Sefarad sergisinde Dünya Çevre Günü

Güncelleme Tarihi:

Sefarad sergisinde Dünya Çevre Günü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 17:31

Frankfurt’ta tarihi belediye sarayının salonunda açılan ‘Sefarad, Çok Kültürlü Bir Mirasın İzleri’ sergisi devam ediyor. Yarın ‘Dünya Çevre Günü’ vesilesiyle serginin gerçekleştirildiği alanda düzenlenecek forumda, çevre sorunları tartışılacak.

Haberin Devamı

BERLİN Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Feyzullah Bahçi ve Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer tarafından açılacak forumda, Frankfurt Şehir Parlamentosu Başkanı Hilime Arslaner, Prof. Dr. Joachim-Felix Leonhard, Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Joachim-Felix Leonhard ve yazar Mario Levi yer alacak. Sergi küratörü sanatçı Terry Katalan’ın çevrecilik bilincinin pekiştirilmesine katkıda bulunmak hedefiyle ürettiği enstalasyon çalışması ‘Dünya Halısı’ da bu forumda tanıtılacak. Uzun yıllar Barcelona’da yaşayan İstanbul doğumlu Katalan, şu anda ise Londra’da yaşıyor. Yurtdışında, Türkiye’nin ‘kültür sanat elçisi’ olarak çalışmalarını sürdüren sanatçı, bir doğa âşığı olarak biliniyor. Çevrecilik ve doğal kaynakları korumak için gerçekleştirdiği enstalasyon çalışmalarıyla da tanınıyor. Daha önce dünyanın birçok yerinde ve Barcelona, Londra ve Sevilla gibi büyük kentlerde sergilenen ‘Dünya Halısı’, sanatçının bir yılı aşan çalışmalarıyla ortaya çıkmış.

Sefarad sergisinde Dünya Çevre Günü
DOĞANIN VERDİĞİ MALZEMELERLE...
“Bu eseri hazırlarken tabiatın bana verdiği tüm malzemeleri kullanarak, içinden çıktığım Türk kültürüyle, daha sonra içinde yaşadığım İspanya kültürünü birleştirdim” diyen Katalan, yaklaşık 9 metre uzunluğundaki duvar çalışmasında Anadolu’nun renklerini ve felsefesini yansıtmaya çalıştığını söylüyor. Geriye dönüşü olan, yani dünyamıza zarar vermeyen malzemelerle üretilmiş olan tuval üzerine yağlı boya eser, nazar boncukları, doğadan toplanan yapraklar ve sanatçının topladığı halı, kilim parçalarıyla bezenmiş. Çalışmaya halı görüntüsü vermek için de yüzlerce çam dalı ‘püskül’ olarak kullanılmış.
Sefarad sergisinde Dünya Çevre Günü

Sergi, Türk Sefarad sanatçılarının 30’undan 70’in üzerinde eseri (fotoğraf, seramik, kumaş üstü tasvir, yağlıboya ve suluboya resimler, ebru görselleri), İstanbul’daki Türk Yahudi Müzesi’nden alınan replikaları, Osmanlı Yahudi kıyafetlerini ve tarihi belgeleri içeriyor. Frankfurt Başkonsolosluğu, Yunus Emre Enstitüsü, Frankfurt Cervantes Enstitüsü, Frankfurt ve İstanbul Yahudi Müzeleri ve Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen sergi 14 Haziran’a kadar devam edecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!