Senatör Schreiner’e intihal suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Senatör Schreiner’e intihal suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2023 11:43

Almanya’da son yıllarda yaşanan intihal olaylarına bir yenisi daha eklendi. Berlin Mobilite (Hareketlilik), Ulaşım, İklim Koruma ve Çevre Senatörü Manja Schreiner’in doktora tezinde, kaynak göstermeden alıntı yaptığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

CDU’lu politikacının 2007 yılında Rostock Üniversitesi’nde yazdığı ‘İşletmelerin Devrinde İşçi Hakları’ konulu doktora tezinde başkalarının kitaplarından veya dergilerden uzun alıntılar yaptığı halde, sadece kısa pasajlar için kaynak göstererek intihal yaptığı iddia edildi. İntihal avcısı ‘VroniPlag Wiki’nin bu yöndeki iddiasına dayanarak Frankfurtlu Prof. Roland Schimmel’in Yeni Hukuk Dergisi’nde yayınlanan makalesi üzerine incelemeler başlatıldığı da açıklandı. Prof. Schimmel makalesinde, Manja Schreiner’in doktora tezinde uzun alıntılar yaptığına, ancak bunların çoğunun sadece kısa bölümleri için kaynak gösterdiğine yer verdi.
İntihal avcısı ‘VroniPlag Wiki’ platformunun kurucusu Martin Heidingsfelder de Schreiner’in doktora tezini dikkatli bir şekilde incelediğini, birçok bölümünde kaynak göstermeden kelimesi kelimesine alıntı yaptığının çok açık bir biçimde görüldüğü söyledi. Senatör Schreiner’in Sözcüsü ise “Şayet böyle bir şüphe varsa Senatör Schreiner, doktora tezinin incelenmesini isteyecektir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İSTİFA EDENLER OLDU
Almanya’da daha önceki yıllarda da intihal suçlamalarında bulundu. 2011 yılında dönemin CSU’lu Federal Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, doktora tezinde intihal yapmakla suçlandı. Bayreuth Üniversitesi, yapılan incelemelerin sonunda Guttenberg’in doktor titrini iptal ederken, Guttenberg bakanlık görevinden istifa etti.
2013 yılında doktora tezinde intihal yaptığı saptanan ve doktor titri iptal edilen dönemin CDU’lu Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan da görevinden istifa etti.
SPD’li eski Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Franziska Giffey de 2019 yılında intihal suçlamalarına hedef oldu. Berlin Hür Üniversitesi önce ‘kınamayla’ yetindi. Ancak 2021 yılında doktor titrini iptal edince Giffey de görevden ayrıldı.
FDP’nin eski Genel Sekreteri ve eski Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Silvana Koch-Mehrin’in intihal yaptığı ortaya çıkınca Heidelberg Üniversitesi tarafından 2011 yılında doktor titri iptal edildi. Bunun üzerine Koch-Mehrin de görevinden istifa etti.
Şu anda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı olan dönemin Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de 2015 yılında doktora tezinde intihal suçlamalarına hedef oldu. Hannover Tıp Fakültesi Senatosu, yapılan inceleme sonucunda 2016 yılında Bakan von der Leyen’in akademik unvanının, yani doktor titrinin geri alınmasına gerek olmadığına karar verdi.

BAKMADAN GEÇME!