Sağlık bakanlığında köstebek skandalı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık bakanlığında köstebek skandalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 14:58

Federal Sağlık Bakanlığı'na ait gizli bilgilerin, bakanlıkta görevli bir bilgisayar uzmanı tarafından dışarıya sızdırılması, Bakan Daniel Bahr'ı sıkıntıya soktu.

Haberin Devamı

ALMANYA Sağlık Bakanlığı'nda köstebek skandalı ortaya çıktı. Sağlık bakanlığına dışarıdan hizmet veren bir bilgisayar uzmanının, bakanlıkla ilgili gizli bilgileri, eczacılar adına çalışan bir lobiciye sattığı ortaya çıktı.

Bilgisayar uzmanının eski Sağlık Bakanı Philipp Rössler ve şu andaki Sağlık Bakanı Daniel Bahr ile onların sekreterlerinin e-mail yazışmalarını da ecza sektörüne aktardığı öğrenildi.

Sağlık Bakanı Bahr, köstebek skandalına çok kızgın olduğunu belirtirken, savcılığın derhal olayı sonuçlandırmasını beklediğini belirtti. Savcılığın soruşturması kapsamında bilgisayar uzmanının bakanlıktaki çalışma odası da arandı.

KARŞI STRATEJİ
Bilgisayar uzmanının bakanlığın gizli e-mail'lerini, henüz kamuoyuna duyurulmamış yasa tasarısı metinlerini ve bakanlığın sektöre yönelik plan aşamasındaki bilgileri, ecza sektörü lobi şirketine aktardığı iddia ediliyor.

Bilgisayar uzmanına bilgiler karşılığı ödemeyi ise lobi şirketinin yaptığı kaydediliyor. Ecza sektörünün, bakanlıktan yasa dışı alınan yasa tasarılarını önceden öğrenip, karşı strateji geliştirmeyi hedeflediği tahmin ediliyor.

Bakanlıktaki köstebek skandalının 2010 yılında başladığı ve olayın ortaya çıktığı güne kadar devam ettiği belirtildi. Savcılık, bakanlığın suç duyurusu üzerine kasım ayında köstebek skandalıyla ilgili soruşturma başlattı. Bilgisayar uzmanına ise 20 Kasım'dan itibaren bakanlığa girme yasağı kondu.

LOBİCİ KİM?
Sağlık bakanlığının ilk olarak iki yıl önce bazı çok gizli bilgilerin kamuoyuna yansımasından sonra köstebek olayıyla ilgili şüphe duyduğu belirtildi. Hatta bazı yasa tasarısı metinlerinin bakanlar ve müsteşarların bile henüz bilgisi olmadan kamuoyuna yansıdığı kaydediliyor.

Ancak casusluk olayına karışan lobicinin ecza sektöründe çalışmadığı tahmin ediliyor. Lobicinin daha önce eczaneler birliği temsilcisi Abda'nın eski sözcüsü olabileceği spekülasyonları da yapıldı.

Eski sözcünün görevinden ayrıldıktan sonra eczacılar adına çalışmak üzere lobi şirketi kurduğu tahmin ediliyor. Ancak Abda şu ana kadar konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!