Sağlık ve Hastalık

Güncelleme Tarihi:

Sağlık ve Hastalık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 18:18

Belediyenizde ulusal kayıt sistemine kayıt yaptırdığınızda size hangi pratisyen doktoru istediğiniz, örneğin kadın bir doktor mu, yoksa erkek bir doktor mu istediğiniz sorulur.

Haberin Devamı





Kamu sağlık hizmetlerine pratisyen doktorunuz üzerinden erişebilirsiniz. Doktorunuz bazı sağlık tedavilerini hemen yapabilir. Bazıları ileri tetkikler için sevk, uzman bir doktor tarafından tedavi ya da hastanede tedaviyi uygun bulabilir.


Dişçiye gidecekseniz, akut ağrılar çekiyorsanız, hastanenin acil servisine gitmeniz gerekiyorsa ya da yatarak hastane tedavisine ihtiyacınız varsa pratisyen doktorunuzdan sevk almanız gerekmez.


Danimarka sağlık sigortası kartı


Belediyeniz tarafından size gönderilecek olan sağlık sigortası kartı, sizin kamu sağlık tedavisine hakkınız olduğunun kanıtıdır. Bu kartın üzerinde adınız, adresiniz ve kimlik numaranızın yanı sıra, pratisyen doktorunuzun adı ve adresi bulunmaktadır.


Kart, Avrupa çapında geçerlidir


Dişçiye, hastanenin acil servisine ya da yatarak hastane tedavisine gidiyorsanız, sağlık sigortası kartınızı yanınızda bulundurmanız gerekir. Bu kartı ayrıca, Danimarka dışında çıkarken de yanınızda bulundurmanız gerekir. Seyahatiniz eğlence amaçlı olduğu ve bir aydan kısa sürdüğü sürece, sağlık sigortası kartı Avrupa'da seyahat ederken hastalandığınızda ya da bir kaza geçirdiğinizde geçerlidir. www.sundhed.dk adresine giriş yaparak daha fazla bilgi alabilirsiniz


Danimarka'da doktora gitmek ücretsizdir


Pratisyen doktoruna gitmek ücretsiz olduğu gibi, yatarak tedavi de ücretsizdir. Bunun masrafları toplanan vergileden ödenir.


Ödemeniz gerekenler


Örneğin ilaç, diş bakımı ve fizyoterapi masraflarının bir kısmını kendinizin ödemesi gerekir. Ancak yine de bunlar için yardım isteyebilirsiniz.





Doktorda


Randevu alın


Eğer doktora gitmeniz gerekiyorsa, mutlaka telefon edin ve randevu alın. Pratisyen doktorların çoğunun mesai saati, sabah 8 ile akşam 4 arasıdır. Telefon ettiğiniz zamandan sonraki beş gün içinde size bir randevu verilecektir. Eğer kendinizi çok kötü hissediyorsanız, doktor muhtemelen size o gün içinde bir vakit bulacaktır.


Muayene, tedavi ya da sevk


Doktor sizi öncelikle muayene eder ve daha sonra teşhis koyar. Size bir ilaç reçetesi yazabilir.


Doktor sizi ileri tetkikler için ya da örneğin dermatolog, jinekolog gibi uzman bir doktor tarafından tedavi için sevk edebilir. Uzman doktor muayenesi de ücretsizdir. Doktorunuz sizi, ücretinin bir kısmı tarafınızdan karşılanacak olan bir tedavi türüne sevk edebilir. Bu, bir fizyoterapist ya da psikolog tedavisi olabilir.


Son olarak, eğer gerekiyorsa doktorunuz sizin hastaneye yatırılmanızı uygun görebilir.


Tercüman


Doktorunuz, birbirinizi anlamanızdan sorumludur. Eğer aynı dili konuşamıyorsanız, doktorunuz bir tercüman çağırmalıdır. Bölüm 4, Danimarka'da Yeni bir Yurttaş Olmak bölümü altında bir tercüman kullanmak hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.



