‘Sol’un sonu göründü

Güncelleme Tarihi:

‘Sol’un sonu göründü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 09:32

Ve Almanya’da aylardır süregelmekte olan belirsizlik giderildi. Sol Parti yönetimiyle sistematik olarak didişen, başta Rusya, NATO, silahlanma ve sığınmacı politikası yüzünden yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle bir daha bu partiden milletvekili adayı olmayacağını aylar önce ilan eden Sahra Wagenknecht, nihayet yeni bir parti kurup kurmayacağına açıklık getirdi.

Haberin Devamı

‘Sol’un sonu göründü
SOSYAL medyada Sahra Wagenknecht’in 23 Ekim Pazartesi günü öğleden önce Hürriyet’in de bürosunun bulunduğu Federal Basın Konferansı Evi’nde bir basın toplantısı düzenleyeceği paylaşımı yapıldı.
Basın toplantısı saat 10.00’da olduğu halde, saat 09.00’dan itibaren kameramanlar, fotoğrafçılar, gazeteciler, televizyoncular, radyo muhabirleri binanın girişini doldurmaya başladılar.
Wagenknecht ve ‘Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW)-Für Vernunft und Gerechtigkeit’ (Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) - Sağduyu ve Adalet İçin) isimli derneğin yöneticileri toplantıdan 10 dakika önce binaya gelerek salona geçtiler.
Tabii fotoğrafçılar ve kameramanlar peşlerini hiç bırakmadılar.
Saatler tam 10.00’u gösterdiğinde toplantı başladı.

Haberin Devamı

AYRILMAK KAÇINILMAZDI
Mikronun başına önce Sahra Wagenknecht değil, BSW Derneği Başkanı Amira Mohamed Ali geçti.
Federal Meclis Grubu Eş Başkanlığını yaptığı Sol Parti, partinin ‘haşarı-afacan çocuğu’ (enfant terrible), daha doğrusu ‘çılgın kadını’ Sahra Wagenknecht’i ihraç etmek istediği için görevi bırakacağını ve bir daha da aday olmayacağını haftalar önce ilan eden Mohamed Ali, “Bu sabah Sahra ve ben, 8 arkadaşımızla birlikte Sol Parti’den istifa ettik” dedi.
Yıllardır politika yaptıkları bir partiyi terk etme kararı vermelerinin kendileri için kolay olmadığını, ancak parti temel ilkelerinden uzaklaştığı için bunun kaçınılmaz olduğunu ve bu yüzden de pişmanlık duymadıklarını söyledi.
Ve sabırsızlıkla beklenen haber, Sahra Wagenknecht’ten geldi.
2015-2019 yıllarında Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı olarak görev yapan Wagenknecht, BSW Derneği’nin ön çalışmaları yaptığını ve Ocak 2024’te yeni bir parti kuracaklarını ilan etti.
Sol Parti’den istifa ettiklerini, ancak yeni parti resmen kurulana kadar Federal Meclis Grubu’nu terk etmeyeceklerini söyledi.
Tabii milletvekilliğini bırakmayı akıllarının ucundan bile geçirmediklerini de vurguladı.

Haberin Devamı

İKTİDARLARA ORTAK OLDU
Evet...
‘Sol’da bölünme, eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) uzantısı konumundaki Sol Parti’nin sonunun gelmekte olduğu yönünde ciddi sinyaller de vermeye başladı.
9 Kasım 1989’da iki Almanya arasındaki ‘duvarlar çöküp’ iki Almanya’nın birleşmesi yolu açılınca, geçiş döneminde doğuda SED ile yeni kurulan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) birleşti.
Birkaç ay sonra SED tarihe gömülürken, iki Almanya birleştikten sonra PDS ile devam edildi.
Almanya’nın SPD’li Başbakanı Gerhard Schröder’in ‘Gündem 2010’ politikasına kızıp partiyi terk eden sosyal demokratların, sendikaların da desteğiyle 2004 yılında kurdukları “İş ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi” (WASG), 2007 yılında PDS ile birleşerek Sol Parti adını aldı.
Sol Parti, yıllarca ‘doğunun partisi’ olarak kaldı.
Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde iktidarlara ortak oldu.
Hatta Thüringen’de Sol Partili Bodo Ramelow Eyalet Başbakanı bile oldu.
2014 yılından beri de koltuğunda oturmakta.

Haberin Devamı

İHANETLE SUÇLUYORLAR
Sol Parti, şu anda eski eyaletlerden sadece Bremen ve Hamburg’daki eyalet parlamentolarında temsil ediliyor.
Hatta Bremen’de SPD ve Yeşiller’le ortaklık ediyor.
Berlin ile yeni eyaletlerin hepsinde, yani Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen’de eyalet parlamentolarında yerini almakta.
Hatta Mecklenburg-Vorpommern’de SPD’yle koalisyon hükümetini oluşturmakta.
Ancak son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamaları, Sol Parti’nin sonunun gelmekte olduğu sinyallerini vermekte.
Bavyera’da 8 Ekim’de yapılan eyalet seçimlerinde yüzde 1.5, Hessen’de yüzde 3.1 oy alarak yüzde 5 barajını aşamayan, 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde yüzde 4.9 oy alarak yüzde 5 barajını aşamadığı halde, 3 seçim bölgesinde adayları en fazla oy aldığı için Federal Meclis’e 39 temsilci gönderen Sol Parti’yi Sahra Wagenknecht’in kuracağı yeni partinin ‘bitireceğinden’ hareket edilmekte.
Nitekim son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamaları da bunu göstermekte.
Sahra Wagenknecht’in partisinin gelecek yıl yapılacak seçimlerde Avrupa Parlamentosu’na rahat bir şekilde girebileceğinden, Almanya’da da henüz kurulmadığı halde bu hafta sonu genel seçim olsa yüzde 12 civarında oy alacağından hareket edilmekte.
Tabii bu durumda Sol Partililerin tedirginliği artırmakta.
O nedenle de Sahra Wagenknecht’i ‘partiye ihanet etmekle’ suçlamaktalar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!