Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu

Güncelleme Tarihi:

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2022 14:15

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 84’üncü yılında Almanya’daki temsilciliklerde düzenlenen törenlerle sevgi, saygı ve minnetle anıldı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu.

Haberin Devamı

NÜRNBERG Başkonsolosluk binasındaki tören, saat 09.05’te saygı duruşu ve ardından milli marşımızın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Başkonsolos Serdar Deniz, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yılındayız. Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da Ulu Önderimizi yine sevgi ve saygıyla anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Türk devletinin ulaşması gerektiği aşamayı, 20’nci yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim olduğunu tespit etmiş, gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, bilim ve teknolojiden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp, bu düzeyi de aşmayı halkının önüne temel hedef olarak koymuştur. Atatürk, bu amacı daha somut olarak ‘Büyük davamız, en medeni, en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir’ şeklinde ifade etmiş ve refah toplumu olmayı hedef göstermiştir.”

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
‘HEDEFLERİ TEKRAR TEKRAR KONUŞULMALIDIR’
“Atatürk, yabancı bir gazetecinin sorusuna ‘Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim’ diye cevap vermiştir. Aynı çağda yaşayan gerek kendi milletleri gerek dünya için endişe ve korku kaynağı olan liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise sevgi ve saygı uyandırarak, Türk milletini, çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. ‘Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak’ hedefi ise çağın akışına yön verme düşüncesinin bir göstergesidir. Bu bakımdan, yalnız 10 Kasımlar’da değil, her daim Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler üzerinde tekrar tekrar konuşulmalıdır. Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu ulusal hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi, Büyük Atatürk’ün ebedi istirahatgâhında huzur içinde yatması bakımından da önemlidir.”
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
Konuşmanın ardından Atatürk ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı. Türk Bayrağı’nın yarıya indirildiği konsolosluk binası önünde dışarıda işlem için bekleyen vatandaşlarımız da saygı durduruşunda bulundu.
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
TÜRK ESNAFI ATATÜRK’Ü ÖZLEMLE ANDI

