Tampon kullanmak ölümcül hastalığa neden olur mu

Güncelleme Tarihi:

Tampon kullanmak ölümcül hastalığa neden olur mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:00

Sevgili ablacığım, ben kısa bir süre önce evlenmiş, genç bir kadınım. Bir süreden beri arkadaşlarımın tavsiyesi ile tampon kullanmaya başladım. Tamponu çalışan bir kadın olarak gündüzleri kullanmak işime geliyor. Ama özellikle de geceleri kullanmak istiyorum.

Haberin Devamı


Ancak tampon kullanımı hakkında bazı dergilerde olumsuz bilgiler dikkatimi çekti; şok ve enfeksiyon yapabiliyormuş, hatta ölüme bile neden olabiliyormuş. Şimdi korkudan artık kullanmaktan kaçınıyorum. Bunu bir de size danışayım dedim.

RUMUZ: HUZURSUZ
SEVGİLİ kızım, adet döneminde tampon kullanımı modern kadın için oldukça pratik ve rahat bir yöntem. Ancak her konuda olduğu gibi bu bakımdan da bazı kurallara uymak gerekiyor. Duyduğun enfeksiyon olayları tamponun yanlış kullanımıyla ilgilidir bence. Çünkü bazı hanımlar tamponu gün boyunca kullanıp sık sık değiştirmeye üşeniyorlar. Oysa tamponlar 2-3 saat aralıklarla değiştirilmeli. O zaman bakteri üretip, iltihaplanmaya, vajinal tahrişlere neden olabilir. İşte bu nedenle de geceleri tampon kullanmak sakıncalı. Ya da bütün gece aynı tamponla yatmayıp, sık sık değiştirmeyi göze almalı...
Senin şu ölüme bile neden olabilirmiş dediğin toksik şok hakkında da kadın ve doğum uzmanı Dr. Tülay Top’dan bilgi aldım... Yaşamı tehdit eden bu sorunun neyse ki çok sık görülmediğini ama yine tamponun kötü kullanımına bağlı olabileceğini belirtti... Kısacası çözüm hep uzun süre kullanmaktan kaçınmakta...
Aslında en iyisi ve sağlıklısı ped kullanmak. Tamponu ise ancak yazın mutlaka denize girmek istediğinizde, ya da çok gerekli olduğu ender zamanlarda kullanmak lazım. Kullanıldığında da en çok 2-3 saat vajinada tutmak gerekir. Bir de yapılan bir başka yanlış; vajinal tamponların sadece adet kanaması sırasında kullanılıp, akıntı için tampon kullanmamaktır.
Bu son derece sakıncalıdır.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!