Slovenya'da vinyet dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Slovenyada vinyet dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2008 10:27

Sıla yolunda bir solukluk yol olan Slovenya 21 Aralık 2007'de Schengen üyesi oldu. Avusturya ile Slovenya arasında sınırlar ve kontrol kalktı. Slovenya 1 Temmuz'dan itibaren vinyet uygulamasına geçecek. 2 saatlik yol için 35 Euro vinyet parası istenecek.

Haberin Devamı

SILA yolunun en küçük ülkelerinden Slovenya haritada bir nokta. Topu topuna iki ya da ikibuçuk saatlik bir yol. Otoban inşaatı bitmiş durumda. Sadece başkent Ljubljana’yı geçtikten sonra Otoçeç kovşağına doğru 14 km’lik bir yol kalmış. Burası gidiş geliş tek şerite düşüyor. Yazın hafta sonlarında burda trafik tıkanabilir. Ancak 14 km sonra tekrar otoban başlıyor ve Hırvat sınırına kadar yol otoban. Slovenya’da ara ara ödenen otoban ücreti uygulaması 1 Temmuz’da kalkacak. Bu tarihten itibaren Avusturya’da olduğu gibi vinyet uyguluması başlayacak. Fakat şimdiye kadar toplam 5.10 Euro ödediğimiz otoban ücreti 1 Temmuz’da birden 35 Euro’ya çıkacak. Slovenya 6 aylık ve bir yıllık vinyet uygulaması getiriyor. 6 aylık vinyet ücreti 1 Temmuz’dan itibaren 35 Euro, bir yıllık ise 55 Euro olacak. Bu durumda Slovenya sıla yolunun en pahalı yol ücreti alan ülkesi konumuna düşecek. Buna karşı tepkiler var. 6 aylık yerine bir aylık vinyet uygulaması ve ücretin buna göre ayarlanması baskıları yüksek. Ancak bu yönde henüz yeni bir gelişme de yok.

SINIRLAR KALKTI

2 milyon nüfusu olan Slovenya artık hem Euro hem de Schengen ülkesi. Geçen yılın başında Euro’ya geçen Slovenya 21 Aralık 2007’de Schengen üyesi oldu. Böylece Avusturya Slovenya arasında sınır kontrolleri kalktı. Yüksek Alp dağları arasındaki Avusturya’nın Villach kapısından girerken, alışkanlık nedeniyle pasaportları hazırlayıp sınır kontrolü aramayın. Artık bu sınırlarda hiçbir kontrol yok. Bu güzergahta ilk sınır kontrolü Hırvatistan’a giriş yaparken başlıyor. Bu nedenle pasaport sürelerinizi iyice kontrol edin. Süresi geçmiş ya da tahrip olmuş pasaportla, hele hele pasaportsuz, yani sadece kimlik kartıyla yola çıkmayın. Aksi takdirde bu kadar yolu geri tepmek zorunda kalırsınız.
Slovenya AB’nin son kapısı olduğu için Hırvatistan’a girerken veya geri dönüşte çok sıkı kontrol var. Sınır polisi yetkilileri halen süresi geçmiş pasaportla gelen Türk vatandaşları olduğunu, AB kimlik kartıyla gelenlerin Slovenya’dan geçtiğini, ancak Sırbistan ve Makedonya’nın kimlik kartıyla sınırdan bırakmadığını uyardı.

GÜMRÜK

Slovenya sınır kapılarında AB gümrükler yasası geçerli. Buna göre yanında 10 bin Euro’nun üstündeki nakit paranın sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Altın takı gibi 175 Euro üzerindeki yeni alınmış ziynet eşyaları da gümrüğe tabi. Türkiye’den dönerken düğün takıları ve ziynet eşyaları getirmeyin. Gümrükte yakalanan düğün takılarına Slovenya el koyuyor. Et ve süt mamulleri, veterinerden aşı kağıdı olmayan ev hayvanları ve uyuşturucu maddelerin ülkeye sokulması yasak. Sınırda Türkçe levhalar buna karşı uyarıyor.

