Sandığa gidiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Sandığa gidiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2012 15:34

İSVİÇRE’de Türklerin yoğunlukta yaşadığı Zürih Kantonu’nda 11 Mart’ta Türkleri çok yakından ilgilendiren bir halkoylaması yapılacak.

Haberin Devamı

Halkoylamasında İsviçre vatandaşlığına geçmeyi zorlaştıran iki yeni yasa tasarısı oylanacak. Vatandaşlık hakkı yasası adını taşıyan yasa tasarısını Hıristiyan Halk Partisi (CVP) ile Hür Demokrat Parti (FDP) destekliyor.

İkinci yasa tasarısı ise sağ popülist Halk Partisi’ne (SVP) ait. İki tasarı da mevcut yasayı değiştirerek, vatandaşlığa geçişleri zorlaştırmayı öngörüyor. Sosyalistler (SP), Yeşiller ve Alternatif Liste (AL), iki yasa tasarısını da reddediyor ve eski yasanın kalmasını istiyor.

SP, yeşiller ve AL, iki tasarıya da hayır anlamında “İki kez hayır” afişleriyle kampanya yapıyor. Zürih Kantonu’nda yaşayan Türkler bu tartışmaları yakından takip ediyor ve vatandaşlığın zorlaştırılmasına karşı sandığa gitmeye hazırlanıyor.

Zürih gölü kenarındaki Waedenswilli Türkler, “Oy pusulalarımız geldi. 11 Mart’ta sandık başında olacağız. Vatandaşlığa geçmek zaten zor. Daha da zorlaştırmanın amacı ne. Bir ülke, yeni vatandaş olmak isteyenlere sevinmeli, onlara kucak açmalı. Bu yasa tasarıları “Sizin vatandaşlığa geçmenize sevinmiyoruz hatta istemiyoruz” mesajı veriyor” dedi.

‘Hayır’ vereceğim
Halil Acılı:
İsviçre’de vatandaşlığa geçmek sırat köprüsünü geçmek kadar zor. Bunu daha zorlaştırmak, vatandaşlığa geçmeyin demek anlamına gelir. Ben İsviçre vatandaşıyım. Sandığa gideceğim ve ikisine de hayır oyu vereceğim.

"Vatandaş olsaydım sandığa giderdim"
Yaşar Beşinci:
Ben değilim ama çocuklarım İsviçre vatandaşı. Eğer vatandaş olsaydım, kesinlikle sandığa giderdim. Fakat konuyu biliyorum. Çocuklarıma iki taslağa da hayır oyu vermelerini tavsiye edeceğim. Bu görevi onlar yerine getirmeli. Bize durmadan hayatı zorlaştırmak istiyorlar. Bir ülke aslında vatandaş olunmasına sevinmeli, insanları buna teşvik etmeli.”

"Çocuklarım gidecek"
Musa Gar:
Ben de vatandaş değilim. Benim üç çocuğum var. Çocuklarım vatandaş olarak sandığa gidecek. Ben bir baba olarak, onlara iki tasarıya da hayır oyu vermelerini tavsiye edeceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!