Sahra Wagenknecht, BSW’yi kurdu

Güncelleme Tarihi:

Sahra Wagenknecht, BSW’yi kurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 17:32

Sol Parti’den istifa eden Sahra Wagenknecht’in kendi adını taşıyan ‘Sahra Wagenknecht Birlik Partisi (BSW) resmen kuruldu.

Haberin Devamı

 

ALMANYA’da Sol Parti yöneticileriyle anlaşamadığı için bir daha bu partiden milletvekili adayı olmayacağını ve yeni bir parti kuracağını aylar önce ilan eden Sahra Wagenknecht hayalini gerçekleştirdi. Aralarında Sol Parti’den istifa eden başka milletvekilleri ve kendisine destek verenlerle birlikte Sağduyu ve Adalet İçin BSW Partisi’nin kuruluşu resmen ilan edildi. Amira Mohamed Ali ve Sahra Wagenknecht partinin Eş Başkanlığı’nı üstlendi. İş ve bilim insanı Prof. Shervin Haghsheno BSW Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. Sol Parti’den istifa eden Federal Meclis milletvekili Christian Leye BSW Genel Sekreteri, iş insanı Ralph Suikat da saymanı oldu.

Sahra Wagenknecht, BSW’yi kurdu
‘ALMANYA’NIN YENİ BİR GÜCE İHTİYACI VAR’
Bugün öğlen düzenledikleri basın toplantısında politik, sosyal, bilim, kültür ve işveren çevrelerinden ve sendikalardan 43 kurucu üyeyle yeni partiyi kurduklarını söyleyen Sahra Wagenknecht, partinin halkın sorunlarının çözümüne odaklı programına önümüzdeki günlerde uzmanlar tarafından kesin şeklinin verileceğini vurguladı. “Almanya’nın yeni bir güce ihtiyacı var” diyen Sahra Wagenknecht, partinin bu yaz yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimi ile sonbaharda Brandenburg, Saksonya ve Thüringen’de yapılacak eyalet seçimlerine katılacağınıda açıkladı. İlk etapta 450 yeni üye kazanmayı hedeflerini ve bu konuda seçici davranacaklarını söyleyen Sahra Wagenknecht, “BSW’nin ilk kurultayı 27 Ocak’ta Berlin’de yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

WAGENKNECHT KİMDİR?
Sahra Wagenknecht, Alman bir anne ile İran kökenli bir babanın kızı olarak 16 Temmuz 1969’da eski Doğu Almanya’nın Jena kentinde dünyaya geldi. Bir süre büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte Jena yakınlarında bir köye yaşadı ve ilkokula Doğu Berlin’de başladı. 1988 yılında liseyi Doğu Berlin’de bitirdi ve 1989 yılında eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’ne (SED) üye oldu. Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) olarak bilinen eski Doğu Almanya 1990 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti ile birleşince Jena Schiller Üniversitesi ile Berlin Humboldt Üniversitesi’nde felsefe ve yeni Alman edebiyatı öğrenimi gördü. Daha sonra da doktorasını yaptı. İki Almanya birleştikten sonra Sahra Wagenknecht 1991 yılında SED’nin yerine kurulan Demokratik Sosyalizm Partisi’ne (PDS) üye oldu. 2000 yılından itibaren PDS yönetiminde yer aldı. 2007 yılından itibaren de PDS ile WASG’nin birleşmesiyle oluşan Sol Parti yönetiminde. 2004-2009 yıllarında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı. 2009 yılından beri de Federal Meclis milletvekili olarak görev yapıyor. 2015-2019 yıllarında da Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı olarak görev yapan Wagenknecht, parti yönetimiyle ters düştüğü için geçen yıl 23 Ekim’de istifa etmişti.

Sahra Wagenknecht, BSW’yi kurdu
AMİRA MOHAMED ALİ KİMDİR?
Annesi Alman, babası Mısır kökenli olan Amira Mohamed Ali, 16 Ocak 1980’de Hamburg’da doğdu. İlk ve orta öğrenimi Hamburg’da yaptıktan sonra Heidelberg ve Hamburg Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. 2008 yılından itibaren avukat olarak çalıştı ve Oldenburg kentinde 2015 yılında Sol Parti’de aktif olarak görev aldı. 2017 yılındaki genel seçimlerde de Federal Meclis’e girdi. 2019 yılında da Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı seçildi ve 23 Ekim 2023 tarihinde partiden istifa etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!