‘Sorunlar çözülürse, AfD kaybeder’

Güncelleme Tarihi:

‘Sorunlar çözülürse, AfD kaybeder’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 11:05

Almanya’da yapılın bir ankete göre aşırı sağ da aşırı sol da öyle bilinenin aksine çok fazla ilgi görmüyor. Prof. Eckhard Jesse, köklü partilerin mevcut sorunları çözmesi halinde AfD’nin oylarının düşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın önde gelen Allensbach Enstitüsü tarafından ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ adına yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, anketlerde AfD’nin yükselişine rağmen Almanya genelinde aşırı sağa kayış söz konusu değil. Araştırmada uzmanlar, mevcut parti sempatilerinden bağımsız olarak çeşitli temel konulardaki sorularla katılımcılarının radikalizm derecesini inceledi. Ankete göre Almanların yüzde 2’si kendisini ‘aşırı sağcı’, yüzde 12’si ‘daha çok sağcı’ ve yüzde 17’si ise ‘sağa yakın’ hissediyor. Aynı ankete katılanların yüzde 2’si kendisini ‘aşırı solcu’, yüzde 7’si ‘daha çok solcu’, yüzde 27’si ise ‘sola yakın’ gördüğünü söylüyor.

DİĞER PARTİLERE MESAJ
Araştırmaya göre neredeyse tüm ‘sağcı radikaller’, AfD’yi en çok sevdikleri parti olarak belirtti. Ancak sağ popülist Almanya için Alternatif’e (AfD) destek verenlerin bile sadece yüzde 13’ünün ‘aşırı sağcı’ kategorisine girdiği, rakamlarda 2019 yılına göre bir artış olmadığı belirlenirken, aşırı sağın ülke ve toplum için bir tehlike ve tehdit oluşturmayacağına dikkat çekildi. AfD’yi destekleyenlerin yüzde 43’ünün sağ düşünceyi paylaştığı, yüzde 44’ünün ise ‘orta görüşlü’ olduğu, yüzde 71’inin göç politikası nedeniyle bu partiyi tercih ettikleri, yüzde 78’inin ise diğer partilerin politikasından memnun olmadıkları ve oylarıyla ‘bir mesaj göndermek’ için AfD’ye oy verdikleri belirlendi. Aynı kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 37’sinin kendilerini ne sağcı ne solcu, ‘ortada’ hissettiği belirlendi.

Haberin Devamı

OYLAR ‘ORTAYA’ DÖNER
Konuyla ilgili habere yer veren Bild gazetesi, Chemnitz’li aşırılık araştırmacısı Prof. Eckhard Jesse’nin görüşlerini aldı. Prof. Jesse, son dönemlerde AfD’nin oy oranındaki artışın Almanya’da aşırı sağın güçlendiği anlamına gelmediği görüşünü savundu. Yükselen enflasyon, Ukrayna’da süren savaş, düzensiz göç ve suç oranının artması nedeniyle insanların eğiliminin AfD’ye arttığını, ancak köklü partilerin sorunlara çözüm üretmeyi hızlandırmalarıyla bu desteğin azalacağına kesin gözüyle baktığını söyledi. Öte yandan, hükümetin düzensiz göçü engellemesi halinde AfD’ye destek veren seçmenlerin çok büyük bir bölümünün yeniden ‘ortaya’ döneceğine işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!