Rus bilim adamları rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Rus bilim adamları rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2008 15:15

Rusya'dan bir grup bilim adamı, dünyanın en derin gölü olan Sibirya bölgesindeki Baykal Gölü'nün en dibine inerek yeni bir dünya rekoruna imza attı.

Haberin Devamı

Rus Vesti-24 televizyonu, Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi (BRP) milletvekili Artur Çilingirov’un öncülük ettiği bilim adamlarının Mir-1 ve Mir-2 adlı küçük denizaltılarla dünyanın tatlı su rezervinin yüzde 20’sini içeren Baykal Gölü’nün 1580 metre derinliğindeki tabanına ulaşmayı başardığını duyurdu.

Çilingarov, dalıştan önce yaptığı açıklamada, Mir denizaltılarıyla dalmalarının, 30 yıl önce gölle ilgili araştırmaların başlatıldığı 'Pisces dalışı'nın devamı olduğunu söyledi. Sovyet bilim adamları, 1997 yılında Pisces adlı küçük denizaltıyla Baykal Gölü’nde 1410 metre derine kadar inerek incelemelerde bulunmuş ve bu dalıştan sonra Baykal Gölü birçok yerli ve yabancı araştırmacının ilgi odağı haline gelmişti.

Baykal Gölü’ne bugün dalan ekipte ilk kadın dalgıç olarak yer alan Natalya Komarova, dalışın sonuçlarının çevre yasası üzerinde önemli bir etkisi olacağını belirterek, 'Baykal’ı nasıl korumamız ve ekosistemine zarar vermeden nasıl kullanabileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor' dedi.

Sibirya bölgesinde ekonomi ve sanayinin önümüzdeki yıllarda planlı şekilde geliştirilmesinin amaçlandığını aydeden Komarova, gölün korunması için yeni önlemlerin alınması gerekliliğine işaret etti. Rus bilim adamlarının bugün başlattıkları program iki yıl sürecek ve bu süre zarfında bilim adamlarının 160 dalış yapması planlanıyor. Çilingarov, geçen yıl Ağustos ayında Kuzey Kutbu Denizi’nin yüzeyine Rus bayrağını diken ekibe de başkanlık etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!