TESLA’da çalışan Türk işçiden vahim açıklamalar: ‘Irkçılık dayanılamaz hale geldi’

Güncelleme Tarihi:

TESLA’da çalışan Türk işçiden vahim açıklamalar: ‘Irkçılık dayanılamaz hale geldi’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2023 13:42

Berlin’de üretimini yapan TESLA firmasında çalışan elektrik teknisyeni Tayfur Karaboğa, kendisine uygulanan ırkçı tutumlar sonucunda işini kaybettiğini ve başlattığı hukuk mücadelesinde birinci mahkemeyi kazandığını ikincisinin sonucunu beklediğini dile getirerek yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

BERLİN’in Güneydoğusu’ndaki Grünheide’de akü ve otomobil üretimini yapan TESLA firmasında çalışan Tayfur Karaboğa, elektrik teknisyeni olduğunu ve daha önce toplam 14 yıl değişik şirketlerde çalıştığını söyleyerek, “İşe başladıktan kısa süre sonra kardeşimin kanser hastası olduğunu ve kısa bir ömrü olduğu öğrendik. Şeflerime kardeşimin durumunu anlatarak, ‘Son günlerinde yanında olabilmek, aileme az da olsa destek verebilmek için bana ücretsiz izin verir misiniz?’ diye adeta yalvardım. Kabul etmediler. İş yerindeki Türk arkadaşlar kendi aralarında destek amaçlı para toplamışlar. Ben de TESLA’nın internet sayfasında herkesin sendikadan ve ilgili şeften izin alarak bir şeyler paylaştığı bir platform var. Burada bu bağış olayını paylaştım. Bunun üzerine hiçbir Alman işçinin paylaşmasına ses çıkarmayanlar bana baskı uyguladılar” dedi.

Haberin Devamı

‘TÜRKLER ÇOĞALMAYA BAŞLADI’
İş yerinde fazla Türk çalışmaya başladığını ve bunların önüne geçilmesi gerektiğini açıkça söyleyen ustabaşları olduğunu dile getiren Karaboğa, “Benim ustabaşım birçok arkadaşımın da bulunduğu ortamda ‘Türkler giderek çoğalmaya başladı. İyi yerlere de gelmeye başladılar. Bunun önüne geçilmesi gerekir’ dedi” açıklamalarını yaptı. Kendisinin elektrik teknisyeni olduğunu belirten Tayfur Karaboğa “Bana ustabaşım tarafından hiç yapmadığım ve kursunu almadığım bir işi yapmam söylendi. Kendisine bu işin kursunu, eğitimini almadım. Tehlikeli bir iş, yapamam dedim”. ‘Ya yaparsın, ya da gidersin’ dedi. İşimi kaybetme korkusuyla yapmaya çalıştığım işte yüksek akımla çarpıldım. Usta başım ‘Sesini çıkarma ve kimseye söyleme, nasıl olsa deneme aşamasındasın hemen işinden olmanı sağlarım’ diyerek bana baskı yaptı. Ben de kimseye söylemedim. Asıl Türk kökenli olmam ve bazı ustabaşlarının ırkçı düşünceleri nedeniyle çalıştığım her gün baskı ve ayrımcılığa uğruyordum. Elektrik çarpması olayının ve uyguladığı ırkçı davranışlarının duyulmaması için ‘Karşı geliyor, çok konuşuyor’ gerekçesiyle işten çıkarıldım. Birinci mahkemeyi kazandım. İkinci mahkeme sonucunu bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’YE DÖNMEK İSTİYORUM’
Almanya’da doğup, eğitimini burada tamamladığını belirten Karaboğa “Toplam olarak 14 yıl iş yaşamım var. Gerek günlük yaşamımızda bazı yerlerde, gerekse de iş yerlerinde uğradığım ayrımcılık ve baskı nedeniyle artık burada kalmak da istemiyorum. Ülkeme dönüp mesleğimi icra edebileceğim bir işte çalışarak yaşamımı idame ettirmek istiyorum. Artık ülkemizde de elektrikli otomobil üretimi yapılıyor. Buradaki birikimimi oralara aktarmak istiyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!