Nürnberg’in ‘Türk Merkezi’ olarak bilinen ve Türk esnafının yoğunlukta olduğu Plarer Meydanı’nda düzenlenen anma töreninde Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar kısa bir konuşma yaptı. Bayraktar, şunları söyledi: “Milletimizden aldığı güçle Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran, Cumhuriyet’in ilanından sonra gerçekleştirdiği büyük atılımlarla başta milletimiz olmak üzere tüm dünyanın takdirine mazhar olan Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygılarımızla eğiliyoruz. Atatürk, ilimdir, bilimdir, akıldır, gelecektir, barıştır, gençliktir, medeniyettir, kadın haklarıdır, özgürlüktür, yüzyıllar sonrasını öngörebilmektir, Cumhuriyet’tir ve Türkiye’dir. Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmak, her nerede yaşıyorsa yaşasın, her Türk’ün görevidir. Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’e sevgimiz ve saygımız sönüşüz dek sürecektir.”
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
‘O FOTOĞRAF BENİ ÇOK ETKİLEDİ’
Essen Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma törenine Başkonsolos Sezai Tolga Şimşir ile birlikte konsolosluk çalışanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, saatler 09.05’i gösterdiğinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından toplu halde okunan İstiklal Marşı ile başladı. Muavin Konsolos Mustafa Aldı’nın sunumundan sonra Atatürk anısına kısa bir video gösterimi yapıldı. Törende konuşan Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, şunları söyledi: “Bugün burada Cumhuriyet’imizin kurucusu, insanlık tarihinin benzersiz evladı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 84’üncü yılında anmak için toplanmış bulunuyoruz. Sizlere hatırlatmak isterim ki, başkonsolosluğumuzun bulunduğu Essen şehrinin, Atatürk bakımından ayrı bir önemi var. Essen, Atatürk’ün batı Avrupa’da ziyaret ettiği az kentlerden biri. 1917 yılında Essen şehrinde bulundu. Atatürk’ün vefatı her 10 Kasım günü Türkiye’de olduğu gibi yurt dışı temsilciliklerde düzenlenen törenlerle DE anılıyor. Yurt dışında, Almanya’da yaşayan çoğu vatandaşımızın evlerinde 10 Kasım günü Anıtkabir’de yapılan anma törenlerini takip etmesini, elbette Batı toplumu anlamakta güçlük çekiyor. Bakanlığa girdiğim ilk yıllarda Ankara’da Berlin Büyükelçiliği tarafından göç tarihine dair düzenlenen sergide, muhtemelen birinci nesilden olan üç kişilik bir Türk ailenin fotoğrafı ve o insanların arkasında duvarda asılı olan Atatürk fotoğrafının bulunması beni çok etkilemişti”
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
Berlin Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törende saat 9.05’te saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Törende bir konuşma yapan Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, şunları söyledi: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, daha sonrasında cumhuriyetin ilk yıllarında görev alan tüm ekibi, bizlere çok önemli ve kıymetli bir miras bıraktılar. Son derece sağlam, kökleri güçlü bir temel attılar. Onlardan sonra gelen nesillerin, bugün bizlerin, yarın, öbür gün çocuklarımızın, torunlarımızın vazifesi de aynı. Biz nasıl hissediyorsak, onlar da eminim aynısını hissedeceklerdir. Hedefimiz, bu temel üzerine daha iyisini, daha güzelini inşa etmeye, hiçbir zaman aralık vermeden devam etmek olacaktır. Şöyle yakın tarihimize bir bakın, Türkiye, bulunduğu coğrafyada, fırtınalı denizlerin ortasında büyük bir istikrar adasıdır. Bugün bile 300 kilometre kuzeyimizde yaşananları, sınırımızda yaşananları gözünüzün önüne getirin. Bütün yüklere ve badirelere rağmen, kökü dışarıda olan terör örgütlerinin bütün engellemelerine rağmen çok şükür Türkiye Cumhuriyeti Devleti her geçen gün dahada güçlenerek, bölgesindeki lider ülke olma vasfını pekiştiriyor. Bu noktada önemli olan şey, Ata’mızın bize bıraktığı mirasa dört elle sarılıp daha fazlasını yapmak için aklıselim ve sağduyuyla harekete etmek. Herkes kendi sahasında ve alanında yapabileceğinin en iyisini hedeflediği akılla harekete ettiği sürece, o birlikten doğacak kuvvet, sadece bireysel değil hem toplumsal hem de ulusal düzeyde bizlere şüphesiz daha fazla güç katacaktır. Bu vesileyle bir kez daha Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle anıyorum.”
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
‘ÖMRÜNÜ DEVLETİNE VE MİLLETİNE ADADI’
Frankfurt Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma törenine TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı AK Parti milletvekili Çağatay Kılıç, Başkonsolos Erdem Tunçer, konsolosluk çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saat 09.05’te saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Kılıç, “İstiklal ve istikbal mücadelemizde ömrünü devleti ve milletine adayan Ata’mızı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi. Kılıç, Atatürk’ün, Türkiye’nin ‘ortak değeri’ olduğunu vurguladı. Başkonsolos Erdem Tunçer de Türk ulusunun modern ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e çok şey borçlu olduğunu söyledi. Tunçer, “84 yıl önce kaybettiğimiz Ata’mızı ve hem o dönemde hem de daha sonraları Cumhuriyetimizi yaşatmak için yaşamlarını yitiren şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu. Atatürk’ün ‘fikri hür, vicdanı hür insanlar yetiştirmek’ hedefini hatırlatan Tunçer, “Benim manevi mirasım, ilim ve akıldır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar” dediğine işaret etti.

Haberin Devamı

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
‘ÇAĞININ 100 YIL İLERİSİNDE BİR LİDER’
Hannover Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Başkonsolos Gül Özge Kaya ise şöyle dedi: “Bağımsızlık savaşımızın önderi, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, müstesna devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yılında yüksek anısı önünde saygı, minnet ve özlemle eğiliyoruz. Dahi bir komutan, üstün nitelikli bir lider ve büyük bir fikir insanı olarak tarihteki yerini almış olan Atatürk, ülkesi için yaptıklarının yanı sıra barış ve insanlığın ortak değerlerini vurgulayan fikir ve eylemleriyle de tüm dünyanın saygısını kazanmıştır. Bu anlamlı günde onun belirlediği hedefler doğrultusunda özveriyle çalışmayı sürdürme kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Çağının belki de 100 yıl ilerisinde düşünen ve yaşayan benzersiz bir vizyona sahip büyük bir lider olan Atatürk’ün Türk milletiyle el ele başardıklarıyla gurur duymaya devam ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, bu milleti sadece bağımsızlığına kavuşturmakla kalmamış, yaptığı reformlarla, fikirleri ve idealleriyle geleceğin Türkiye’sine ışık tutmuştur. Atatürk’ten aldığımız azim ve feyzle ülkemiz dünyada ve bölgesinde pek çok sorunla baş etmekte, güçlü ve onurlu duruşunu pekiştirmektedir. Atatürk ilkeleri, geçmişte olduğu bugün de aynı kuvvetle Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu aydınlatmakta, aynı zamanda dünyada pek çok ulusa rehberlik etmektedir.”

