‘Ramazan ayınız mübarek olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘Ramazan ayınız mübarek olsun’
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2024 11:08

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ramazan ayı vesilesiyle yayınladığı video mesajında, ülkede yaşayan göçmen kökenlilerin de Müslümanların da bu ülkeye ait olduklarını vurguladı. Scholz mesajında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“RAMAZAN ayınız mübarek olsun! Oruç ayı olan Ramazan için size en içten selamlarımı ve en iyi dileklerimi iletiyorum! Bugünlerin size, ailelerinize ve dostlarınıza hayır ve huzur getirmesini dilerim. Özellikle Ramazan’da içe dönme olduğu kadar insanlarla buluşmak da önemli bir rol oynuyor. Başka dine mensup insanları da misafir kabul etmenin ve onlara kapı açmanın da bu geleneğin bir parçası olması güzel bir şey. Bunun barış içinde bir arada yaşamanın ve dayanışmamızın harika bir işareti olduğunu düşünüyorum. Bunun için çok teşekkür ederim!”
Alman aşırı sağcıların Potsdam toplantısının ardından Almanya’da birçok insanın korku içinde yaşadığına dikkati çeken Scholz, şöyle devam etti: “Buna karşı bizim yanıtımız çok açık olmalıdır: Biz, toplumumuzun, ülkemizin bölünmesine izin vermeyeceğiz. Göçmen kökenli olan da olmayan da kadınlı erkekli yurttaşlar Almanya’ya aittir. Bu, Müslümanlar için de Yahudiler, Hıristiyanlar, başka dinlerden ve dünya görüşünden olanlar için de geçerlidir. Ülkemizin pek çok yerinde binlerce kişi şu anda sokaklara çıkıyor ve aktif olarak dışlanmaya, Müslüman karşıtlığına, antisemitizme ve ırkçılığa karşı çıkıyor. Hep birlikte net bir mesaj veriyoruz: Hoşgörüsüzlüğün ve aşırıcılığın toplumumuzu bölmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemizdeki 84 milyon vatandaşın tamamı güven içinde yaşayabilmeli, kökeni ve dini ne olursa olsun herkes aynı haklara sahip olmalı ve herkes saygıyı hak etmelidir.”

Haberin Devamı

ATEŞKES ÇAĞRISI
“Gazze Şeridi’nde yaşanan insanlık krizi nedeniyle Müslümanların yaşadıkları duyguları çok iyi anlayabiliyorum. Bu duygularınızda yalnız değilsiniz. Orta Doğu’daki taraflara ateşkes ve savaşa son vermeleri çağrısında bulunuyorum” diyen Scholz, Filistinlilerin de İsraillilerin de böyle düşündüklerini ve barışı arzu ettiklerini söyledi. Almanya’da birçok insanın öldürülen ve rehin alınan İsrailliler için olduğu gibi Gazze’de suçsuz yere öldürülen, yaralanan insanlar için de acı çekip etkilendiklerini de hatırlattı. Scholz, video mesajını “Size, ailenize ve dostlarınıza güzel buluşmalarla geçen, huzurlu bir Ramazan diliyorum. Ramazan ayınız mübarek olsun” diyerek tamamladı.
Öte yandan Almanya’da bazı dini cemaatler de Ramazan vesilesiyle mesajlar yayımladı. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi, tüm Müslümanlara mübarek bir Ramazan ayı diledi. Alman Piskoposlar Konseyi Başkanı Katolik Piskopos Georg Baetzing, Ramazan vesilesiyle dinler arasında dayanışma sergileme çağrısında bulundu. Piskopos Baetzing, “Orta Doğu’da yaşananlar yüzünden diyaloğu sürdürmeliyiz, diğerlerinin çektikleri acıları anlamalıyız. Ve barış umudunu hiçbir zaman kaybetmemeliyiz” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!