Pratisyen doktorunuza gittiğinizde




Psikolojik sorunlar


"Kalp kırıklığı ve acı"


Danimarka'da psikiyatrik sorunlar, yaygın olarak görülür. Duygusal olarak acı çekiyor olmak, hasta olmakla aynı şeydir. Çok sayıda Danimarkalı, psikolojik sorunlarından dolayı yardım alır ve tedavi olur. Eğer Danimarka'ya savaştan ya da işkenceden kaçmak amacıyla geldiyseniz, normal yaşam koşullarında yakalanmayacağınız çok sayıda ruhsal hastalığa yakalanmanız için birçok sebep vardır.


Psikiyatrik sorunlar fiziksel ağrılar biçiminde kendini gösterebilir


Eğer psikiyatrik sorunlar yaşıyor ve yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuza gidin. Psikiyatrik sorunlar fiziksel ağrılara da yol açabilir Eğer örneğin, görünür bir sebebi olamayan sırt ağrısı, mide ağrısı çekiyor ya da rahatsız uyuyorsanız, doktorunuza gitmeniz gerekir. Doktorunuz, psikiyatrik bir sorununuz olup olmadığını anlamak için sizi muayene edecektir.


Probleminiz hakkında sorular sorulması


Doktorunuz size kaygılı olup olmadığınızı ya da kafanızın sürekli birşeylerle meşgul olup olmadığını sorabilir. Evliliğinizde bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı da sorabilir. Ya da size ailenizi ve ülkenizi özleyip özlemediğinizi sorabilir. Ya da savaş, işkence gibi travmatik deneyimler ya da hapiste kalma yaşayıp yaşamadığınızı sorabilir.


Doktorunuzun sır saklama yükümlülüğü vardır


Doktorunuz gizliliğe uymalıdır, böylece siz onunla sorunlarınızı konuşurken kendinizi risk altında görmemelisiniz. Siz aksini istemedikçe, anlattığınız herşey doktorunuzla aranızda kalmalıdır ve yetkililere aktarılmamalıdır.


Psikolojik danışmanlık


Doktorunuz, hastalığınızın belirtilerinin tek başına ilaçla çözülemeyeceğini düşünebilir. Bu nedenle, size yardımcı olabilecek bir psikologa sevk edilebilirsiniz.


Eğer maruz kaldığınız savaş ya da işkenceden dolayı ruhsal ıstırap çekiyorsanız, doktorunuz sizi travma geçirmiş mülteciler merkezine sevk edecektir.


Çocuklar da kendini zayıf hissediyor olabilir


Çocuklar da yan etkilere maruz kalmış ve yardıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Bunu doktorla, vaka görevlisiyle, eve gelen sağlık görevlisiyle, öğretmenler ya da çocuğunuzun gittiği çocuk yuvasındaki, kreşteki, okul sonrası bakımevindeki personel ile konuşabilirsiniz. Onlar sizi yönlendirebilir.


Acil doktor hizmeti


Normal danışmanlık saatlerinin dışı


Eğer hafta içi akşam 4'ten sonra, hafta sonu ya da resmi tatillerde doktora gitmeniz gerekirse, acil doktor hizmetini aramanız gerekir. En yakın acil doktor hizmetinin telefon numarasını telefon rehberinden, belediyenizin web sayfasına giriş yaparak ya da www.sundhed.dk adresinden bulabilirsiniz.


Sorular


Siz acil doktor hizmetini aradığınızda, nöbetçi doktor size kendinizi nasıl hissettiğinizi soracaktır. Eğer başka biri adına arıyorsanız, o kişinin kendini nasıl hissettiğini soracaktır. Size aşağıdakiler gibi sorular yöneltecektir: Ateşiniz var mı ve eğer varsa kaç derece? Herhangi bir yeriniz ağrıyor mu? Eğer bir kaza geçirmişseniz, doktorunuz bunun ciddiyetine karar vermek için size sorular soracaktır.


