Schmidt'ten Lafontaine'e veryansın

Güncelleme Tarihi:

Schmidtten Lafontainee veryansın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 15:16

Almanya'nın 1974-1982 yılları arasında başbakanlığını yapan Helmut Schmidt, Sol Parti Eşbaşkanı Oskar Lafontaine'in de tıpkı Fransız aşırı sağcı lider Jean Marie Le Pen gibi "popülist" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl 90 yaşına girecek olan Helmut Schmidt, haftalık 'Bild am Sonntag' gazetesine verdiği demecinde, Sol Parti'nin de tıpkı aşırı sağcı Almanya Nasyonal Demokrat Parti (NPD) gibi popülist bir politikayla özellikle ekonomik durumları iyi olmayan insanların yoğun olarak yaşadığı kesimlerde başarılı olduklarını hatırlattı.

Yalnız Almanya'da değil, Hollanda, Fransa ve Belçika'da da aynı olgunun yaşandığına da dikkat çekti. Helmut Schmidt, bir dönem Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) genel başkanlığını da yapan Oskar Lafontaine'in 'Almanya'nın Le Pen'i mi?' sorusuna şu yanıtı verdi: Böyle ifade etmek istemiyorum. Biri solda, öteki sağda. Ama Lafontaine ile Le Pen'in popülistlikleri benzerlik göstermektedir.

Schmidt, Almanya'da eskiden Franz Josef Strauss, Willy Brandt ve Kurt Schumacher gibi karizmatik politikacıların bulunduğunu belirtirken, ' Konrad Adenauer ile Helmut Kohl daha az karizmatikti. Ben de orta derecede karizmatiktim. Ben daha ziyade argümanlarla ikna ediyordum insanları.

Ama şimdi Amerika'da Barrak Obama gibi birinin yalnız karizmasıyla ulusal bir figür haline geldiğini görüyoruz. Ama şunu da unutmamalı ki, yalnız karizma ile iyi bir politikacı olunmaz. Nizi lideri Adolf Hitler de karizmatik bir hatipti. Oskar Lafontaine de öyle' dedi.

Helmut Schmidt, SPD'nni başbakan adayı Frank-Walter Steinmeir ile Başbakan Angela Merkel'in bu yasama döneminin sonuna kadar uyumlu bir şekilde çalışacağına inandığını da söyledi. Schmidt, 'Steinmeier'le Merkel, bu koşullar altında karşılıklı güven içinde çalışmayı sürdürebilir mi? Seşkilndeki soruya 'Her ikisini de tanıdığım için şunu çok net bir biçimde söyleyebilirim: Evet, çalışabilirler' yanıtını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!