Rana ile Petra eşit hale gelecek

Güncelleme Tarihi:

Rana ile Petra eşit hale gelecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 11:49

Almanya’nın NRW Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı SPD’li Guntram Schneider, ‘Murat ve Rana’nıneğitim ve meslek alanlarında Max ve Petra ile eşit koşullara’ sahip olması için çalıştığını söyledi. 13Mayıs’ta yapılacak NRW Eyalet Meclisi seçimleri öncesi Hürriyet’in sorularını yanıtlayan sendikakökenli bakan Schneider, 20 aylık bakanlığı döneminde göçmenleri daha fazla destekleyerek, toplumsalkatılımlarının önünü açtıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Yirmi aylık hükümetiniz döneminde Uyum ve Katılım Yasası yürürlüğe girdi. Bu yasa uyumla ilgili hangi temel sorunları çözecek?
Öncelikle göçmenlerin eğitim ve iş dünyasındaki şanslarını artırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda yıl içinde 54 bölgesel uyum merkezi açacağız. Bu merkezler yerel idarelere, iş ajanslarına, ailelere ve okullara göçmenlere daha etkin yardım edebilmeleri konusunda yardımcı olacaklar. Bunun dışında göçmen organizasyonlarını daha etkili bir şekilde desteklemek istiyoruz.

Çünkü bize göre göçmenler kendi sorunlarını en etkili şekilde kendileri çözerler. Bu bağlamda bir aracıya da gereksinimleri olmamalı. Sorunları en iyi onlar bilirler, çözüm önerileri de getirecek durumdalar. Ancak yasa bir çok yeniliği de getiriyor. Saygı, değer yargıları ve hoş geldin kültürünü barındırıyor. Çünkü göçmenler toplumumuzun önemli bir unsuru. NRW’de halkın yüzde 23’ü göçmen kökenli. Büyük kentlerde 18 yaş altındaki gençlerde bu oran yüzde 50’leri buluyor. Yani iki kişiden biri göçmen.

Çalışma Bakanlığı ile Uyum Bakanlığını birlikte yürütüyorsunuz. Çalışma ve uyumu nasıl bağdaştırmak mümkün?
Mesela eğitimi ele alalım. Meslek eğitimi konusunda eli boş dönenler genelde genç göçmenler. Bu durumun temel nedeni işletmelerin tutumuna bağlı. Aynı şekilde yetersiz eğitim, mesleklerle ilgili bilgi yetersizliği de etkili elbette. Bu nedenle gelecek eğitim döneminden itibaren 8’inci sınıftan başlayarak çocuklara meslek eğitimi konusunda bilgi verilmesini destekliyoruz.

Çünkü otomobil tamirciliği, berberlik ve doktor yardımcılığı mesleklerinin dışında da meslekler var. Almanya’da 350’nin üzerinde değişik dallarda meslek eğitimi veriliyor. Ancak aileler bunu bilmiyor. İşte bu noktada göçmen kuruluşlara iş düşüyor. Diğer yandan geçen yıl uzman eleman istihdamı konusunu gündeme taşıdık. Ülkemizde heba ettiğimiz potansiyeller var. Deneyimlerini aktaramadan, yaşı nedeniyle işinden vaktinden önce ayrılan, doğumdan sonra genelde işsiz kalan uzman kadınlar... Ayrıca yüksek eğitim görmüş kalifiye göçmenler var. Diploması m tanınmadığı için taksi şoförlüğü yapmak zorunda kalanlar var. Bu kesimi kazanmak istiyoruz. Denkliklerini sağlayıp uzman oldukları alanda çalışmalarının önünü açıyoruz. Kamuda daha fazla göçmen istihdam etmeyi de kararlaştırdık. Buradan göçmenlere çağrım kamu kuruluşlarına iş başvurusu yapmaları.

