TD-IHK Berlin'e taşındı

Güncelleme Tarihi:

TD-IHK Berline taşındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2012 10:09

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın (TD-IHK) Berlin’e taşınan merkez bürosunun açılışı dün yapıldı. TD-IHK Yönetim Kurulu Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting “Ekonominin takdir ettiği bir ortak olduk” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 2003 yılında Köln kentinde kurulan Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın (TD-IHK) Berlin'e taşınan merkez bürosunun açılışı dün yapıldı. Açılışa Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Federal Alman Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Peter Hintze, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TD-IHK Yönetim Kurulu Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting, Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda üye işadamı katıldı.

Vize muafiyeti şart
Açılışta konuşan von Leoprechting, TD-IHK'nın çalışmalarıyla “ekonominin takdir ettiği bir ortağı” haline geldiklerin kaydetti. Berlin'den Köln'e taşınmalarına rağmen üzerinde çalışacakları konuların hala devam ettiğini vurgulayan Leoprechting, Türk işadamlarına vize muafiyetinin de bu konluar arasında yer aldığını kaydetti. “Türk-Alman iş konseyinin biraray gelmesini istiyoruz” diyen Leoprechting, Türkiye'nin bu konuda hala bi rrandevu vermediğini hatırlatırken, salonda bulunan Büyükelçi Karslıoğlu'dan bu konuda ilgi beklediğini ifade etti. Taşınmayla ilgili de bir açıklama yapan Leoprechting, “Berlin'e taşınma kararımız Köln'e karşı bir karar değildir. Köln Sanayi ve Ticaret odasıyla ve Kuzey Ren Vestfalya'daki iş çevreleriyle yakın ilişkilerimiz sürmektedir” dedi.

Odalar, ilişkilerde önemli
Müsteşar Peter Hintze, Türkiye'nin NATO içinde güvenli partner olduğu gibi AB için aday bir ülke ve iyi bir partneri olduğunu vurguladı. Hintze, “Federal Hükümet olarak TD-IHK'da temsil edilen tüm işletmelerin çalışmalarını takdir ediyoruz. Odalar ve üyeler fevkalede iyi çalışma sergiliyor. Türk ekonomisi bizlerde büyük bir hayranlık uyandırıyor. Büyeme oranı yüzde 8'i aşmış durumda” dedi. Odaların çalışmasının önemine değinen Hintze, odaların çok yönlü ilişkileri desteklediğini belirtirken, Türk işadamlarına yönelik seyahat özgülüğü konusunda ki kısıtlamalarda da odaların önemli bir rol oynayabileceğini kaydetti. Almanya'nın Türkiye ile ticaret ortaklığında bir numara olarak kalmak istediğini belirten Hintze, Türkiye'nin AB'ye ihracatının dörtte birinin Almanya tarafından ithal edildiğini söyledi. Hintze, Almanya'daki 80 bine yakın Türk girişimcinin Alan ekonomisine sağladığı katkıyı da övdü.

1 milyar insan açlık çekiyor
Müsteşar Vedat Mirmahtuoğulları, Türkiye ile Almanya'nın gıda ve tarım alanında önemli stratejik partner olabileceklerin kaydetti. Dünyad 1 milyar insanın açlık ve 1.2 milyar insanın ise yetersiz beslendiğini kaydederken, Almanya ile Türkiye'nin 3. dünya ülkeleriyle gıda güvenliği konusunda adımlar atabileceğini söyledi.

Türkiye ve Almanya için
TD-IHK, TOBB ile Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) arasında 1994 yılında imzalanan protokolle birlikte Türkiye'de kurulan Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası (DT-IHK) modeline benzer bir şekilde 22 Ekim 2003 yılında Almanya'da kuruldu. TD-IHK'nın açılışı seramonisi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in katılımıyla 2004 yılı nisan ayında yapıldı.

Köln merkezli kurulan TD-IHK, 1 Ocak'tan 2012'den itibaren merkezini Berlin'e taşıdı. TD-IHK Yönetim Kurulu Başkanlığını son iki dönemdir Rainhardt Freiherr von Leoprechting yapıyor. Son yapılan genel kurulda ise yönetim kurulu başkan yarımcılığını Rolf König ile Hayati Önel üstlendi. TD-IHK'nın yeni merkez bürosu ise Leipziger Platz 14, 10117 Berlin adresinde açıldı.

"Büyük bir başarı elde ettik"
Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Dünya hızlı değişiyor. Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle son iki yıldır Avrupa'14 başbakan değişti. Orta doğu ve kuzey afrika'da siyasi nedenlerden dolayı son 1 yıl içinde 4 devlet başkanı devrildi. Türkiye bu iki coğrafyanın tam ortasında. Türkiye ateş çemberini içinde. Ama buna rağmen dünyada tarihimdeki ilk defa büyük bir başarı elde ettik. 2011 yılında yüzde 8.5'luk büyüme ile OECD de Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke olduk. Bu başarı hikayesini odaların temsil ettiği kitle yani Türk özel sektörü gerçekleştirdi. Türkiye Avrupa'nın 6.büyük ekonomisi, İtalya ile Çin'in arası en büyük sanayi devi olan ülke. Bu çerçevede son 1 yılda yeni istihdam yaratma noktamız 1.3 milyon kişiye istihdam sağlandı. 140 Milyar Dolar ülkede gerçekleştirdiğimiz yatırım. Bu çerçevede Almanya ile ekonomik ilişkilere baktığımız zaman en büyük ticari partnerimiz Almanya. Bugün Türkiye'de 74 milyona sorsak en çok hangi ülkeyi severseniz desek. Herhalde Almanya diye çıkar. Bazı siyasetçiler bizi üzecek sözler söylemesine rağmen öyle oluyor. Çünkü iki ülke arasında 3 milyon Türk zincir halka oluşturuyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!