Doktor, yanıtlarınıza dayanarak, sizin ertesi gün kendi doktorunuza gidip gitmeyeceğinize, bir doktorun evinize gelip gelmeyeceğine, acil doktor hizmetine ya da hastanenin acil servisine gidip gitmeyeceğinize karar verir. Size ayrıca sizin ya da hastanın kimlik numarası sorulacaktır.


Acil doktor hizmetini yalnızca çok gerekli hallerde kullanınız


Acil doktor hizmetini yalnızca çok gerekli hallerde ya da hastalığınızın veya çocuğunuzun hastalığının ne derece ciddi olduğundan şüphe ediyorsanız arayın.


112 Acil


Acil durumda


Birileri aniden yere yığılırsa, nefes alamazsa, bir kaza geçirmişse ya da saldırıya uğramışsa, 112 numaralı acil telefonu hemen aramanız gerekir.


Acil arama merkezi tarafından size adınız, adresiniz ve hangi numaradan aradığınız sorulur. Daha sonra arama merkezi, olay yerine hemen bir ambulans ya da polis göndermekle yükümlüdür.





Çocukların muayenesi ve aşıları


Dokuz muayene


Çocuğunuz beş haftalıktan 15 yaşına gelene kadar, doktor tarafından 9 kez koruyucu sağlık muayenesinden geçer. Bunların ilk yedisi, çocuk okula başlamadan önce, son ikisi ise çocuk okula giderken ve okulu bitirdiğinde gerçekleşir.


Muayene programı


Muayene sabit bir program dahilinde yürütülür. Bunun amacı, çocuğunuzun sağlığını ve gelişimini takip etmektir. Bu şekilde siz ve doktorunuz çocuğun bir sorunu olup olmadığını anlarsınız ve gerektiği anda müdahale edebilirsiniz.


Randevu alın


İlk yedi muayene için doktordan randevu almalısınız.


Ücretsiz aşılar


Tüm çocuklara, belirli hastalıklara karşı aşı yapılabilir. Aşılar ücretsizdir. Çocuğunuza aşıları doktorunuz yapar. Bunlar, çocuğunuzu normal sağlık muayenesine götürdüğünüz sırada yapılabilir.


Çocuğunuza hangi hastalıklara karşı aşı yapılabileceğine, Danimarka sağlık yetkileri karar verir. Bunlar, difteri(Di), tetanoz(Te), boğmaca(Ki), polio(Pol), kızamık, kabakulak, Alman kızamığı(MFR) ve menenjittir(Hib).


Alman kızamığı (Kızamıkçık)


Eğer hamilelik sırasında Alman kızamığına yakalanırsanız, çocuğunuzun özürlü doğma riski vardır. Bu nedenle, eğer bir kadınsanız ve Alman kızamığı geçirmemişseniz ya da bu hastalığa karşı aşı yaptırmamışsanız, hamile kalmadan önce bu aşıyı yaptırmanız gerekir.

Danimarka'daki çocuklar aşağıdaki programa göre aşılanırlar:






















YaşAşı
Üç aylıkDi-Te-Ki-Pol-Hib
Beş aylıkDi-Te-Ki-Pol-Hib
On iki aylıkDi-Te-Ki-Pol-Hib
On beş aylıkMFR I
Beş yaşDi-Te-Ki-Pol
On iki yaşMFR II

Diğer aşılar


Eğer bir çocuğun annesiyseniz ve sizde hepatit B varsa, çocuğunuza bu hastalığa karşı aşı yapılacaktır. Çocuğa ilk aşı doğduktan hemen sonra yapılır. Sonraki aşılar, çocuk dört ile beş haftalık arasındayken, iki aylıkken ve on iki aylıkken yapılır.


Eğer aileden herhangi biri hepatit B olmuşsa, ailenin geri kalanına pratisyen doktor tarafından ücretsiz aşı yapılır.


