Secmenden SVP’ye ARTIK YETER!

Güncelleme Tarihi:

Secmenden SVP’ye ARTIK YETER
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 11:58

İsviçre’de aşırı sağcı parti SVP’nin göçmen ve yabancı karşıtıkampanyası tutmadı. Seçmen bu politikaya göz kırpan merkezsağı da cezalandırdı. SVP’nin oyları yüzde 3.6 geriledi.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’deki seçim sonuçları göçmen ve yabancı düşmanlığına vatandaşın itibar etmediğini gösterdi. Büyük partilerin oy kaybına uğradığı seçimde, Özgürlükçü Demokrat Parti (FDP) unutamayacağı bir seçim yenilgisi aldı. FDP Genel Başkanı Fulvio Pelli, seçimi son anda gelen oylarla diken üstünde kazandı. Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti de seçimden oy oranlarını düşürerek çıktı. SP oy oranı düşmesi karşın sandalye sayısını 43’den 45’e çıkarabildi. Yeşiller kuvvetli oldukları kantonlarda bile oy kaybına uğradı. Basel şehir kantonunda milletvekili çıkartamadılar.

YENİLER SÜRPRİZ YAPTI

Seçimin galibi yeni partiler oldu. Seçimin en büyük sürprizini SVP’den ayrılarak kurulan BDP, (Bürgerlich Demokratische Partei) yüzde 5.2 oy oranı ile 9 milletvekilliği kazanarak yaptı. Seçimin ikinci sürprizi ise Yeşil liberallerin oylarını yüzde 5’in üzerine çıkartması oldu.

Bütün siyasi politikasını yabancı düşmanlığı üzerine kuran SVP (İsviçre Halk Partisi) seçimde hedeflediği yüzde 30 oy oranına erişemediği gibi 2003 yılında aldığı 26.7 lik oy oranının bile gerisine düştü. Milyonlarca Frank harcanarak yapılan seçim kampanyası SVP’ye sadece yüzde 25.3 lük oy oranı ile 54 sandalye getirdi. Zürih kantonundan senatör adayı olan SVP’nin finansörü ve fikir babası Christoph Blocher, ilk turda seçilebilecek salt çoğunluğu alamadığı gibi üçüncü sırada yer aldı. Blocher senatörlük için ikinci tura kaldı ancak siyasi uzmanlar seçilme şansını çok düşük görüyor. SVP genel başkanı Toni Brunner de senatör seçilemedi. St. Gallen Kantonu’ndan aday olan Bruner de Kasım ayı sonunda yapılacak ikinci tur seçimlerde şansını denecek.

SEÇMEN PRİM VERMEDİ

SVP’nin büyük paralar harcayarak gerçekleştirdi göçmen düşmanlığı kokan kampanyalar halktan veto yedi. Sadece SVP değil, göçmen karşıtı söylemlerle vatandaşlardan oy isteyen siyasi yelpazenin ortasında yer alan FDP, LDP ve CVP de seçmenden cevabı oy kaybına uğrayarak aldı. Seçmen bu kampanyalara dolaylı destek olan merkez partilere oy vermeyerek, yabancı karşıtlığına prim vermediğini gösterdi.

SVP OY KAYBIYLA BİRİNCİ ÇIKTI

Partilerin aldıkları oy oranı ve kazandıkları sandalye sayısı şöyle:
SVP:
yüzde 25.3 ile 54 sandalye
SP: yüzde 17.6 ile 45 sandalye
FDP: yüzde 14.7 ile 30 sandalye
CVP: yüzde 13 ile 28 sandalye
GPS: (Yeşiller) yüzde 8 ile 15 sandalye
GLP: (Yeşil Liberaller) yüzde 5.2 ile 12 sandalye
BDP: yüzde 5.2 ile 9 sandalye
EVP: yüzde 3.2 ile 2 sandalye
Lega: yüzde 0.6 ile 2 sandalye
Diğer partiler: 3 sandalye

TÜRK ADAYLAR SEÇİLEMEDİ

Seçimlerde 28 göçmen kökenli aday yer aldı. Bunlardan sadece 3’ü Türk kökenli olan adaylar, seçilebilecek sıradan aday gösterilmedi. Türklerin yoğunlukla yaşadığı Basel Kantonu’nda iki Türk kökenli, Bern kantonunda da bir Türk kökenli aday seçime katıldı; ancak seçilemedi. SP den aday olan Mustafa Atıcı, birinci yedek oldu. Seçmenlerin yüzde 40’ının geçen Cuma akşamına kadar mektup sistemi aracılığıyla oylarını kullandığı seçime katılım bu yıl 48.6 oranında kaldı. Mektupla oy kullanmayan seçmenler Cumartesi ve Pazar günü seçmenler sandık başına giderek oylarını kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!