TRAFİK

Slovenya’ya girerken farlarınızın açık olup olmadığını tekrar kontrol edin. Daha Slovenya’ya girişte trafik levhası farların 24 saat açık tutulmak zorunda olduğunu uyarıyor. Trafikte seyir halinde farlar açık değilse, cezası 42 Euro, emniyet kemeri takmamanın cezası ise 84 Euro.
Slovenya’da yerleşim yerlerinde hız limiti 50 km, şehirlerarası normal yollarda 90 km, karayolunda 100 km, otoyolda ise 130 km. Hız limitini yerleşim bölgesinde 10 km aşmanın cezası 42 Euro, 10 ile 20 km arasında aşmanın cezası 125 Euro, 20 ile 40 km arasında aşmanın cezası 250 Euro, 40 km’nin üzerinde aşmanın cezası ise 500 Euro.
Karayolunda hız limiti 100 km. Bunu 20 km aşmanın cezası 42 Euro, 20 ile 30 km arasında aşmanın cezası 84 Euro, 30 ile 40 km arasında aşmanın cezası 165 Euro ve 40 km’nin üzerinde aşmanın cezası 250 Euro. Otobanda hız limiti 130 km. Bunu 20 km aşmanın cezası 42 Euro, 20 ile 30 km arasında aşmanın cezası 84 Euro. 30 ile 40 km arasında aşmanın cezası 125 Euro, 40 ile 50 km arasında aşmanın cezası 165 Euro, 50 km’nin üzerinde aşmanın cezası 250 Euro. En az trafik cezası 42 Euro’dan başlıyor. Slovenya trafik yasalarına göre ölümcül kazalarda sürücü mahkemeye çıkarılıyor ve yasalar suçlu sürücüye hapis cezası öngörüyor.

BENZİN UCUZ

Slovenya’da benzin ücretleri Avusturya’ya kıyasla daha ucuz. Eurodiesel’in litresi 1.18 Euro. Eurosuper benzinin litresi 1.11 Euro, süper benzinin litresi ise 1.23 Euro. Bu nedenle depoyu burada doldurmanız daha avantajlı.
Avusturya’dan Villach-Karawanke-Ljubljana-Novo Mesto istikametini takip edenler Obrezje sınır kapısından Hırvatistan’ın Bregana sınır kapısına geliyor. Graz-Maribor üzerinden gelenler ise Macelj sınır kapısından Hırvatistan’a giriyor.

VİZE YOK

Slovenya Avrupa ülkelerinde oturan Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak oturma izni sürelerinin Slovenya’ya giriş yaparken en az 5 gün geçerlilik süresi olması gerekiyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce oturma izinlerinin süresinin de kontrol edilmesi gerekiyor.

SORUN YOK

Biz otobandan çıkıp başkent Ljubljana’ya giderek Büyükelçiliğimizden yollar hakkında bilgi alıyoruz. Yeni Büyükelçi Ayşe Sezgin bizi makamında kabul ediyor ve vatandaşlara şu önerilerde bulunuyor: 'Vatandaşlarımız yola belgeleri tamam olarak çıksınlar. Yola çıkmadan önce pasaport ve oturma izni sürelerini kontrol etsinler. Hız limitlerine uysunlar. Trafik kontrolleri çok sıkı. Herşeyden önce kendi can güvenlikleri için bu kurallara uymaları önemli. Gümrükte 10 bin Euro’nun üzerinde parayı beyan etsinler. Herhangi bir sorunla karşılaştıklarında vatandaşlarımız bize başvurabilir. Büyükelçiliğimiz 24 saat hizmet veriyor.'

Önemli telefonlar:
Ljubljana Büyükelçiliği: 00 386 1 236 41 50 veya 51
Adres: Livarska 4, 1000 Ljubljana
Kaza durumunda
Polis: 113
Ambulans: 112
İtfaiye: 112
Slovenya Otomobil Kulübü AMZS: 1987
Trafik Danışma numarası: 00386 1 530 53 00

Slovence Sözlük
Türkçe okunuşuyla
Dober dan: İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Doviçenya: Hoşçakalın
Hvala: Teşekkürler
Voda: Su
Kruh: Ekmek
Kava: Kahve
Yedan: bir
Pomoç: imdat
Messo: Et
Teleçe messo: Dana eti
Goveçe messo: sığır eti
Yaneçe messo: Kuzu eti
Pleçe messo: Piliç

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!