SPD NRW: Tutuklu vekiller bırakılsın

Güncelleme Tarihi:

SPD NRW: Tutuklu vekiller bırakılsın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 12:49

ALMANYA’nın ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Türkiye’de tutuklu bulunan CHP milletvekillerinin durumlarıyla ilgili Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi nezdinde harekete geçti.

Haberin Devamı

SPD Eyalet Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Britta Altenkamp, CHP’nin tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın durumlarıyla ilgili NRW Avrupa Birliği, Federal İlişkiler ve Medya Bakanı Angelica Schwall-Düren’e yazdığı yazıda, “Almanya bu konuda devreye girmelidir. İki yıldır cezaevinde tutuldukları için yemin edemeyen milletvekillerinin durumları artık açıklığa kavuşturulmalıdır” dedi.

Tutukluluk özgür siyasete engel

Yazıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğolu ve Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart ile geçen ay Düsseldorf’daki görüşmelerinde iki milletvekilinin durumlarını ele aldıklarını ifade eden Altenkamp, “Haklarında kesinleşmiş kararlar bulunmayan iki milletvekili derhal görevlerinin başına geçerek, milleti temsil etmeliler. Tutuklu olmaları özgür siyaset yapmalarına engeldir. Bu da hukuka aykırıdır. Türkiye uluslararası hukuka uygun hareket edip, bu sorunu ivedilikle çözmelidir” dedi.

Kişiye göre uygulama

2007 yılında PKK üyesi olmakla suçlanan ve bu yüzden cezaevine konulan Sebahat Tuncel’in tutukluyken milletvekili seçilmesi üzerine serbest bırakıldığını hatırlatan Altenkamp, “Bu durum iki CHP milletvekiline haksızlık yapıldığını ortaya koyuyor. Amaç Türkiye’de sosyal demokrat siyaset yapılmasını engellemek” şeklinde görüş belirtti. SPD’li vekil, konunun açıklığa kavuşturulması için federal düzeyde CHP ile temasa geçilmesi gerektiğine işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!