SPD kapitalizme savaş açtı

Güncelleme Tarihi:

SPD kapitalizme savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2005 00:00

SPD Genel Başkanı Franz Müntefering’in kapitalin gücünü eleştiren açıklamalarına partiden destek geldi.

Haberin Devamı

Almanya´da hükümetin büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti (SPD) kapitalizme savaş açtı.

SPD Genel Başkanı Franz Müntefering’in karlarını artıran işletmelerin bile personel sayısını azaltmalarına tepki göstererek ``kapitalin gücünden’’ şikayetçi olması ve ``Ben kendileri için hiçbir sınır ve düzenleme yokmuş gibi davranan ekonomi çevrelerinden ve uluslararası finans piyasalarındaki şahıslara karşıyım. Bazı yatırımcılar işyerlerini imha ettikleri insanlarla ilgili olarak hiç kafa yormuyorlar.

Yüzlerini göstermiyorlar, anonim kalıyorlar ve çekirge sürüsü gibi işletmelerin üzerine çullanıp, içini emip çekip gidiyorlar. İşte biz bu tür kapitalizme karşı mücadele etmeliyiz’’ şeklindeki açıklamasına partisinden ve sendikadan destek, muhalefetten de eleştiriler geldi.

Ackermann´ı suçladı




Franz Müntefering
Müntefering, menajerlerin çoğunun etik davrandıklarını belirtirken Deutsche Bank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann gibi bazı menajerlerin etik davranmadıklarını da yineledi.

SPD lideri, ``Ackermann, bankanın karının yüzde 25 arttığını açıkladığı gün 6 bin 400 kişinin işten çıkarılacağını da açıklamıştır. Bu gibi davranışları insanları hayal kırıklığına uğrattığı gibi insanların demokrasiye olan güvenini de sarsıyor.



Ekonomi insanlar için var olduğunu bilmelidir’’ şeklindeki açıklamasının arkasında olduğunu da yineledi.

Sendikalardan destek

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ute Vogt da mali durumları çok iyi olan işletmelerin bile personel sayısını azaltarak karlarını artırmayı hedeflemelerini sert bir şekilde eleştirdi.

Ute Vogt, ``Çok sayıda işçi çıkaran işletmelerin ürünlerini satın almamak tüketicinin kendi elindedir’’ diyerek dolaylı bir şekilde işçileri kapının önüne koyan işletmelerin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer de Müntefering’in ekonomi çevrelerine dönük eleştirilerine tam destek verdi. Sommer, ``SPD genel başkanı gerekli ve doğal olanı söyledi’’ dedi.

Muhalefet eleştirdi

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) yanı sıra Hür Demokrat Parti (FDP) de Franz Müntefering’in açıklamasına tepki gösterdi.

CDU, CSU ve FDP’li politikacılar, ekonomik çevrelere saldırarak, hakaret ederek bir yere varılamayacağını savundular.

Alman Sanayi ve Ticaret Odları (DIHK) Başkanı Georg-Ludwig Braun da Müntefering’i eleştirdi. Braun, ``Ekonomik çevreleri karşısına alarak Almanya’yı reforme etmek mümkün değildir’’ açıklamasında bulundu.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!