SÜNNET YAPMAYIZ

Güncelleme Tarihi:

SÜNNET YAPMAYIZ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2012 10:32

Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünneti ‘yaralama suçu’ sayan kararı,sünnet yapan doktorları korkuttu. Doktorlar İsmail Nevzat Tuncay veAkif Geçer, belirsizlik ortadan kalkıncaya kadar sünnete ara verdi.

Haberin Devamı

BERLİNLİ doktorlardan İsmail Nevzat Tuncay, “Biz Alman yasaları çerçevesinde hareket eden doktorlarız. Bu belirsizlik ortadan kalkıncaya kadar Almanya sınırları içinde sünnet yapmayacağım” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da sert tepki gösterdiği sünnetle ilgili kararı değerlendiren Dr. İsmail Nevzat Tuncay, şunları söyledi:

“Topu ortaya attılar. Yaparsan suç, yapmazsan halkın mağduriyeti söz konusu. Sorun iki yönlü, doktorlar ise ortada kalmış durumda. Bu karar, diğer mahkemeler için örnek karar olabilir. ‘Eğer sen bu sünneti yaparsan suç işlersin, risklerini göze alarak yaparsan da itiraz ve şikayet olmadığı sürece kimse birşey demez’ gibi bir durum söz konusu.”

Tuncay, bu karardan sonra riskinin artması nedeniyle, sünnet yapan doktorların sigorta primlerinin de artabileceği uyarısında bulundu. Sünnet turizmi başlar Kreuzberg’de muayenehanesi bulunan Tuncay, Berlin’de yılda 2-3 bin civarında sünnet yapıldığını söyledi.

Tuncay, “Berlin’de 300 bine yakın Türk yaşıyor. Bunun 80 bini çocuk. Bunun da yarısı yani yaklaşık 40 bin erkek çocuğu. Yani önümüzdeki 10 yıl içinde bu kadar çocuk sünnet olacak demektir. Eğer Türkiye’de sünnet yaptıranları da çıkartırsan, Berlin’de yılda da ortalama 2-3 bin civarında çocuğun sünnet edildiği anlamına gelir” dedi. Tuncay, Almanya’da doktorların sünnet yapamaması durumunda, her yaz Türkiye’ye sünnet turizme başlayacağını kaydetti.

Tuncay, Türk Sağlık Elemanları Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek belirsizliğin ortadan kaldırılması ve mahkemenin suç sayan kararına karşı tepki gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Bulgaristan örneği
Berlin’de sünnet yapan doktorlardan Akif Geçer de sünnetin yasak hale gelmesinden sonra illegal sünnetlerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bulgaristan örneğini veren Geçer, “Sosyalist rejim altında Jivkov yönetimindeki Bulgaristan, 1980’lerde sünneti yasaklamıştı. Bu dönemlerde orada yaşayan Müslümanlar inançları ve kültürleri gereği sünneti yaptırmak için gizli yöntemlere başvurdular. Komünizm baskısı altındaki bu yasak sünnet esnasında birtakım komplikasyonların çıkmasına ve ölümlere yol açtı. Almanya demokratik bir ülke. Umarız en kısa zamanda bu karar düzeltilir ve sünnet illegal bir ortama kaymaz” dedi.

Fransa’dan da tepki geldi
ALMANYA’daki sünnet kararı, Avrupa’da en yoğun Müslüman nüfusunun yaşadığı Fransa’da da tepkilere yol açtı. Başkent Paris’teki Büyük Camii Başkanı Dalil Boubakeur, Alman mahkemesinin aldığı sünnet yasağı kararının akılcı olmadığını söyledi.

Le Parisien Gazetesi’ne konuşan cami başkanı, bu kararın Müslüman cemaatini belirli basma kalıplara soktuğunu belirtirken Fransa’daki Yahudi Cemaatleri Merkez Konseyi (CRIF) Başkanı Dr. Richard Prasquier de, Alman mahkemesinin sünneti yasaklamakla skandal bir karara imza attığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!