Terörist Breivik, Norveç’i mahkemeye veriyor

Güncelleme Tarihi:

Terörist Breivik, Norveç’i mahkemeye veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2023 11:08

22 Haziran 2011 tarihinde Norveç’in başkenti Oslo yakınlarındaki Utoya Adası’nda bombalı ve silahlı saldırılarda bulunarak aralarında çocukların da olduğu 77 kişiyi öldüren aşırı milliyetçi terörist Anders Behring Breivik’in devleti yeniden mahkemeye vereceği açıklandı.

Haberin Devamı

BREIVIK'in, 2012 yılında 21 yıl hapis cezasına çarptırılan ve tehlike durumunun devam etmesi halinde bu sürenin uzatılması öngörülen tek kişilik hücrede bulundurulmasının insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden Norveç devletini mahkemeye vereceği belirtildi. Avukat Oeystein Storrvik, müvekkilinin cezaevindeki güvenlik görevlilerinin dışında kimseyle ilişkisinin olmamasından şikâyetçi olduğunu ve bu nedenle de dava açacaklarını söyledi. Açılacak davanın aynı zamanda Breivik’in cezasının tecil edilmesini içereceğini de belirtti. Norveç’te yayınlanan günlük gazetelerden Aftenposten, açılacak davanın görüşülmesine muhtemelen gelecek yıl ilkbaharda başlanacağına yer verdi.

AİHM DE REDDETMİŞTİ
Breivik, 2015 yılında da cezaevi koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü ve 8’inci maddelerine aykırı olduğunu ileri sürerek Norveç devleti aleyhine Norveç Yüksek İstinaf Mahkemesi’ne başvurarak dava açmıştı. Mahkeme ise haklarının ihlal edilmediğine karar vermişti. Breivik, kendi ülkesindeki iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM de tutukluluk koşullarının insan haklarıyla bağdaşmadığı iddiasıyla yaptığı başvuruyu 2018’de reddetmişti. ‘Batı Avrupa’nın İslamlaşmasının ve İslami kolonileşmenin engellenmesi’ için bu terör saldırılarını gerçekleştirdiğini itiraf eden Breivik’in kurbanları arasında Utoya Adası’nda arkadaşlarıyla kamp yapan Gizem Doğan isimli 18 yaşında bir Türk kızı da vardı.

BAKMADAN GEÇME!