Seehofer: ‘Konuşma metni kabul edilemez ifadeler içeriyor’

Güncelleme Tarihi:

Seehofer: ‘Konuşma metni kabul edilemez ifadeler içeriyor’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 18:06

Önce Başbakan Angela Merkel’le ‘sürekavı’ polemiğine giren ardından da hükümetteki SPD’lileri ‘aşırı sol’ olarak niteleyen Almanya iç istihbaratı ‘Anayasayı Koruma Teşkilatı’ Başkanı Hans Georg Maassen görevden tamamen alındı. Kararı, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen’in önleyici tedbir olarak erken emekliye sevk edildiğini açıkladı. Maassen, görevden alınma kararı Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından onaylanıncaya kadar hizmet dışına alınacak, yerine ise yardımcısı Thomas Haldenwang bakacak. İçişleri Bakanı Seehofer, açığa alma kararına gerekçe olarak da Maassen’in 18 Ekim’de Varşova’daki Avrupa İstihbarat Başkanları Zirvesinde yaptığı veda konuşmasını gösterdi. Seehofer, “Konuşma metni kabul edilemez ifadeler içeriyor” dedi.

GİZLİ KONUŞMA NASIL SIZDI
Maassen’in, Varşova’daki konuşmasında hükümet ortağı SPD’lileri ‘aşırı sol’ olarak nitelediği, kendisini ise siyasi komplo kurbanı olarak gösterdiği ortaya çıktı. Maassen, kamuoyuna sızan ve SPD’yi kastettiği konuşmasında şunları söylüyor; ‘Koalisyon hükümetinin içinde sol radikal güçler var ve bu güçler başından itibaren hükümete karşı çıktı. Maassen’in Chemnitz olaylarıyla ilgili konuşmasını fırsat bilen bu güçler medya ve muhalefetle işbirliği yaparak hükümeti devirmek istedi. Kendisini, Almanya’da naif, sol yabancı politikaları eleştiren biri olarak tanıtan Maassen bu güçler arasında sevilmeyen biri.’
Maassen’in konuşma metni, Alman istihbarat elemanlarına açık olan internet sayfasında yer aldı. Bürolarına cep telefonu ve fotoğraf makinesiyle girmeleri yasak olan istihbarat elemanlarının bu konuşma metnini dışarıya nasıl sızdırdığı ise bilinmiyor.

Haberin Devamı

Seehofer: ‘Konuşma metni kabul edilemez ifadeler içeriyor’

SEEHOFER SAHİP ÇIKMIŞTI
Maassen, uzun süredir siyasi çıkışlarıyla hep gündeme geldi. Aşırı sağcı AfD Başkanını makamına çağırıp istihbaratın olası bir takibinden nasıl kurtulacakları konusunda tavsiyelerde bulunduğu haberleriyle eleştirilen Maassen, ardından Chemnitz’deki olaylar üzerine yaptığı açıklamalarla hükümeti dağılmanın eşiğine getirdi. Başbakan Merkel, Chemnitz’de yabancılara karşı saldırıları ‘sürekavı’ olarak niteledi, ancak Maassen, video görüntülerine rağmen bir sürekavı yaşanmadığını savunup Başbakan Merkel’e itiraz etti.
Bunun üzerine Maassen’in görevden alınması tartışmaları başladı. Ancak hükümetin küçük ortağı CSU Lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Maassen’e sahip çıktı. Hükümet ortakları arasında restleşme yaşandı. Sonunda ortaklar Maassen’e İçişleri Bakanlığında danışmanlık görevi verilmesinde uzlaşmaya vardı.
Yeni istihbarat başkanı atanıncaya kadar görevini devam ettirmesi planlanan Maassen, Avrupa İstihbarat Başkanları Zirvesinde yaptığı veda konuşmasıyla danışmanlık görevi görevine başlayemadan emekliye sevk edildi.

Haberin Devamı

SIRA BAKANDA
Şimdi hedefte, tartışmalı istihbarat başkanına daha önce sahip çıkan İçişleri Bakanı Seehofer var. Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, İçişleri Bakanı Seehofer’in de istifa etmesini istedi. Hükümet ortağı SPD gençlik teşkilatı JUSOS Başkanı Kevin Kühnert de bakanı istifaya çağırdı. Seehofer ise görevden alınmasına daha önce karşı çıktığı Maassen’in konuşma metnini okuyunca, insan olarak düş kırıklığına uğradığını söyledi. Maassen’e sadece aşırı sağcı AfD sahip çıktı. Erken emekliye sevk edilen Maassen ise siyasete atılacağı mesajını verdi. Maassen’in yılda 70 bin euro emekli maaşı alması hesap ediliyor.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

BAKMADAN GEÇME!