. Çocuk Bayramı'nın Atatürk'e, Büyük Millet Meclisi'ne ve "Çocuklarımız Geleceğimiz" sözüne bağlı olması, güzel bir şey. 23 Nisan Almanya"da da ders alabileceğimiz bir gün. Çocukları hayatımızın odak noktasına koymak bu dünyada halen gerçekleşmiş değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!