Tübingen'e giriş 1 euro olacak

Güncelleme Tarihi:

Tübingene giriş 1 euro olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2012 11:15

Almanya’da Üniversite şehri olarak bilinen Tübingen’in Belediye Başkanı Boris Palmer “Az araç kent için iyi olur” diyerek uzun yıllardır üzerinde çalıştığı şehre giren motorlu araçlardan ücret alma (City-Maut) projesi için ilk adımı attı.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Tübingen kenti Belediye Başkanı Boris Palmer, şehre girecek motorlu araçlardan ücret almak için çalışmalara başladı. Başkan Palmer, “Az araç kent için iyi olur” diyerek “Araç başına 1 Euro şehrimizin bütçesine yıllık net 20 milyon Euro gelir getirecek” dedi.

Palmer, (City-Maut) uygulamasından elde edilecek para ile şehirdeki toplum taşım araçlarının ücretsiz olmasının sağlanacağını söylüyor. Benzer uygulamaların Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yapıldığı ifade edilirken, Almanya’da uygulanması için kanun değişikliği gerekiyor. Bu nedenle Baden-Württemberg Eyalet hükümetinin yerel yasada düzenleme yapması değişikliğe gitmesi gerekiyor. Gerekli yasal düzenlemenin yapılmasının ise iki yılı bulacağı belirtiliyor.

PARK PARASI ZATEN ÖDÜYORLAR
Tübinden’in Yeşiller Partili Belediye başkanı Boris Palmer, kent esnafının bu durumdan etkilenmeyeceğinin de altını çiziyor. Palmer, “Politik olarak son derece doğru bir adım. Ayrıca şehir esnafı da bu durumdan bir zarar görmeyecek. Tübingen’e gezmek ve alış veriş yapmak için gelenler zaten park ücreti ödüyorlar. Eğer proje gerçekleşirse araçlarıyla kente gelerek para ödeyenler için ilk bir saat park yerleri ücretsiz olabilir. Problem şehir dışında ikamet eden ve çalışmak için gelenlerde olabilir. Ama Tübingen çevresinde oturanlar şehirde yaşayanlara oranla daha uygun evlerde kalıyorlar. Onlardan gelecek parada şehrin alt yapı hizmetlerine katkı olur “diyor.

GÜRÜLTÜSÜZ, TEMİZ BİR KENT
Boris Palmer Tübingen Belediyesinin her yıl sokak ve caddeler için yedi milyon Euro harcadığının altını çizerken “Motorlu araçlardan alacağımız günlük ücretle kasamıza girmesini beklediğimiz 20 milyon Euro’yu sadece toplu taşım sistemini geliştirmekle kullanmayıp, bir kısmıyla kentin birçok eksiğini de tamamlamayı planlıyoruz. Ama belki de daha önemlisi caddeleri ve havası temiz, gürültüsüz bir kente sahip olacağız” diye konuşuyor.

HALK KARAR VERECEK
Tübingen Belediyesi, Baden-Württemberg Eyalet hükümetinin konuyu incelemesi ve gerekli yasal değişiklileri yapması için gerekli adımları atmadan önce konuyu halk oylamasına sunmayı planlıyor. Şehir yönetimi bu konunun ciddi bir şekilde tartışılıp kente yaşayanların katılacağı bir referanduma gitmek istiyor. Avrupa’da bu tür uygulamalar Londra, Stockholm gibi büyük kentlerde varken ücretsiz toplu taşıma Estland’ın başkenti Talin ile Belçika’da Hasselt şehirlerinde uygulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!