Su kanalında buz pateni maratonu

Güncelleme Tarihi:

Su kanalında buz pateni maratonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 13:33

Hollanda’da çok sevilen buz pateni sürat yarışı 200 kilometrelik dur durak bilmeyen biçimde bu yıl yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Ülke çapında su kanalları arasında 200 kilometrelik maraton 15 yıl sonra birkaç gün içinde düzenlenecek. Kuzeyde "Frizya İli 11 Kent Paten Yarışı Derneği"nin yönetim kurulu başkanı Wiebe Wieling’in açıklamasına göre, 11 kent arası büyük yarış Hollanda kanallarının güvergahında yapılacak. Buz sürat pateni yarışı bilhassa güney illerinde kanal ırmaklarında suyun yeterli derecede donmayı sürdürmesi dört gözle bekleniyor.

Hollanda için yüz yıldır büyük coşku olan birleşik kanallar sürat pateni yarışı, iklim gidişatına bağlı olarak 1909 yılından beri sadece 15 kez düzenlenebildi. Hollanda Meteoroloj Dairesi, Cuma gününe kadar dondurucu soğukların kesin süreceğini açıklayınca büyük milli hayecan için ümitler arttı. Flaman dilinde "Elfstedentocht" olan, son olarak 1997’de düzenlenen kanallar sürat pateni yarışının galibi çiftçi Henk Angement, muazzam yorucu olan cansiparane ’97 yarışını kazanan kişi. Angement, yarışı 6 saat 49 dakikada bitirmiş. Angement, "Kış Paten Odysseusu" yarışında en iyi dereceyi yapan Flaman yurttaşlarından.

1963 yılında çok soğuk ve rüzgarlı havada düzenlenen 11 kent arası kanal paten buz maratonu 11 saate yakın zamanda tamamlanabildi. 2010 Kanada-Vancouver Kış Olimpiyatı’nın salonda 1500 metrede Hollandalı sürat pateni şampiyonu Mark Tuitert, "Süper kanal maratonunu dört gözle bekliyorum, iple halatla çekiyorum. İstim üstündeyim" dedi.

16 BİN PATENCİ
Buz pateni maratonunu düzenleyen "Frizya İli 11 Kent Paten Yarışı Derneği", soğukların en az Cuma’ya kadar gayet iyi süreceğinden memnun ve birkaç gün içinde yarış programını açıklayacak. 11 kent arası 16 bin buz patencisine illerin girişinde ve çıkışında markalar "patenci mayo formalarına" işlenecek. "Buz Ustası" Jan Oostenburg, kanalların buz katmanları için,

"Bu kadar fevkalade yarışa uygun buzu az gördüm. Ama bir Elfstedentocht (11 Kent Kanal Yarışı) yetkilimiz güzergah üzerinde göl buzunun kırılmasıyla suya gömüldü" dedi.

Bu yüzyılda kış olimpiyatlarında Norveç’le başa baş yarışan Hollanda’nın ulusal sporlarından buz sürat pateninde 1968 Grenoble (Fransa) ve 1972 Sapporo’nun (Japonya) kış olimpiyatlarının büyük sporcusu Ard Schenk, bu spor dalında tarihin unutulmazlarından.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!