Seyahat öncesi aşılar


Eğer yurtdışına seyahat edeceğiniz için özel aşılar yaptırmanız gerekirse, bunu kendiniz ödemelisiniz.


Anlatın ve sorun


Sağlık ve hastalık hassas ve kişisel konulardır. İçinde yetiştiğimiz kültürün bakış açısına göre bizler sağlığı ve hastalığı farklı algılarız. Bu nedenle, farklı kültürlerin sağlık anlayışları karşı karşıya geldiğinde, yanlış anlaşılmalar olabilir. Birbirini anlamanın zor olduğu durumlarda, bu daha çok yaşanır.


Hastane sağlık personeli size tedaviniz, haklarınız ve bir hasta olarak görevleriniz hakkında bilgi verecektir. Onların ne söylediğini dikkatle dinlemeniz ve işlerin yürüme biçimine saygı göstermeniz önemlidir. Ama onlara kendi isteklerinizi ve beklentilerinizi anlatmanız da aynı derecede önemlidir. Ayıca, anlamadığınız birşey olduğunda da soru sorun.





Hastanede


Muayene ve tedavi


Bir kaza geçirirseniz ya da ani bir hastalığa yakalanırsanız hastaneye yatırılabilirsiniz. Bununla birlikte, kendi doktorunuz tarafından bir muayene ya da tedavi için hastaneye sevk edilebilirsiniz. Hastaneye yatırılmadan önce çok sayıda muayene, tahlil ve tedavi gerçekleşir. Bu, aynı gün eve gidebilmenizi sağlar.


Serbest hastane seçimi


Birçok tedaviyi hangi hastanede yaptırmak istediğinizi kendiniz seçersiniz. Yaşadığınız semtin dışında bir hastaneye gitmeyi tercih ederseniz, boş yatak olmadığı için kabul edilemeyebilirsiniz. Doktorla hastane seçiminizle ilgili konuşun


Çok sayıda hasta için koğuş


Eğer hastaneye yatarsanız, iki ya da üç hastanın yattığı bir koğuşta kalırsınız. Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı koğuşlarda yatar.


Yiyecek ve ziyaret saatleriyle ilgili kurallar


Huzur ve sessizlik


Hastaların huzur ve sessizliğe ihtiyacı vardır. Bu nedenle birçok hastanede sabit görüş saatleri vardır. Ayrıca, hastaneler ziyaretçilerden sessiz ve tüm hastalara karşı duyarlı olmalarını bekler.


Hastanede öğün zamanlarında yemek, giysi ve banyo olanakları bulunur


Hastaneler, yatan hastalarının yemeğini yemesinden, banyosunun yapılmasından, temiz giysiler giymesinden ve çeşitli başka ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumludur. Ziyaretçiler yanında meyve getirebilir, ancak öncesinde hastane personeline danışıp izin aldıktan sonra meyveyi getirebilir.





Çocuklar hastanedeyken


Aileler, geceyi çocuklarıyla birlikte geçirebilir


Birçok hastane, hastanede yatan çocuklar için refakatçi olanakları sağlamaktadır. Hasta çocukların aileleri normal görüş saatlerinin dışında da hastanede kalabilir.


Ruh hastalıkları hastanesi


Görüşmeler ve ilaç tedavisi


Artık gündelik hayatlarını sürdüremeyecek kadar ileri derecede psikiyatrik bir hastalığa yakalandığı için hastaneye yatırılan hastalar, kendilerini daha iyi hissedene kadar özel bir psikiyatri koğuşunda kalırlar. Burada hastalar sorunları hakkında konuşup, ilaç tedavisi alabilirler. Birçok durumda, kendi hastalıklarının tedavisinin planlanmasında, hastalar aktif rol alır. Birçok psikiyatri hastanesinde, özel bir odada yatmak mümkündür. Psikiyatrik hastanelerin açık ve kapalı koğuşları bulunur.


