Sınırdışı girişimi şimdilik ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Sınırdışı girişimi şimdilik ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 15:38

İsviçre’de Kantonlar Konseyi, aşırı sağcı SVP’nin suç işleyen yabancılara jet sınırdışı girişimini danışma komisyonuna hava ederek erteledi.

Haberin Devamı

İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından hazırlanan suç işleyen yabancılara jet sınırdışı girişimi Kantonlar Konseyi tarafından danışma komisyonuna havale edildi. Yabancılara en küçük suçta bile sınırdışı öngören ve halkoylamasına sunulması için 212 bin imza toplanan girişim böylece şimdilik ertelenmiş oldu. Amacın SVP’nin girişimine alternatif, uluslararası sözleşmelere aykırı düşmeyecek, karşı bir önerinin hazırlanması olduğu belirtildi. Karşı öneride de suç işleyen yabancılara sınırdışının kolaylaştırılmasının öngörüldüğü ve bu önerinin halkoylamasına sunulmasının hedeflendiği kaydedildi.

Sert tepki

Girişilin danışma komisyonuna havale edilmesine SVP milletvekilleri sert tepki gösterdi. SVP Milletvekili Hans Fehr, Kantonlar Konseyini halkoylamasını “sabote etmekle” suçladıve bunun bunun önemli bir konuyu ertelemek anlamına geldiği ileri sürüldü. Diğer partiler aşırı sağcı SVP’nin sınırdışı girişiminin tamamen yasaklanmasını istiyor. Sosyaldemokrat Parti’nin (SP) Kantonlar Konseyi üyesi Simonetta Sommaruga, uluslararası hukuk açısından uygulanamayacak yasaların halkoylamasına sunulmasının yanlış olduğunu söyledi ve böyle bir girişime hükümetin izin vermiş olmasını eleştirdi. Hıristiyan Halk Partili (CVP) konsey üyesi Eugen David ile Theo Maissen ve birçok hukukçu aşırı sağcı SVP’nin sınırdışı girişiminin yasaklanmasını talep etti.

Yeni öneri

SVP’nin sınırdışı girişimine karşı hazırlanacak öneride iki yıl ve üzerinde hapis cezası alan yabancıların sınırdışı edilmesi öngörülüyor. Ancak Kantonlar Konseyi üyesi Urs Schwaller (CVP) bunun belirli ağır suçlar için bunun geçerli olmasını savunuyor. Sosyaldemokratlar ve Yeşiller ise yeni bir yasa hazırlanmasına karşı. Bu nedenle karşı önerinin meclisten geçemeyeceği de öne sürülüyor. 200 sandalyeli mecliste aşırı sağcı parti SVP en çok sandalyeye sahip. Sandalye dağılımı partilere göre şöyle: SVP 62, SP 43, FDP 31, CVP 31, GPS 20, Liberale 4, GLP 3, EVP 2, EDU 2, PdA 1, Lega 1, CSP 1

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!