TEMPO YETERSİZ

Güncelleme Tarihi:

TEMPO YETERSİZ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 10:23

Almanya’da Başbakan Merkel başkanlığında yapılan 7’nci Uyum Zirvesi göçmen kökenli gençlerin eğitimiyle ilgili önemli sonuçlar çıkardı. Siyasetin yanında ailelere de büyük görev düşüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA, ABD’den sonra en çok göç alan ülke konumuna yükseldi. OECD verilerine göre geçen yıl Almanya’ya 465 bin civarında göçmen kalıcı olarak geldi. 2007 yılına kıyasla Almanya’ya yerleşen göçmen sayısı ikiye katlandı. Federal hükümet eski hatalardan ders çıkararak, zaman kaybetmeden göçmen kökenli çocuklara meslek eğitiminde ve kariyer yapmada yardımı artırmak istiyor.

Pazartesi günü Başbakan Merkel başkanlığında yapılan uyum zirvesinin ana mesajı buydu. Başbakan Merkel, “Bizim bu konuda daha iyi olmamız gerekir.

TEMPO YETERSİZ
Bir kıpırdanma söz konusu. Ama tempo yeterli değil” diyerek, bu tempoyu yükseltmek gerektiğini vurguladı.

Zirveden çıkan sonucu şöyle sıralayabilirim: Önce siyasetin hedefi: Göçmen kökenli gençler meslek eğitim yeri ararken, isminden dolayı dışlanıyor. Önce bu dışlanmışlığın önüne geçilmeli. İsme bakarak değil, gencin okul başarısına göre meslek eğitimine alması için işverenler duyarlı hale getirilmeli. Buna rağmen dışlanma yaşanıyorsa, göçmen kökenli gençlerin bu durumu yetkili kurumlara bildirmeli ve yetkili kurumlar harekete geçmeli.

Göçmen kökenli gençlerin eğitim seviyesi yükseltilmeli. Kariyer yapmaları için önleri açılmalı. Almanya’da göçmen kökenli öğrenci sayısı artıyor. 2013 rakamlarına göre Almanya’da her 5 kişiden biri ama 15 yaşın altında her 3 üç çocuktan biri göçmen kökenli. Almanya’nın geleceği bu çocukların elinde.

Gençler 15, 16 yaşlarında henüz hangi mesleği seçeceklerine tam karar veremiyorlar. Birçoğu mesleğe başladıktan sonra yanlış meslek seçtiğini anlıyor ve yarıda bırakıyor. Yeni meslek yeri bulmada zorlanıyor. Meslek danışma merkezleri yanında üniversite öğrencisi gençler bu gençlere meslek seçiminde rehberlik yapmalı. Daha okulu bitirmeden iki yıl önce bu gençlere refakat ederek, hangi mesleğe yatkın olduklarını gözlemeli. Onlara meslek seçimini kolaylaştırmalı.

Bunlar siyasetin alacağı önlemler. Ancak her şeyi sadece siyasetten beklememek gerekir. Göçmen kuruluşlarına, aile ve çocuklara da önemli görev düşüyor. Almanya’da halen her 10 göçmen kökenli gençten biri diploma alamadan okulu bitiriyor. Alman gençlerinde bu oran 20’de bir. İki kat daha az. İlköğretimi bitiren yabancı çocukların oranı yüzde 31.1, Alman gençlerin oranı ise yüzde 15.5. Halen dokuz yıllık ilköğretime giden yabancı öğrenci sayısı Almanların iki katı.

ORTAOKULDA YAKALADI

Ortaokul mezunlarında göçmen kökenliler Alman gençlerini yakaladı. Ortaokulu bitiren göçmen ve Almanların oranı yüzde 42 civarında. Ama bu oran yüksekokula yansımıyor. Her üç Alman gençten biri, göçmen kökenli gençlerde ise altıda biri bir yüksek okulu bitiriyor. Burada bir açık var. Göçmen kökenli aileler Almanya’da ‘Duale Ausbildung’ denilen ikili eğitim sistemini tanımıyor. Yani çocuk hem meslek öğrenirken, aynı zamanda yüksek okula gitmek için eğitim yapabiliyor. Burada göçmen kuruluşlarına ve ailelere büyük görev düşüyor. Göçmen kuruluşları aileleri Alman eğitim sistemi hakkında bilgilendirme çalışmaları yapmalı. Aileler de buradaki eğitim sistemini öğrenmeye ilgi duymalı.

40 KURULUŞ İMZALADI

UYUM Zirvesi’ne katılan Berlin’deki BildungsWerk eğitim merkezi başkanı Nihat Sorgeç, göçmen kuruluşları olarak aileleri meslek eğitimi konusunda bilgilendirmek amacıyla 40 kuruluşun imza attığını söyledi. Sorgeç, “Göçmen aileler arasında meslek eğitiminin değeri henüz tam anlaşılamadı. Çocuğun akademisyen olması şart değil. Meslekle de toplum içinde önemli yerlere gelme şansı var. Ayrıca bir mesleği bitirdikten sonra Fachabitur yaparak (lise dengi), yüksekokula gidebilir. Öğrenim yapabilir. Önemli olan meslek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!