Söylenenin tersi daha gerçek

Uyum Bakanı olarak eyalet genelinde uyum turları düzenleyip, göçmen örgütlerini ziyaret ettiniz. Bu temaslardan hangi somut sonuçları çıkarttınız?
Benim edindiğim izlenim, bir çok göçmen, bize yutturulmak istendiği gibi uyumsuz değil, bilakis çok iyi uyum sağlamışlar. Bu bağlamda göçmen kuruluşlar çok yararlı çalışmalar yapıyor. Her alanda hizmet veriliyor. Özellikle iki dilli yetişmeleri diğer kültürlerle ilişkilerinde avantaj sağlıyor, global dünyaya daha kolay açılıyorlar. Din özgürlüğünün sağladığı olanaklar çerçevesinde dinlerini yaşayabiliyorlar. Bu arada NRW’de 2 milyon civarında Müslüman yaşıyor. İslam NRW’ye aittir. İslam Almanya’ya aittir. Bundan kimse kuşku duymasın. Bunu reddedenler ya çağdışıdır ya da art niyetli.

Özellikle Türk gençleri taşeron firmalarda ucuza çalıştırılmaktan şikayetçi. Taşeron firma sorunu nasıl çözülecek?
Eyalet hükümetimiz ucuza işçi çalıştırılmasını engellemeye kararlı. Bu bağlamda asgari ücretin 8,50 Euro’dan başlamasını istiyoruz. Kısa süreli işleri yeniden düzenleyeceğiz. Bu alanlarda insanlar aynı paraya karşılık daha uzun süre çalıştıkları için saat ücretleri 3-5 Euro’ya geliyor. Ancak böyle devam edemez. Kısa süreli işlerde çalışma saatini haftalık 12 ile sınırlamak istiyoruz. Böylece saatte 8,50 Euro kazanılmış olunacak. Konunun çözümü için Federal Konsey’de girişim başlattık. Taşeron firmalar ise kötüye kullanılıyor. Kadrolu işçiler azaltılıp yerine taşeron işçi getiriliyor. Taşeron işçiler kadrolulara oranla yüzde 50 az kazanıyor. Bunu kabul edemeyiz. Biz aynı işyerinde, aynı işe, aynı ücret talep ediyoruz. Konuyu Federal Konsey’e ilettik. Bunun için eyaletlerde çoğunluğu elde etmemiz gerekiyor. 2013’deki genel seçimlerden sonra da tıpkı bu şekilde, bizim gibi düşünen bir Federal hükümet iş başına gelmeli.

İşsizlerin yardımına koşmak niyetindeyiz

İktidarda olduğunuz dönemde hangi belirgin gelişmeleri yaşama geçirdiniz? Yeniden iktidar olmanız durumunda hangi konulara öncelik vereceksiniz?
SPD-Yeşiller koalisyon hükümeti olarak bir çok icraatın önünü açtık. Şunu açıkça söylüyoruz, sadece sosyal konularla iş ortamı oluşturamazsınız. Sosyal olan, iyi iş imkanı sağlayandır. Bu yüzden yasal asgari ücretin ve kısa süreli işlerin yeniden düzenlenmesini gerekli görüyoruz. Ayrıca sosyal bir iş pazarı yaratarak, uzun süredir işsiz olanların da yardımlarına koşmak niyetindeyiz. Bu alanda eyalet ve federal düzeyde somut değişimler yapmak istiyoruz. Bunun dışında uyum çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlandığını söylemek de aptalca. Bilakis NRW’de uyum başarılmıştır.

Burada uyum bir başarı hikayesidir. Bize düşen göçmen gençlerin cevherlerini ortaya çıkarmak, desteklemek ve toplum için verimli hale getirmek. Benim şahsi hedefim ise şudur; Göçmenlerin ‘Bio Alman’ olarak tanımlanan yerlilere oranla işsizlikten iki misli daha fazla mağdur olmalarının önüne geçmek. Eğer, Murat ve Rana’nın eğitim ve iş hayatında eşit şansa sahip olduğunu görürsem, kendimi misyonumu tamamlamış olarak görürüm. Bunun için mücadele edeceğim, İşte bu yüzden de Türk toplumunun desteğine ihtiyacım var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!