Taksicilerin korkulu rüyası

Güncelleme Tarihi:

Taksicilerin korkulu rüyası
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 18:55

Almanya'da kendilerine müşteri süsü vererek çağırdıkları taksinin camını kırıp cep bilgisayarını ve şoförün cüzdanını çalan soyguncular korku saçıyor. Sadece Offenbach ve çevresinde 20'ye yakın olay yaşandı. Türk taksiciler "Korkuyoruz. Can güvenliğimiz yok. Hırsızlığa karşı önlem alıyoruz" dediler.

Haberin Devamı

Almanya'da yeni türeyen bir soyguncu çetesi, taksi şoförleri ve taksi şirketlerinin korkulu rüyası haline geldi. Geçtiğimiz aylarda onlarca taksinin camını kırıp içindeki Kişisel Dijital Yardımcı (PDA) adı verilen bilgisayarlı cep telefonlarını çalan kişiler, onbinlerce Euro maddi hasara yol açtılar. Sadece Hessen Eyaleti'ne bağlı Offenbach ve çevresinde son bir yıl içinde 20'ye yakın olayın yaşandığı bildirildi. Aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu şoförler ise "Korkuyoruz. Bu tür olayların yaşanmaması için önlem almaya çalışıyoruz" dediler.

TANESİ 500 EURO
Benzer olayların Frankfurt ve Hanau gibi kentlerde de yaşandığını belirten Offenbach'ın en büyük taksi çağrı merkezi "Die Flaedermaeuse" yöneticisi Addy Wehner "Eskiden aracın içinden radyo çalınırdı. Daha sonra navigasyon cihazına geçtiler. Ancak bu cihazlar artık para etmiyor. Hırsızların şimdiki hedefi ise taksi şoförünün merkezle bağlantı kurduğu, tüm yolculuk bilgilerinin işlendiği bilgisayarlı cep telefonları (PDA). Tanesi yaklaşık 500 Euro değerinde olan PDA'ları çaldıktan hemen sonra bir cep telefonu dükkanına gidip satıyor ve kısa sürede paraya ulaşıyorlar" dedi.

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK
Yaklaşık 100 taksinin bağlı olduğu çağrı merkezi ile çalışan 10 yıllık taksi şoförü Özcan Avcı (42) "Genellikle ıssız caddelere taksi çağıran kimliği belirsiz kişiler, şoförün aracından inip, müşterinin ziline basmasını bekliyorlar. Bunun için özellikle kapının caddeye uzak olduğu adresler seçiliyor. Herşey bir anda oluyor. Arkanıza döndüğünüzde hırsızların aracın yan camını kırıp içindeki değerli cep bilgisayarını veya cüzdanınızı aldığını görüyorsunuz. Siz yetişene kadar onlar çoktan kaçmış oluyorlar. Taksi şoförleri olarak korkuyoruz, Allah'a emanet çalışıyoruz. Bir gün bir arkadaşımıza bir kötülük gelmesinden korkuyoruz" diye konuştu.

HIRSIZLARA SESLENDİLER: CAM AÇIK BOŞUNA KIRMAYIN
Taksi şoförleri, polisin de tavsiyesi üzerine bu tür olaylara karşı önlem almaya çalıştıklarını söylerken aynı zamanda hırsızlara da çağrıda bulundular: "Sigorta, camları tamir masraflarının hepsini karşılamadığı için şirketimiz büyük zarar görüyor. Araçtan inmemiz gerektiği zaman artık yan camlarını açık bırakıyoruz. Yani hırsızlar boşuna camlarımızı kırmaya çalışmasınlar. Ayrıca artık araçtan inerken önlem olsun diye cep bilgisayarı ve cüzdan gibi değerli eşyalarımızı da yanımıza alıyoruz."

PİZZA KURYELERİ DİKKAT
Soyguncuların taksi şoförlerinin yanı sıra pizza kuryelerini de hedef seçtiği belirtildi. Offenbach Polisi, Hanau kentinde evlere çağrılan pizza kuryelerinin araçlarının camlarının kırıldığını ve değerli eşyalarının çalındığını bildirdi. Polisle işbirliği içinde olduklarını hatırlatan Addy Wehner "Olayların artmasıyla polis de harekete geçti. Taksi çağrı merkezini arayarak taksi isteyen soyguncuları yakalamak için bizden bilgi aldılar. Biz de şoförlerimize şüpheli durumlarda müşteriye yalnız başına gitmemelerini tavsiye ediyoruz" bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!