Sinemanın Türkiye’ye gelişi

Güncelleme Tarihi:

Sinemanın Türkiye’ye gelişi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 10:38

Londra Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Birkbeck University of London’da misafir akademisyen olarak görev yapan Profesör Nezih Erdoğan’ın ‘Sinemanın İstanbul’a Gelişi ve Erken Dönem Sineması’ üzerine konuşma yaptığı etkinlik büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin önde gelen sinema tarihçilerinden Prof. Erdoğan, İstanbul’da 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar sinemanın tarihi dönüşümünü anlattı. İstinye Üniversitesi’nde Film Teorisi, Film Tarihi ve Hikâye Anlatıcılığı dersleri veren Prof. Erdoğan, İstanbul’da sinemanın oluşum yıllarında seyirci ve modern dünya üzerine sürükleyici bir tartışma sundu.

Sinemanın Türkiye’ye gelişi

Prof. Nezih Erdoğan

Erdoğan konuşmasında, sinemanın şehre gelişi, izleyicide yarattığı hayret ve modernlik duygusu, Karagöz’ün sinemaya etkisi, sinemanın propaganda ve sansür aracı olarak kullanımı, sinemanın, şehrin kültürel ve siyasi dönüşümüne yansıması gibi konulara değindi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından, piyanist Çiğdem Borucu’nun canlı performansı ile eşlik ettiği Kültür Bakanlığı arşivinden seçilen ve o dönemde İstanbul’da gösterilmiş nadir ve orijinal filmlerden bir seçki sunuldu.

Sinemanın Türkiye’ye gelişi

Prof. Ian Christie

Haberin Devamı

GAZ LAMBALARIYLA AYDINLATILDI
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Birkbeck Üniversitesi’nden Profesör Ian Christie, Nezih Erdoğan’ın Türk sineması çalışmalarına yaptığı katkılardan övgüyle söz etti ve Londra YEE’ye destekleri için teşekkür etti. Profesör Nezih Erdoğan, seyircinin sinema ile tanışmadan evvel de ‘Karagöz Hacivat’ orta oyunu gibi görsel ve işitsel duyularına hitap eden içerikler ile tanışıklığından söz etti. Sinemanın 1896’da elektrik olmadığı için gaz lambalarıyla aydınlatılan ilk unsurlarla başladığını anlatan Prof. Erdoğan, sinemanın Şehzadebaşı’nda bir Ramazan etkinliği olarak tanıtıldığını, modernlik ve gelenek arasında bir köprü kurduğunu vurguladı.

Sinemanın Türkiye’ye gelişi

Çiğdem Borucu
Sinemanın Türkiye’ye gelişi

BAKMADAN GEÇME!