Teröristler İstanbul’a kaçmış

Güncelleme Tarihi:

Teröristler İstanbul’a kaçmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

Almanya’da bombalı eylem planlayan, ancak eylemlerini gerçekleştiremeyen Lübnanlı öğrencilerin olaydan hemen sonra İstanbul’a kaçtıkları ortaya çıktı. Yeni gelişmeler üzerine Alman polisi Köln, Oberhausen ve Kiel kentlerinde baskınlar düzenledi. Oberhausen’deki baskında Youssef Mohamad’ın ağabeyi olduğu öne sürülen 32 yaşındaki bir Lübnanlı gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Almanya’nın Dortmund ve Koblenz tren garlarında patlamaya hazır vaziyette ele geçirilen bombalı valizleri bırakan iki Lübnanlı teröristin olayın ortaya çıkarıldığı 31 Temmuz günü İstanbul’a kaçtıkları belirlendi. Köln’den İstanbul’a uçak bileti alan ve yolcu listesinde isimleri bulunan Lübnanlı iki zanlıdan Kiel’de yakalanan 21 yaşındaki Youssef Mohamad’ın neden tekrar Almanya’ya döndüğü ise anlaşılamadı.

Köln’deki bir öğrenci yurdunda oturduğu belirlenen ikinci zanlı Jihad Hamad’ın (20) ise Türkiye üzerinden Lübnan’a veya başka bir Ortadoğu ülkesine kaçmış olması ihtimali üzerinde duruluyor. Zanlıların aralarında e-mail yoluyla anlaştıkları da ortaya çıkarıldı. Mohamad’ın bilgisayarında bulunan mesajlar incelemeye alındı. Her iki zanlının da ’Hisbut-Tahrir al İslami’ örgütüyle ilişkisi olduğu iddia edildi.

Taksi şoförü ihbar etmiş

Federal Başsavcılığın olay sonrası Köln Merkez Tren Garı’nda çekilen video görüntülerini basına dağıtması sonucu Köln’de çalışan bir taksi şoförü, aranan zanlılardan Jihad Hamad’ı hatırlayıp polise ihbar etti. Taksi şoförü polise, taksisiyle Hamad’ı 31 Temmuz günü Peter-Bauer caddesindeki öğrenci yurdundan bir valizle aldığını ve gara götürdüğünü söyledi. Bunun üzerine Jihad Hamad’ın evine baskın düzenlendi.

Köln’ün Ehrenfeld semtinde Peter-Bauer Caddesi 13-15 numaradaki öğrenci yurdunun çatı katında oturduğu belirlenen ikinci zanlı Hamad’ın odası gece geç vakitlere kadar arandı. Polis, gün boyu binaya girmek isteyen öğrencilerin kimliklerini kontrol ederek içeri bıraktı.

Polis, çoğunluğu Faslı, Tunuslu ve Lübnanlı olmak üzere yabancı öğrencilerin kaldığı yurdun bulunduğu sokağı önceki gün saat 12.00 sıralarında kapattı. Lübnanlı zanlının eşyaları da incelemeye alındı.
Jihad Hamad’ın üç ay önce buraya taşındığını belirten yurt yöneticisi Rolf Völkerath, "Çok efendi bir insandı. Almanca bilmiyordu. Beraberinde gelen ve iyi Almanca konuşan diğer arkadaşı tercümanlığını yapıyordu. 660 Euro tutarındaki üç aylık kirayı da peşin ödemişlerdi" dedi.

Baskınlar sürdü

Çok yönlü araştırmalarını sürdüren Alman güvenlik birimleri, zanlılarla bağlantısı olduğu şüphesiyle önceki gün KRV eyaletindeki Mülheim an der Ruhr, Essen ve Oberhausen kentlerindeki çeşitli ev ve işyerlerine baskın yaptı. Yapılan baskınlarda Oberhausen’in Holten semtinde Youssef Mohamad’ın ağabeyi olduğu öne sürülen 32 yaşındaki bir Lübnanlının gözaltına alındığı bildirildi. Kiel’de yakalanan ilk zanlı Youssef Mohamad’ın geçtiğimiz yılın ortasına kadar Mülheim an der Ruhr kentinde yaşadığı ve baskınların da bu çerçevede gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Tutuklama kararı

Karlsruhe’deki Federal Başsavcılık, ikinci zanlı Jihad Hamad’ın, "Terörist bir gruba üye olmak ve öldürmeye teşebbüs" suçlarından ötürü hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı.
Jihad Hamad’ın namaz kılmaya kaldığı evin yakınlardaki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne ait (DİTİB) Merkez Camisi’ne gittiği ileri sürüldü.

Asım GÜRSOY / KÖLN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!