Tiryakiler “75 metrekare”de

Güncelleme Tarihi:

Tiryakiler “75 metrekare”de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 20:17

Münster Yüksek İdari Mahkemesi'nin sigara yasağı konusunda aldığı son karar çoğu “Tiryakiler Kulübü”nün (Raucherclub) sonunu getirdi. Karardan olumsuz etkilenen özellikle Türk kahvehanelerinin imdadına kullanım alanı 75 metrekareden küçük olan mekanlarda sigara içilmesine izin veren uygulama geldi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde birçok “Tiryakiler Kulübü” (Raucherclub) sertleştirilmek istenen sigara yasağı uygulaması nedeni ile zor günler yaşıyor. Gastronomi işletmelerine getirilen sigara yasağından etkilenmemek için gidilen “Tiryakiler Kulübü” uygulaması, beraberinde başka sorunlar getirdi. Kahvehane veya birahanelerde sigara içilmesine imkan veren uygulamada, hem bu mekanlara girip çıkanların kulübe üye olması şartının bulunması, hem de kulüp statüsündeki mekanlara 18 yaşından küçüklerin de girebilmesi, işletmelerin denetlenmesini neredeyse imkansız kıldı ve cezai durumlarda bir kargaşa yaşanmasına yol açtı.

Buna Münster Yüksek İdari Mahkemesi'nin, kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun bir açığını kullanarak “Tiryakiler Kulübü” adı altında faaliyet gösteren kahvehane ve birahanelerin işletilmesinin yasalara aykırı olduğuna karar kılması da eklenince, iş yine parlamentoya düştü. Gastronomi İşletmeleri Federasyonu mevcut uygulamanın devam etmesini isterken, NRW Sağlık Bakanlığı, işletme sahiplerini “Tiryakiler Kulübü” uygulamasından vazgeçmeye ve Kamu Düzenleme Daireleri'ni de denetimlerini sıkılaştırmaya çağırdı.

TİRYAKİLER KULÜBÜ TARİH OLDU
Tiryakiler yeni bir yasal düzenleme olmadan da çoğu yerde sigara içmeye devam ediyor. Sigara yasağına karşı açılan davalar neticesinde birçok küçük birahane veya kahvehane, “75 metrekare” çatısı altında istisnai bir uygulama çerçevesinde, yasal olarak sigara içilmesine izin verebiliyor. Böylece kullanım alanı 75 metrekarenin altında olan mekanlarda sigara yasağına uyulması gerekmezken, 75 metrekarenin üzerinde olan mekanlar, sigara içilen ve içilmeyen ve birbirinden ayrı iki bölüm oluşturmak zorunda kaldı. Bunun uygulamanın arkasında, mahalle aralarındaki küçük birahanelerin aksi halde yasak nedeni ile kapanmak zorunda kalması yatıyor.

Köln'de bir Türk kahvehanesi işleten Yalçın Bayraktar, yaşanan karmaşadan rahatsız olduklarını dile getirdi. Bayraktar, gastronomi işletmelerindeki sigara yasağı konusunda şunları söyledi: “Daha önceden, yasa çerçevesinde 'Tiryakiler Kulübü' lisansı almıştık. Bu zaman zarfında herhangi bir sorun yaşamadık. Sonrasında, bundan birkaç hafta önce, Kamu Düzenleme Daireleri'nden zabıtalar her zamanki normal denetimleri vesilesi ile bizi de denetledi. Kahvehanenin kullanım alanını ölçtüler ve '75 metrekare' uygulamasına uygun olduğunu belirttiler. Bu şekilde müşterilerimizin sigara içmesi bir sorun teşkil etmiyor. Aslına bakılacak olursa böyle olması daha iyi. Çünkü 'Tiryakiler Kulübü' statüsünde müşterilerin üye olması şartı aranmaktaydı. Bu şekilde bu sorun da ortadan kalkmış oldu.”

HERKES YENİ ÇIKACAK YASAYI BEKLİYOR
Kahvehanenin diğer ortağı Aslan Akçay ise, yasanın mahkeme kararınca bozulması nedeniyle standart bir uygulama bulunmamasını eleştiriyor. Sigarasız ve dumansız bir Türk kahvehanesini düşünemediğini belirten Akçay, “Müşteriler kahvehanede sigara içildiğini bilerek buraya geliyorlar. Okey masasında bir taraftan demli çaylarını yudumlarken, diğer bir taraftan da sigaralarını tüttürüyorlar. Bu artık böyle alışılagelmiş, gidiyor. Sen şimdi sigara tiryakisi birini ne masadan kaldırabilirsin, ne de içmesini yasaklayabilirsin. Umarım, en kısa zamanda sorunsuz bir yasa çıkar da, bizler de sigara yasağı karmaşasından kurtuluruz” diye konuştu.

Denetimi sağlamakla mükellef olan belediyeler ise sistematik bir şekilde kahvehane veya birahaneleri denetleyemiyor. Belediyeler buna gerekçe olarak denetimi doğru dürüst yapabilecek yeterli personel kapasiteleri olmamasını gösteriyor. Zabıtalar, park ihlallerinden, evcil hayvanların bakımının denetlenmesine değin birçok görevle meşguller. Bu nedenle çoğu belediye, işletmeler gibi, çıkacak yeni yasayı beklemeyi tercih ediyor. Bavyera'daki referandumla sigara yasağının kamuoyunda benimsendiğinden yola çıkan Sosyal Demokrat (SPD) ve Yeşiller yönetimindeki Eyalet Hükümeti, yeni bir yasa ile sigara yasağını daha da sertleştirmek istiyor. Gerekçe olarak, çocukların sağlığını gösteren Sağlık Bakanlığı, bundan sonra yasal boşluk bırakmamakta ısrarlı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!