‘Sosyal demokrat olarak utanıyorum’

Güncelleme Tarihi:

‘Sosyal demokrat olarak utanıyorum’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2023 09:54

Bazı Alman politikacıların Rus Büyükelçiliği’nin Zafer Günü resepsiyonuna katılmasına tepkiler yağdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder başta olmak üzere eski Doğu Almanya Devlet Başkanı Egon Krenz, Sol Parti milletvekili Klaus Ernst ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Federal Meclis Grup Eş Başkanı Tino Chrupalla ve partinin eski Eş Başkanı Alexander Gauland’ın, Rusya’nın Nazilere karşı İkinci Dünya Savaşı’nı kazanması nedeniyle Berlin’de Rus Büyükelçiliği’nin verdiği resepsiyona katılmaları, sert bir dille eleştirildi. Özellikle Schröder’in Güney Koreli eşi Soyeon Schröder-Kim’le resepsiyonda hazır bulunmasına tepkiler yağdı. SPD’li Federal Meclis milletvekili Dagmar Freitag, “Bir sosyal demokrat olarak utanç duyuyorum. Gerhard Schröder nasıl olur da bu kadar alçalabilir” açıklamasında bulundu.

‘TAM BİR DENSİZLİK’
CDU/CSU Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Thorsten Frei de “Schröder Rus Büyükelçiliği’nde Ruslar tarafından beslenirken, Ukrayna’da Ruslar suçsuz günahsız insanları öldürülüyor. Schröder’in bu tutumu tam bir densizliktir” dedi. Ukrayna kökenli eski Dünya Boks Şampiyonu Vladimir Kliçko da “Schröder, bu kutlamaya katılmakla Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü katliamı kişisel olarak desteklediğini göstermektedir. Schröder, bu tutumuyla Batılı tüm değerleri ayaklar altına almaktadır. Nasıl olur da Almanya’nın eski bir başbakanı bu kadar alçalıp Ukrayna’yı alt üst etmek isteyen Ruslarla birlikte kutlamalara katılır. Bu iğrenç bir durumdur” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘DİYALOĞU KOPARMAMALIYIZ’
Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit konuyla ilgili açıklamada bulunmazken, SPD Genel Merkezi’nden “Schröder’in bu tutumu partimizin ilkeleriyle de politikasıyla da bağdaşmıyor” açıklaması geldi. Öte yandan AfD’li Tilo Chupalla, resepsiyonda Rus Büyükelçisi’ne Sovyetlerin Almanya’yı Nazilerden kurtardığı için teşekkür ettiği yönündeki haberlere tepki gösterdi. Chupalla, “Ben Almanların bugünkü gözüyle tarihi anlatmak için oradaydım. Rusya’nın sürdürdüğü savaşa rağmen diyaloğu koparmamalıyız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!