Hastaneye zorunlu yatış


Ciddi psikiyatrik hastalıkları olan kişiler ve kendileri ya da toplum için tehlike arz eden kişiler, bir psikiyatri koğuşuna yatırılmak zorundadır. Eğer kişi hastaneye yatmayı redderse ve doktor gerekli görürse, zorla hastaneye yatırtabilir. Hastaneye zorunlu yatışlar her zaman kapalı koğuşta olur.


Diş bakımı


Çocuklar için diş bakımı


0 ile 18 yaş arası ücretsiz diş bakımı


Danimarka'daki bütün çocukların 0 ile 18 yaş arası ücretsiz diş bakımı hakkı vardır. Çocuklar, düzenli diş kontrollerine giderler. Burada, dişlerine nasıl bakmaları gerektiğini öğrenirler ve gerektiğinde dişlerine özenle müdahale edilir.


Süt dişlerine iyi bakınız


Çocuğunuz iki yaşına gelmeden bir diş hekimine çağırılır. Çocuğun henüz hiç dişi çıkmamış bile olsa, yine de randevuya gitmek yararlı olur. Süt dişleri çocuk henüz küçük yaşlardayken dökülse de, onlar orada bulunduğu sürece onlara iyi bakmanız gerekir. Aksi halde, ardından çıkacak olan kalıcı dişlere zarar vermiş olursunuz.


Birçok belediyenin okullarla bağlantılı diş kliniği bulunmaktadır. Bazı küçük belediyeler, özel bir diş hekimiyle anlaşır. Ancak, burada da çocuğun diş bakımı ücretsizdir.


Okulda diş bakımı


Çocuğunuz okula başladığında, otomatik olarak kapsamlı bir diş kontrolüne çağırılır. Diş sağlığı bakımı uzmanları da ayrıca okullara ziyarette bulunup, çocukların dişlerine nasıl bakması gerektiğini öğretir.


Çocuklar küçükken, ailelerin diş hekimine çocukla birlikte gitmeleri yararlı olur. Eğer çocukların büyük bir tedaviye ihtiyacı olursa, ebeveynlere danışılır.





Yetişkinler için diş bakımı


Kendi özel diş hekiminizi bulunuz


18 yaşından büyük yetişkinler, örneğin telefon rehberine bakarak, kendi diş hekimlerini kendileri bulmak zorundadır. Kapsamlı kontrollerin ve tedavilerin parasını kendiniz ödemek zorundasınız, ancak devlet bunun bir kısmını karşılar. Karşılanan bu miktar faturanızdan otomatik olarak düşülür.


Eğer özel sağlık sigortanız varsa, düzenli ve özel tedavilerin yanı sıra, büyük diş ameliyatları için de ekstra mali destek alabilirsiniz.


Diş hekiminize düzenli olarak gidiniz


Diş hekiminize yalnızca bir diş sorununuz olduğunda değil, düzenli olarak gitmek yararlı olacaktır. Diş hekiminiz, dişiniz ağrımaya başlamadan önce bir çürüğü farkedebilir. Ayrıca bu tedavi hem daha kolay, hem de daha ucuz olur. Diş hekiminizle birlikte hangi sıklıkta kapsamlı kontrollere gitmeniz gerektiğini ayarlayabilirsiniz.


Randevu alın


Bir randevu almanız ve tam o randevu saatinde orada olmanız gerekir. Eğer diş hekimine düzenli kontroller için gitmeniz gerekiyorsa, diş hekiminiz bir sonraki randevunuzun ne zaman olduğunu size hatırlatacak bir not yazıp verir.


Fiziksel ve zihinsel özürlülerin diş sağlığı bakımı


Belediyeniz, ciddi fiziksel ve zihinsel özürleri bulunan kişilere diş sağlığı bakımı hizmeti sağlar. Ayrıca, devlet bunun masraflarının büyük bir kısmını öder.


