Sivas-93 oyunu Londra Yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Sivas-93 oyunu Londra Yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2008 15:36

Londra 5 Ekim 2008 Pazar günü, sanat yaşımı neredeyse yarım yüzyılı bulan ünlü tiyatrocu Genco Erkal'ın sanat çevrelerinde büyük takdir kazanan "Sivas 93" adlı oyununa ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

İngiltere'de Londra kentinin Hackney bölgesindeki ünlü gösterim merkezi Hackney Empire, Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve Sivas olaylarının anlatıldığı Sivas-93 oyununa ev sahipliği yapacak. Oyunun sahnelenmesi öncesinde afiş çalışmasını başlatan REDorganizasyon yöneticisi İrfan Şahin, Londra’da yaşayan sanatseverlerin katılımlarını beklediklerini açıkladı. Sivas- 93 oyunu, yakın dönem siyasi tarihimizin en sarsıcı olaylarından biri olan Sivas Madımak Oteli’nde yaşananları ve sonrasında mahkeme sürecini belgesel film görüntülüleri eşliğinde tiyatro seyircisiyle buluşturuyor.

Video da gösterilecek

Genco Erkal’ın yazıp yönettiği ve rol aldığı Sivas-93 oyununda Sivas olaylarının video görüntüleri, tutanakları, mahkeme ifadeleri gibi belgeler kullanılarak olayların gelişimi anlatılıyor. Sivas-93 isimli belgesel oyun, 1993 yılında Pir Sultan Abdal’ı Anma Kültür Etkinlikleri için Sivas’da bulunan aydınların yaşadıklarını, Madımak Oteli’nin kundaklanmasının ardından aralarında Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Asaf Koçak ve Muhlis Akarsu gibi aydınların olduğu 35 kişinin ölümünü konu alıyor. Oyun sırasında gösterilen belgesel filmle beraber Fazıl Say’ın müzikleri de tamamlayıcı oluyor.

Oyunda, Fazıl Say’ın Nazım Oratoryosu, Metin Altıok Oratoryosu, Kara Toprak, İpekyolu Konçertosu, Anadolu'nun Sessizliği ve Nazım Belgeseli için yaptığı bestelerden derlemeler kullanılıyor.

Dostlar Tiyatrosu'nun yedi profesyonel oyuncusuyla 5 Ekim 2008 Pazar günü sahneye koyacağı oyunun müziği ise dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say tarafından yapıldı.

Senaryosunu Genco Erkal’ın kaleme aldığı ayrıca yönetmenliğini de Erkal’ın üstlendiği Sivas- 93 adlı oyun Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Sadri Alışık ödülleri gibi önemli tiyatro yarışmalarında 'en iyi oyun' ve 'en iyi yönetmen' ödüllerini aldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!