Seçim malzemesi olmaktan bıktık

Güncelleme Tarihi:

Seçim malzemesi olmaktan bıktık
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 16:07

Fransa’daki bu ve gelecek hafta sonu yapılacak iki turlu yerel seçimlerden önce özellikle aşırı sağcı partilerin yürüttüğü yabancı düşmanı kampanyalar tepki çekiyor. Türkler, "Seçim kampanyalarına malzeme olmaktan bıktık artık" diyerek siyasileri daha duyarlı olmaya çağırdılar.

Haberin Devamı

FRANSA’da 14 ve 24 Mart tarihlerinde yapılack iki turlu Bölge Konseyi seçimlerinde aşırı sağcı partilerin ülkede yaşayan yabancıları ve İslam'ı seçim malzemesi yapması ülkede yaşayan Türkler'in tepkisini çekti. Lorraine Bölgesi'nde yaşayan Türkler, aşırı sağcı partilerin "Lorraine'de minaralere hayır" sloganı ile hazırladığı seçim bülteni ve afişlerin, yabancı düşmanlığını körüklediğini söylediler.


Referandum olsun
Metz kentinde kentindeki seçimlere katılan aşırı sağcı Fransa'nın Partisi, Yeni Halk Partisi ve Milli Cumhuriyet Hareketi'nin oluşturduğu ortak listede yer alan Catherine Davion, Annick Martin, Françoise Schüller ve Paulette Geoffroy isimli dört Fransız kadının hazırladığı "Lorraine'de minarelere hayır" başlıklı ortak bildiride, "Bu seçimler, göçmenlere ve İslamlaşmaya karşı bir referandum olsun" ifadesi yer aldı. Seçime katılan aşırı sağcı Ulusal Cephe de "İslamiyet'e hayır" sloganıyla İslam düşmanı içerikli seçim afişi hazırlatmış ve yoğun tepki çekmişti.

Haberin Devamı

Sorun çıkartıyorlar
Nancy'de yaşayan İbrahim Öztürk (28), Recep Özay (28), Fatih Uysal (28), Ümit (26) ve Hasan Yılmaz (34), Ahmet Aydın (42), Enver Çalışkan (30), Danış Canlı (30) ve Abdurrahman Koçak, Fransa'daki her seçimi artık Türkiye'ye, Türkler'e ve İslam dinine karşı yapılan bir referanduma dönüştürmek isteyen aşırı sağcıların, Fransızlar ve göçmenler arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerde sorun çıkartıp oy toplama peşinde olduklarını söylediler. Türkler, "Ortak listedeki dört kadından ikisi sağlık görevlisi olarak göçmenlere ne nasıl hizmet veriyorlar. Yabancı düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığı ile ülkemizin AB'ye girmemesi için bizleri, camileri ve İslam dinini kullanan parti lideri ve milletvekilleri aslında kendi ülkelerine zarar verdiklerini anladıklarında durum daha da vahim olacaktır” dediler.


Birileri dur desin
Vandoeuvre kentinde oturan ve Lorraine Bölgesi seçimlerinde göçmenlerin malzeme yapılmasına tepki gösteren Salim Sirer (42), Üzeyir Poyraz (32), Hasan Yavuz (32), Yasin Yaman (24), İbrahim Yıldırım (28) ve Ahmet İlhan (30) da, şunları söylediler:

Haberin Devamı

“Birilerinin artık bunlara dur demesi gerekir. Dini ve milliyeti kullanarak oy peşinde koşan Fransız politikacıları galiba, 2. Dünya Savaşı'nda Almanya’dan çektiklerini çabuk unutmuş gibiler. Bunlar tehlikeli adımlar ve bir ülkedeki güvenliği iç huzuru tehlikeye sokar. Amaçları suyu bulandırmak. Ulusal Cephe Partisi FN'nin bildiri ve afişlerinde Türkler'i ve Türkiye'yi hedef alan propagandalara son vermeli. Buradaki elçi ve konsoloslarımız da tepkilerini dile getirmeli."


Türkiye'yi hedef gösteriyorlar
Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi tarafından hazırlanan afiş ve bildirilerinde, bu sene Fransa’da düzenlenen Türkiye Mevsimi etkinlikleri için Eyfel Kulesi'ni, Türk Bayrağı ve renkleri ile ışıklandıran Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i de suçlayıcı ifadelere yer verdiler. Afiş ve bildirilerinde, “Milli Cephe, kendi renklerimizi koruyalım” ve “Utanç verici şey: Sarkozy ve Delanoe suç ortaklığı yapıyor” denilerek, Eyfel Kulesi'nin iki fotoğrafını yayınlayan aşırı sağcılar, dolaylı olarak Türkiye’yi de hedef gösteriyor.

Haberin Devamı

22 bölge bugün sandığa gitti

FRANSIZLAR bugün 'Bölge Konseyi' seçimlerinin ilk turu için sandığa gitti. Seçimlerin ikinci turu ise önümüzdeki hafta pazar günü yapılıp sonuçlar seçim gecesi açıklanacak.


Fransa'da 22 bölgede Aquitaine, Auvergne, Alsas, Basse Normandie, Bretagne, Bourgogne, Centre, Champagne-Ardenne, Franche-Comte, Haute-Normandie, İle-de-France, Korsika, Languedoc-Roussillon, Limousin, Lothringen, Midi-Pyrenees, Nord-Pas-de-Calais, Pays de la Loire, Picardie, Poitou-Charentes, Provence-Alpes-Cote, Rhone-Alpes d'Azur'da sandıklar seçime hazır.


Fransa'nın deniz ötesi dört bölgesinde Guyana, Guadeloupe, Martinique ve Reunion'de de seçimler aynı tarihlerde yapılacak. Fransa'da yaşayan AB vatandaşları Belediye seçimlerindeki gibi Bölge Konseyi seçimlerinde oy kullanma hakkı tanınmıyor. Bölge Konsey seçimlerine sadece Fransız vatandaşları katılabiliyor.


Dengeler değişebilir

Haberin Devamı

Fransa'da 2004 seçimlerinde 22 bölgenin 20'sini kazanan Sosyalist Partisi'ne (PS) karşı, iktidar partisi Halk İçin Birlik Partisi (UMP) Alsas ve Korsika bölgelerini elinde tutuyor. Altı yılda bir yapılan 'Bölge Konsey' seçimleri 2014 yılında idari reform değişikliği nedeniyle şimdiki, seçim periyodu ilk defa 4 yıl olacak. Fransızlar 2014 yılında 'Bölge Konsey' seçimleri için yine sandığa gidecek.


Alsas'da Sağlamer ve Richert


Fransa'nın kuzey doğusu 'Alsas' bölgesinde iktidar partisi UMP'den 47 koltuklu meclis konseyine aday Davut Sağlamer (40, solda) ve Senatör Philippe Richert (56) 'Bölge Konsey' başkanlığına seçilmek için ilk turda kozlarını paylaşacaklar.

Haberin Devamı

UMP partisinin yıkılmaz kalesi olarak tanınan 'Alsas' bölgesinde aşırı sağcı 'Ulusal Cephe' parti yanlılarının yoğun olması nedeniyle sürpriz sonuçlar çıkması bekleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!