Normal diş bakımı saatlerinin dışında


Normal diş bakımı saatlerinin dışında ani bir diş ağrısı çekmeye başlamışsanız, 24 saat açık bir acil diş servisine gidebilirsiniz. Yerel telefon rehberinizde bu numarayı bulacaksınız.


İlaç


Reçeteli ya da reçetesiz


Bazı ilaç türleri yalnızca bir ilaç reçetesi ile verilebilir. Diğerleri ise reçetesiz verilir. Eczaneden her tür ilacı satın alabilirsiniz. Doktor reçetesi gerektiren ilaçlar yalnızca bir eczaneden alınır. Hafif baş ağrıları, boğaz ağrısı ve insanlara sigarayı bıraktırmaya yarayan ilaçlar süpermarketlerde, bakkallarda ve bazı benzin istasyonlarında bulunur.


İlaca uygulanan devlet desteği


Devlet belirli ilaçlar türlerini karşılayabilir. Bu, bireyin mali durumuna ve yıl içinde tüketilen ilacın miktarına bağlıdır. Doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.





Sağlıklı diyet ve egzersiz


Hastalıklardan korunmada önemli


Gıdalar, vücudun işlemesi için gerekli enerjiyi ve besini sağlar. Sağlıklı bir diyet, çok miktarda meyve ve sebze ile birlikte, az miktarda yağ ve şeker içerir. Hareket ve egzersiz, sağlıklı bir yaşam ve modern toplumda karşı karşıya olduğumuz belirli hastalıklardan korunmak için büyük önem taşımaktadır.


Şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve kanser


Tip 2 şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve kanser; yaşam biçimi hastalıkları olarak adlandırılır çünkü nasıl yaşadığımıza göre ortaya çıkar. Günümüzde, daha önce kol gücü gerektiren işlerin büyük bir bölümünü makineler yapmaktadır. İnsanların birçoğu, günün büyük bölümünü masa başında geçirdiği işlerde çalışır ve eve gidip gelirken araba kullanır. Birçok kişi yoğun bir gün geçirdiği için, kendi sağlıklı yemeklerini pişirmek yerine hazır gıda satın almayı daha kolay bulur.


Risk altında


Çok fazla miktarda yağ ya da şeker içeren yiyecekler, çok az fiziksel harekete, sigara içmek ve yüksek miktarda alkol almak, yaşam biçimi hastalıklarının riskini arttırır. Genler de rol oynayabilir. Ebeveynlerinizde ya da kardeşlerinizde örneğin tip 2 şeker hastalığı varsa, siz de bu hastalığa yakalanma riski altındasınız demektir. Bundan dolayı, sağlıklı yiyecekler yemeye ve egzersiz yapmaya daha çok özen göstermelisiniz.








Sağlıkla ilgili tavsiyeler


Yaşam biçimi hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz çok şey vardır. Sağlıklı bir yaşam sürün. Yani: sigara içmeyin, alkolü ayarında alın ve Danimarka sağlık otoritelerinin tavsiye ettiği sekiz tavsiyeye uyun. Bu sekiz tavsiye:


Günde en az 600 gram meyve ya da sebze yiyin


Eğer günde 600 gram meyve ya da sebze yerseniz, kalp hastalıklarına, şeker hastalığına ve kansere yakalanma riskiniz azalır. Eğer her gün bir elma, portakal, muz ve bir havuç yemenin yanı sıra, yemeklerinizde sebze kullanırsanız, rahatlıkla günde 600 gram meyve sebzeyi bulursunuz. Bunlara kuruyemişler ve kuru meyve sebze de eklenebilir.


Haftada birçok kez balık ve balık ürünleri yiyin


Balık yararlıdır çünkü içinde balık yağı, D vitamini ve selenyum vardır. Diğer birçok gıdada bunlardan az miktarda bulunur. Balığı pişirilmiş olarak, başlangıç yemeği olarak ya da sandviçlerin içinde yiyebilirsiniz. Ayrıca örneğin, herring balığı (sild), uskumru ya da ton balığı konservesi de yiyebilirsiniz.


