Solingen faciasının 20. yılı

Güncelleme Tarihi:

Solingen faciasının 20. yılı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 11:45

Solingen faciasının 20. yılı nedeniyle Bonn'da bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan KRV Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger,' ırkçılığın toplumun içine gizlice giren bir zehirdir' dedi.

Haberin Devamı

SOLİNGEN'de 29 Mayıs 2013 yılında Genç ailesinin 5 ferdinin ölümüyle sonuçlanan facianın 20.yılı nedeniyle Bonn'da bir etkinlik düzenlendi.

Solingen saldırısından 20 yıl sonra neredeyiz' adı altındaki etkinlik, World Conference Center olarak kullanılan eski Alman Parlamento binasında düzenlendi.

Solingen Faciası'nda yaşamını yitiren 5 kurbanı anmak, aşırı sağ ve ırkçılığa karşı ortak tutumu sergilemek amacıyla Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Meclisleri Birliği, Düsseldorf Fachhochschule (FH) Aşırı Sağ ve Neonazi Araştırma Birimi (FORENA), Bonn Uyum Meclisi, Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıya, Mevlüde-Durmuş Genç çifti ile ailenin diğer bireyleri de katıldı.


Ölenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan anma töreni, Mirza Odabaşı'nın çektiği 9313 adlı Solingen'i anlatan kısa metraj filmiyle başladı.

Haberin Devamı

Bonn Anakent Belediye Başkanı Jürgen Nimptsch'in ev sahipliği yaptığı etkinlikte KRV İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, dönemin Alman Meclisi Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, KRV Eyalet Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek birer konuşma yaptılar.

HEM POLİTİKACI, HEM DE İNSAN OLARAK ÖFKELİYİM

Etkinlikte yapılan konuşmalar arasında en dikkat çekici sözler KRV İçişleri Bakanı Jaeger'dan geldi. Facianın karanlık bir örtü olarak Solingen'in üstüne örtüldüğünü belirten SPD'li Bakan Jaeger, şunları söyledi . 'Acı ve üzüntü yirmi yıl boyunca Genç ailesinin refakatçisi oldu. Bu kara sayfayı unutmayacağız. Buna emin olun. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı her ülke ve toplum için, içine gizlice sokulan ölümcül bir zehirdir. Önce dışlama, ardından saldırılar gelir. Sonra da Solingen'de olduğu gibi cinayet ve adam öldürmeye kadar gider. Bu zehri biz daha önce de görmüştük. Seksen yıl önce yaşananlar Alman tarihinin en kara ve dehşet verici dönemlerinden biridir. Almanya bu zehirden büyük oranda arındı. Ancak buna rağmen bazı yerlerde hala kahverengi renge rastlıyoruz. Bu beni sadece politikacı olarak değil, insan olarak öfkelendiriyor. Irkçılık hala büyük bir tehlike arz ediyor. Kahverengi tohumların zemin bulmaması için her gün yeniden çaba sarf etmemiz ve ortak mücadele vermemiz gerekiyor. Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bundan korumamız gerekiyor.'

GÖÇMENLER İHTİYACIMIZ VAR

Haberin Devamı

Solingen faciasının yaşandığı dönemde Alman Meclisi Başkanı olan Prof. Dr. Rita Süssmuth da, 'Almanya Solingen Faciası'ndan sonra değişti mi? başlıklı bir konuşma yaptı.

Yirmi yıl önce yaşananların unutulmasının mümkün olamayacağını belirten CDU'lu politikacı Süssmuth, 'Göçmenlerden öğrenmemiz gereken çok şey var. Bugün artık onların potansiyellerinin farkına vardık. Almanya'nın AB dışından gelen göçmenlere de ihtiyacı var' dedi. DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!