‘Seçimleri göç belirledi’

Güncelleme Tarihi:

‘Seçimleri göç belirledi’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 10:51

Bavyera ve Hessen’de federal düzeyde koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP büyük ölçüde oy kaybına uğrarken, sağ popülist AfD, seçimlerden güçlenerek çıktı. Düzensiz göçe ve sığınmacı sayısındaki artışa karşı olan seçmenler, hükümet partilerini adeta cezalandırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bavyera ve Hessen eyaletlerinde dün yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde federal düzeyde ortaklık eden Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) oy kaybına uğrarken, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) güçlenerek çıkması ülkede tedirginliği artırdı. Geçici resmi sonuçlara göre Bavyera’da Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 37, hükümet ortağı Özgür Seçmenler (FW) yüzde 15.8, AfD yüzde 14.6, Yeşiller yüzde 14.4 ve SPD yüzde 8.4 oy aldı. Yüzde 3 oy alan FDP ile yüzde 1.5’te kalan Sol Parti parlamentoya giremedi. Seçimlerden yüzde 37’yle ‘en güçlü parti’ olarak çıktığı halde CSU 2018 yüzde 37.2’yle 1955 yılından bu yana aldığı tarihi yenilginin de altına düştü. Ancak aynı zamanda CSU Genel Başkanı olan Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, seçim sonuçları şekillenmeye başlar başlamaz, FW ile ortaklığı sürdüreceklerini ilan ederek, partisinin 1945 yılından bu yana tek başına veya ortaklarla iktidarda kalmasını garantiledi.

Haberin Devamı

CDU YEŞİLLER ORTAKLIĞI
Hessen’de de muhafazakâr CDU 5 yıl öncesine nazaran oy oranını yüzde 7.6 artırarak toplam oyların yüzde 34.6’sını aldı. Sağ popülist AfD ise yüzde 18.4 oy alarak Batı’daki eyaletlerde ilk kez ‘ikinci güçlü parti’ konumuna yükseldi. Bavyera’da 5’inci sıraya düşen SPD, Hessen’de yüzde 15.1’le ancak 3’üncü sırada yer alabildi. Böylece SPD de Hessen’de tarihi bir yenilgi aldı. Yeşiller de 2018 yılındaki seçimlere göre yüzde 5 oy kaybına uğrayarak yüzde 14.8’de kalırken, FDP de yüzde 5 oy alarak parlamentoya girmeyi başardı. FW yüzde 3.5 ve Sol Parti yüzde 1.5’le yüzde 5 barajını aşamadı. Hessen’de CDU ile Yeşiller’in ortaklığı sürdürmelerinden hareket edildiği de belirtildi.

‘Seçimleri göç belirledi’

SPD’Lİ FAESER’E SEÇMEN TOKADI
Hessen’de 1945 yılından bu yana 48 yıl iktidarda kalan SPD pazar günü yapılan seçimlerde tam bir hezimet yaşadı. SPD’nin başbakan adayı olan Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, kendi seçim bölgesi Main-Taunus 1’de oyların ancak yüzde 14.8’ini alabildi. Main- Taunus 1 seçim bölgesini yüzde 43.9’la direkt adaylardan CDU’lu Christian Heinz aldı. Ancak başbakan adayları ilan edilir edilmez, partisinin seçimleri kazanamaması halinde bakanlığı bırakmayacağını açıklayan Nancy Faeser’e şimdiden istifa baskısı artmaya başladı. Yapılan bir kamuoyu yoklamasında halkın yüzde 52’sinin Faeser’in Federal İçişleri ve Yurt Bakanlığı’ndan istifa etmesi gerektiği görüşünü paylaştığı saptandı.

Haberin Devamı

SEÇİMLERİ SIĞINMACILAR ETKİLEDİ
Almanya’da politik gözlemciler de, siyasi uzmanlar da, kamuoyu yoklama enstitüleri yöneticileri de, Alman medyası da seçim sonuçlarını Almanya’ya düzensiz göç ile sığınmacıların etkilediği görüşünde birleştiler. Almanya’da yayımlanan en yüksek tirajlı gazetelerden Bild haberi “Seçimleri göç belirledi” başlığıyla verdi. Haftalık Der Spiegel dergisi seçim sonuçlarını internet sayfasında, “Bavyera’da seçimleri açık ara CSU kazandı. Özgür Seçmenler, AfD’nin biraz önünde” ve “AfD, Hessen’de CDU’nun ardından ikinci güçlü parti-SPD’nin tarihi zayıflığı” başlığıyla verdi. Bild gazetesi “Seçmenler trafik lambası koalisyonunu (SPD, FDP, Yeşiller) seçmedi” başlıklı yorumunda, “Hessen’de SPD, Yeşiller ve FDP yüzde 12 puan kaybına uğradı. Bavyera’da Şansölye’nin (Olaf Scholz) partisi (SPD) yüde 10’un altına düştü. Bu sadece bir tokat değil, felakettir” satırlarına yer verdi.

‘Seçimleri göç belirledi’
‘SOL KANAT KAYBETTİ’
Haftalık Focus dergisi de internet sayfasında seçim sonuçlarını “Sol kanat kaybetti, seçimleri göç belirledi” başlığıyla verdi. Politik uzmanlar da Almanya’da son dönemlerde yaşayan sığınmacı ve düzensiz göç tartışmalarının her iki eyalette de seçim sonuçlarını etkilediği ve sığınmacı sayısının azaltılması konusunda hükümete olan güven kaybı nedeniyle seçmenlerin protesto sinyali vermek için sağ popülist AfD’yi desteklediğine dikkat çekildi. Almanya’da halkın yüzde 80’inin hükümetin sığınmacılara dönük politikasından memnun olmadığı hatırlatılırken, “Seçmenler sandık başında gereken yanıtı verdiler” açıklamasında da bulundular. Öte yandan hükümet partilerinin bu denli oy kaybetmesinde başta enerji fiyatlarındaki artış olmak üzere temel tüketim fiyatlarının büyük ölçüde yükselmesinin önemli rol oynadığı da belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!