Schröder imzalayamaz

Güncelleme Tarihi:

Schröder imzalayamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 00:00

Almanya´da seçimler yaklaşırken siyasi liderler seçim turlarına hız verdi. CSU lideri ve Bavyera Başbakanı Stoiber, Butzbach´taki seçim mitinginde, ``3 Ekim´de başbakan olarak Türkiye´nin AB üyelik müzakerelerinin başlamasını izin veririm’’ diyen Başbakan Schröder´e sert çıktı.

Haberin Devamı




Edmund Stoiber
Stoiber, ``Schröder imzalayamaz, çünkü o tarihte sadece vekaleten başbakan olacak’’ dedi. Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Edmund Stoiber, yaptığı her seçim konuşmasında Türkiye´nin AB üyeliği konusuna değinerek, olumsuz görüşlerini dile getirmeye devam ediyor.

Dün de Hessen Eyaleti´nde bulunan Butzbach kentinde yaklaşık 1.000 seçmenin karşısına çıkan Stoiber, Başbakan Gerhard Schröder´e ve izlediği politikasına yönelik ağır eleştirilerde bulunduğu konuşmanın sonunda, sözü Türkiye´nin AB üyeliğine getirdi.

Sadece vekaleten görevde olacak

Berlin´de işadamlarıyla biraraya geldiği yemekte, 3 Ekim´de yapılacak toplantıda Türkiye ile üyelik müzakelerinin başlamasına Almanya başbakanı olarak karar vereceğini söyleyen Schröder´e seçim alanından seslenen Edmund Stoiber, ``3 Ekim´de seçimler bitmiş olacak ve Gerhard Schröder sadece vekaleten başbakanlık görevinde kalırsa, Türkiye´nin AB üyeliği konusunda bağlayıcı karar veremez. Çünkü, Angela Merkel´in başında olan bir hükümet, Türkiye´nin AB üyeliği konusunda tek taraflı öncelik vermeyecektir. Biz sadece imtiyazlı ortaklığın verilmesinden yanayız’’ şeklinde konuştu.

Dostluğa evet üyeliğe hayır

AB ailesine katılmayı bekleyen Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan´ı zor ama klasik Avrupa ülkeleri olarak tanımlayan Stoiber, erken genel seçimlerin yapılacağı 18 Eylül tarihinin Türkiye´nin AB üyeliği konusunda bir yol ayrımı olacağını söyledi. Stoiber, ``Avrupa Birliği, Türkiye, Rusya ve Avrupalı olmayan ülkeleri almak istiyor mu istemiyor mu? İşte bunun kararı verilecek.

Avrupa´da ortak, dış, iç ve güvenlik politikası istiyorsak, Avrupa Birliği ortak değerlere sahip çıkmalıdır. Oysa her ne kadar dostluğumuza değer de versek Türkiye´nin bambaşka kökeni var. Bu yüzden, dostluğa evet, AB üyeliğine hayır diyorum’’ dedi.

Sonradan gelen kimseyi dışlayamaz

CSU lideri Stoiber, kendisinin Dışişleri Bakanı Gül´e, CDU lideri Angela Merkel´in de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a, Türkiye´nin AB´ye üye olmayı başaramayacağını söylediklerini hatırlatarak, ``Müzakerenin sonunda, Türkiye´nin eli boş dönmesini istemiyoruz’’ dedi.

Türkiye´nin, Aralarında Kıbrıs Rum Kesimi´nin de bulunduğu 25 AB üyesi ülke ile imzalanan gümrük birliği anlaşmasını imzalarken, `Ama ben Kıbrıs Rum Kesimi´ni tanımıyorum’ dediğini kaydeden Stoiber, ``Bir aileye girmek isteyen, ailedeki tüm fertleri kabul etmek zorundadır. Aksi takdirde ailede yer alamazsın. Bu olmaz’’ ifadesini kullandı.

Barroso: Herkes müzakerelerin başlamasından yana

Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Barroso AB üyesi tüm ülkelerin Türkiye ile müzakerelerin zamanında başlamasından yana olduğunu söyledi. Barroso, ``Hiçbir ülke müzakerelerin başlama tarihini ertelemek için bir girişimde bulunmadı’’ dedi.

Varşova ve Budapeşte’de Doğu Avrupa ülkeleri devlet başkanlarıyla görüşmeler yapan Barroso kendisine müzakerelerin ertelenmesi konusunda herhangi bir sinyal de gelmediğini vurguladı.

Polonya ``Gazeta Wyborcza’’ gazetesine demeç veren Barroso, ``Avrupa Komisyonu Türkiye ile müzakereye başlama projesini hazırlamıştır. Bu projeyi desteklemek ya da desteklememek AB üyesi ülkelere aittir’’ dedi.

Ayhan CAN - Alaverdi TURHAN / BUTZBACH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!