Scholz’un yerine Pistorius

Güncelleme Tarihi:

Scholz’un yerine Pistorius
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 10:45

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine ve Başbakan Olaf Scholz’a olan güven kaybına paralel olarak Avrupa Birliği (AB) aleyhtarı, yabancı, Yahudi ve İslam düşmanı, ırkçı parti Almanya için Alternatif’in (AfD) oy oranının artması üzerine, Scholz’un yerine Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius’un göreve getirilmesi önerildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 8 Aralık 2021’de ‘Dönüm Noktası’ hedefiyle göreve başlayan Şansölye Olaf Scholz’u kararlı bir tutum sergileyemediği için bu hedeften her geçen gün uzaklaşmakla suçlayan bazı çevreler ve medya, halkın gözünde ‘Almanya’da en sevilen politikacı’ konumundaki SPD’li Savunma Bakanı Boris Pistorius’un, Scholz’dan görevi devralmasını gündeme getirdiler. Aynı çevreler, göreve gelir gelmez Alman Ordusu’nda köklü bir reform için kolları sıvayan Pistorius’un başbakanlık koltuğuna oturması halinde kan kaybına uğrayan SPD’yi de yeniden canlandıracağı görüşünü savundular.

HALK MEMNUN DEĞİL
Alman Devlet Televizyonu ARD adına yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Almanların sadece yüzde 21’i SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu federal hükümetin çalışmalarından memnun. Memnun olmayanların oranı ise son bir ayda yüzde 3 artarak yüzde 78’e yükseldi. Almanların sadece yüzde 19’u ana muhalefet CDU/CSU liderliğindeki bir federal hükümetin şu andaki hükümetten ‘daha iyi’, yüzde 17’si ‘aynı şekilde kötü’ ve yüzde 21’i ‘daha kötü’ iş çıkaracağını düşünüyor. Aynı kamuoyu yoklamasına göre Başbakan Scholz’un Almanların gözünden düştüğü de ortaya çıktı. Oy kullanma çağında olan Almanların ise sadece yüzde 31’inin Scholz’dan memnun olduğu saptandı.

Haberin Devamı

AfD İKİNCİ SIRADA
AfD, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa SPD ve Yeşiller’i geride bırakarak seçimlerden ‘ikinci güçlü parti’ olarak çıkıyor. ARD’nin kamuoyu yoklamasına göre CDU/CSU yüzde 27, AfD yüzde 21, SPD yüzde 17, Yeşiller yüzde 15, FDP yüzde 7 oy alıyor. Sol Parti ise yüzde 4 oy alarak yüzde 5 barajını aşamıyor.
Öte yandan Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya’nın en sevilen politikacısı konumunu korudu. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder ikinci, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst üçüncü, SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil dördüncü, Yeşiller’li Federal Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir beşinci sırada yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!