SPD'deki Türk sayısı artmalı

Güncelleme Tarihi:

SPDdeki Türk sayısı artmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 14:06

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD ile Türk işadamları Berlin'de buluştu. Buluşmada ağırlıklı olarak Türk işletmelerin sorunları, ekonomik kriz, uyum ve eğitim konusu konuşulurken, SPD Parti Başkanı Müntefering, SPD'de daha fazla Türk kökenlinin sorumluluk ve yetki yüklenmesi konusunda işadamları ile hem fikir olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Franz Müntefering dün Berlin'de Almanya'nın çeşitli kesimlerinden gelen Türk işadamları ile buluştu. Bir dönem SPD Genel Başkanlığı da yapan Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder'in 2000 yılında başlattığı, Türk işadamları ile diyaloğu geliştirme toplantısını şimdiki genel başkan Müntefering de sürdürdü.

Katkıları büyük

Berlin Adlon Oteli'nde gerçekleşen toplantı öncesi değerlendirmede bulunan SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, Türk işadamlarının Almanya'da önemli sorumluluklar üstlendiğini söyledi. İş adamlarının hem Alman-Türk ilişkilerine hem de iç piyasaya yönelik önemli katkılar sunduğunu hatırlatan Müntefering, '2000 yılında Gerhard Schröder tarafından başlatılan geleneksel toplantıların devamını gerçekleştiriyoruz. Türk işadamları ekonomimizin her geçen gün büyüyen bir grubudur. 300 bin çalışanı istihdam ediyorlar. Bunun iç piyasamıza ve Türkiye ile ilişkilerinde önemli rol oynuyorlar' dedi.

Talepleri not etti

Yaklaşık iki saat süren yemekli toplantıya katılan Türk işadamları ekonomik ve toplumsal taleplerini dile getirdiler. Türk işadamlarının, mali, ekonomik, sosyal, eğitim ve politik taleplerini dinleyen ve not eden SPD lideri Müntefering, "SPD'ye Türk kökenliler oy veriyor. Fakat verdikleri oylar oranında SPD içinde görev alan Türkler'in sayısı düşük" görüşüne destek verdi. Müntefering, 'SPD içinde daha fazla Türk'ün yetki ve görev almasını biz de istiyoruz. Federal ve yerel düzeyde Türk kökenli arkadaşlarımız var fakat daha fazla olması gerekir' dedi.

Yerel seçim hakkı

Türk işadamları ile gerçekleşen buluşmada, dile getirilen tüm taleplere cevaben kendi görüşünü de dile getiren SPD Genel Başkanı, 'Avrupa Birliği üye ülkelerde artık göçmenlere de yerel seçim hakkı veriyor. Almanya da bu konuda adım atmalı. AB üyesi ülke vatandaşları gibi belli bir süre Almanya'da yaşayan göçmenler de yerel seçim hakkı almalı' yolundaki taleplere ise sessiz kalmakla yetindi.

Kimler katıldı:

Alman siyasi ve ekonomi dünyasından toplantıya şu isimler katıldı: Franz Müntefering, Lale Akgün, Ozan Ceyhun, Sevda Boduroğlu, Recep Keskin, Hulusi Bayam, Bahattin Kaya, Remzi Kaplan, Okan Özoğlu, Ali Uzun, Mustafa Baklan, Haydar Aygören, Kenan Kolat, Sadullah Torun, Emre Kiraz, Bülent Bora, Şevki Karasu, Yusuf Ziya Aksu, Vural Ünlü, Süleyman Yüksel, Murat Erken, Tamer Ersin Yıkıcı, Mikdat Karaalioğlu, Kenan Kubilay ve Süleyman Bağ.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!