Her gün patates, pirinç, kuskus ya da makarna yiyin


Ekmek, un ve mısır ürünleri sağlıklıdır ve çok az miktarda yağ içerir. Tam buğday unu ve yulaf unu özellikle sağlıklıdır çünkü çok miktarda lif ve B vitamini içerir. İçinde az miktarda şeker olan ekmeği tercih edin ve beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği alın. Beyaz ekmekte daha az lif bulunur ve bu nedenle sizi esmer ekmekten daha az doyurur.


Özellikle soğuk içecekler ve keklerin içinde bulunan şekeri çok az tüketin


Tatlıların içinde çok miktarda kalori bulunmakla birlikte, çok az miktarda sağlıklı malzeme bulunur. Çok miktarda tatlı, sağlıklı besinlere çok az yer bırakır.


Özellikle mandıra ürünleri ve etin içinde bulunan yağı çok az miktarda tüketin


Vücudun yağa da ihtiyacı vardır ama fazlasına ihtiyacı yoktur. En iyisi sıvı bitkisel yağlar kullanmak ve hayvansal yağ tüketimini azaltmaktır. Yağsız etleri tercih edin ve etlerin görünür tüm yağlarını çıkarın. Az yağlı süt, yoğurt ve peyniri tercih edin.


Çeşitli gıdalarla beslenin ve normal kilonuzu koruyun


Her gün farklı bir çeşit ekmek, meyve, sebze, et ve mandıra ürünü yiyin. Bu, size vücudunuzun ihtiyaç duyacağı tüm vitamin ve mineralleri kazandıracaktır. Eğer kilonuz artarsa, daha küçük porsiyonlara geçin ve egzersizi arttırın. Eğer her gün fiziksel olarak aktifseniz, kilonuzu korumanız daha kolaylaşır.


Susuzluğunuzu su ile giderin


Vücudunuzun günlük 1 ile 1,5 litre arası suya ihtiyacı vardır. Sıradan musluk suyu en iyisidir çünkü hem susuzluğunuzu giderir, hem de ekstra kalori içermez.


Günde en az 30 dakika fiziksel olarak aktif olun


Merdivenleri kullanın, yürüyüşe çıkın. Vücudunuzun günlük en az 30 dakika egzersize ihtiyacı vardır. Haftada bir ya da birçok kez spor yapmak yararlıdır. Çocuklar en az günde bir saat aktif olmalıdır. Her tür fiziksel aktivite, çocuklar, yetişkinler, gençler ve yaşlılar için sağlıklıdır. Bu, vücudunuz için iyidir ve ideal kilonuzu korumanıza yardımcı olur.


www.altomkost.dk ve www.helse.dk adreslerinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Besin katkıları


D vitamini


Eğer teniniz koyuysa, vaktinizin çoğunu evin içinde geçiriyorsanız ve pek fazla güneş ışını alamayacak kadar örtünüyorsanız, D vitamini katkısı almanız gerekir. Günlük 10 mikrogram ek katkı almanız gerekir. D vitamini katkısını en iyi nasıl alabileceğinizi eczanıza danışınız. Bebeklere ve küçük çocuklara D vitamini damlası verilmelidir. Eve gelen sağlık görevlinize sorunuz.


Deri gün ışığıyla temas ettiğinde, vücut kendi D vitaminini üretir. Ancak, eğer tüm vaktinizi kapalı yerlerde ya da gölgede geçiriyorsanız, birkaç gıda maddesinin de içinde tamamı bulunan bu vitamini vücudunuzun üretmesi zorlaşacaktır. Eğer vücudunuz yeterince D vitamini almazsa, kollarınızda ve bacaklarınızda ağrılar oluşmaya ve kaslarınız zayıflamaya başlar.


Kalsiyum


Eğer yeterince süt içmiyor ya da mandıra ürünü yemiyorsanız, günde 500 ile 1000 miligram arası ekstra kalsiyum almanız gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!