Haberin Devamı

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
‘BİLİMİN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNDU’
“Atatürk, milletin kayıtsız şartsız egemenliği ile birlikte hukukun ve bilimin üstünlüğünü savunmuştur. Kadın erkek eşitliği doğrultusunda çağının çok ötesinde adımlar atılmasına öncülük etmiştir. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik gibi Atatürk ilkeleri her zaman korunacaktır ve bunun için çok çalışmak gerekmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, zamanının en güçlü devletlerinin toprak ve hırs uğruna yakıp yıktığı bir dönemde dünyaya barış için savaşmanın ne demek olduğunu göstermiştir. Atatürk’ün bizlerden beklentisi, ‘En büyük eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni daha ileriye taşımamız. 10 Kasım günlerini sadece bir matem günü olarak değil, Atatürk’ü ve Cumhuriyet’imizin esaslarını daha iyi anlamak için bir fırsat olarak görmeliyiz. Bu düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşı’mızın kahramanlarını, bugünlere gelmemizi sağlayan, azimle çalışan, savaşan ve emeği geçen milletimizin tüm mensuplarını bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.”
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
 
‘ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ’

Karlsruhe Başkonsolosluğu salonunda yapılan anma töreninde önce saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından ise video gösterimi yapıldı. Törene, Karlsruhe Başkonsolosu Banu Terzioğlu ile birlikte öğretmenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, konsolosluk çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Başkonsolos Terzioğlu, şunları söyledi: “Aziz Atatürk, ebediyete intikalinin 84’üncü yılında seni bir kez daha saygı ile anıyoruz. İlke ve devrimlerini gönülden benimsemiş bir halk olarak çağdaşlaşma yolunda emin adımlarla yürümekte, hızla değişen ve gelişen dünyamızdan geri kalmamak için uğraş vermekteyiz. Sağlamaya çalıştığımız adil bir çözümde ve içinde yer alacağımız Avrupa ailesinde ancak ekonomisi ve demokrasisi ile güçlü bir varlık olarak tutunabileceğimizin farkındayız. Bu yöndeki çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Bu inançla aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Haberin Devamı

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu

ATATÜRK DÜSSELDORF'TA DA SAYGIYLA ANILDI
T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda da 10 Kasım Atatürk’ü anma töreni düzenlendi. Başkonsolos Ayşegül Gökçen Karaarslan yaptığı konuşmasında, “Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 84. yıl dönümünde saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Atatürk, bir milleti yeniden ayağa kaldıran üstün insani ve liderlik vasıflarının yanında, ileri görüşlü bir devlet adamıydı. Harap olmuş bir ülkenin fertlerine, milletin kaderini ancak milletin tayin edeceği inancını aşılayarak, Türk halkından aldiğı büyük destekle en büyük eseri olan cumhuriyeti kurdu. Atatürk, bu sayede Türk milletinin bagımsızlığını daimi kıldı, aynı zamanda büyük bir modernleşme sürecini başlattı. Cumhuriyeti kurarken akılcı düşünen, özgüvenli, sorumluluk bilincine sahip ve vatansever fertlerin oluşturduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmış bir toplum tasavvur etti. Şüphesiz ülkemiz o günden bugüne Atatürk’ün ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda kararlı adımlarla ilerleyerek, dünyanın saygın ülkeleri arasında yerini aldı. 42 yaşında cumhuriyeti kuran büyük önder 52 yaşında aramızdan ayrıldı. Kısa hayatına büyük başarılar sığdırdı. Kendisini rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu

Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu
Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm temsilciliklerde hayat durdu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!